Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dánské lívance æbleskiver vypadají jako naše vdolky a voní kardamomem. Díky těstu s podmáslím budou krásně nadýchané
Zdroj: Unsplash, Madara Moroza

Lívance jsou jedním z nejlepších a také nejoblíbenějších snídaňových jídel. Není divu, že nějaké své speciální má skoro každá země. Těm dánským se říká æbleskiver, mají podobu nadýchaných kuliček a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. Takové totiž dokonale zahřejí nejen v deštivých a sychravých dánských zimách.

Æbleskiver  jsou nejlepší se svařákem

Æbleskiver jsou dobrota, kterou mají se zimním obdobím spojeni snad všichni Dánové. Tyto lívance se dělají hlavně v předvánočním čase a nesmí chybět na žádné akci nebo večírku. Často se podávají rovnou se severským svařákem gløgg, který díky ochucení kardamomem krásně doplňují. 

V překladu název æbleskiver znamená plátky jablek a lívance vlastně i vypadají jako malá kulaté jablíčka, o to překvapivější je, že v nich jablka vůbec nejsou, a to ani ve formě plátků. Pokud tedy přemýšlíte, kde se jablka v názvu vzala, odpověď najdete v minulosti. V 17. století se prý æbleskiver opravdu připravovaly z jablek a šlo vlastně o jablka v těstíčku smažená na pánvi na másle. 

Z Dánska až do USA

V Dánsku jsou æbleskiver tradiční odpolední svačinkou, bez níž si Dánové nedokážou představit zimu. Podobné lívanečky nazvané munker mají i v Norsku, tam ale nikdy nedosáhly takové popularity jako v Dánsku.

K dostání jsou ovšem i v USA, kam je přivezli přistěhovalci ze Skandinávie. V Americe æbleskiver polévají javorovým sirupem nebo plní čokoládou a vychutnávají si je hlavně na snídani. 

Lívance jako kuličky

Æbleskiver se připravují z palačinkového těsta. Největší rozdíl spočívá v tom, že se vejce nevmíchávají do těsta celá, ale rozklepnou se a z bílků se nejprve ušlehá sníh dotuha. Díky tomu jsou lívance uvnitř mimořádně lehké a piškotové a na povrchu krásně křupavé. V Dánsku je připravují ve speciálních pánvích podobných našim lívanečníkům s kulatými otvory, které umožňují vytvořit dokonalé kuličky.

Tuto pánev si můžete koupit i u nás (např. na Kitchenetteshop.cz), případně můžete lívanečky usmažit na klasickém lívanečníku, jen zkrátka nebudou mít podobu kuliček. Toužíte-li po nadýchanějších bocháncích, můžete ještě těsto upéct ve formě na muffiny.

Hotové æbleskiver v Dánsku podávají výhradně posypané moučkovým cukrem a navíc ještě s malinovou zavařeninou. Klidně si je můžete přelít i již zmiňovaným javorovým sirupem nebo  pokapat medem. 

Recept na domácí dánské lívance

V Dánsku prodávají æbleskiver v každém obchodě i mražené, pokud se ale do Dánska nechystáte, snadno si je můžete připravit doma podle originálního receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 250 g pšeničné mouky, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 1 lžíci cukru, 1 a ½ lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, 4 vejce, 400 ml podmáslí, 50 g rozpuštěného másla, 10 g másla na smažení (ideálně ghí), moučkový cukr na posypání a 1 a ¼ dl malinového džemu

  1. V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, cukr, kardamom, jedlou sodu a sůl.
  2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte dotuha, žloutky smíchejte s podmáslím.
  3. Žloutky s podmáslím přilijte do moučné směsi a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a nakonec opatrně zapracujte ušlehaný sníh z bílků. 
  4. Pánev na æbleskiver zahřejte a vymažte tukem. Pak otvory naplňte do ¾ těstem a lívance smažte dozlatova nejprve z jedné strany, pak je otočte a dopečte z druhé strany. Stejně je můžete osmažit i v pánvi. 
  5. Hotové æbleskiver uchovávejte v teple. Při podávání je posypte moučkovým cukrem a podávejte nejlépe s malinovým džemem. 

Náš tip: Vyzkoušejte také vynikající kefírové lívance podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Scandinaviancookbook.com: Æbleskiver (Danish Pancake Balls)
Arla.dk: Æbleskiver
Wikipedia.org: Æbleskiver


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více