Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!
Zdroj: Toprecepty, Terezasks

Stejně jako my máme buchty a koláče, na severu „ujíždějí“ na skořicových rolkách. Zbožňují je ve Švédsku, Dánsku, Finsku, Norsku i Estonsku, a to dokonce natolik, že slaví i jejich svátek. My máme naštěstí Ikeu, takže je známe také. Když jsou čerstvé, voní skořicí na míle daleko.

Těsto ovoněné kardamomem

Skořicové rolky jsou často považovány převážně za švédské pečivo, ale pečou se i v dalších severských zemích. Ve Švédsku se jim říká kanelbulle, v Dánsku kanelsnegl, v Norsku kanelbolle, skillingsboller nebo kanelsnurr, ve Finsku korvapuusti a v Estonsku kaneelirull. Ze Švédska ale zřejmě pocházejí a patří k němu stejně jako třeba masové kuličky. Říká se dokonce, že každý Švéd sní průměrně jednu skořicovou rolku denně. Samozřejmě se rozšířily do celého světa, takže jsou velkým hitem třeba i v USA, ale rovněž v Rakousku a v Německu. Pečou se z kynutého těsta, které se podobá tomu našemu na buchty a vánočku, jen je ještě vylepšené kardamomem. V zatočeném těstě se může být náplň nejen ze skořice s cukrem a máslem, ale i z jablek se skořicí, dýňového pyré, marcipánu nebo skořicí s rozinkami. „Třešničkami“ na rolkách jsou krystalky dekoračního perlového cukru, stejně efektně ale vypadají rolky polité bílou cukrovou polevou připravenou z moučkového cukru. Poleva ovšem patří spíš k americkým rolkám, které jsou i mnohem sladší a těžší než rolky švédské. Jejich standardní velikost je kolem 5 cm, mohou mít až 10 cm v průměru. Třeba ve švédském Göteborgu ale pečou přímo obří skořicové rolky hagabullar neboli královna kuchyně, jež mívají až 30 cm.

Užijte si s rolkami fiku

Počátky vzniku skořicových rolek se často dávají do souvislosti s dobou, kdy se do Evropy dostala ze Srí Lanky kůra skořicovníku, což bylo podle webu Myspicer.com někdy v 16. století. Nemůžeme ale předpokládat, že první, kam se skořice použila, byly právě tyto rolky. Jejich původ je proto tak trochu nejasný. Díky jejich oblibě se slaví i Mezinárodní den skořicových rolek, který připadá na 10. dubna. Ve Švédsku se ale slaví 4. října a postupně se toto datum tak nějak ujalo víc. V severských zemích si skořicové rolky nejraději vychutnávají při setkávání s přáteli u odpolední kávy. Této chvíli odpočinku a relaxace se ve Švédsku říká fika, všichni se na ni těší a bez něčeho sladkého by fika nebyla takovým prožitkem. Pokud byste se ale ocitli v Americe, nedivte se, že vám tu rolky naservírují rovnou k snídani. Aspoň na ně nebudete muset čekat až do odpoledne.

Vylepšené marcipánem

U nás se skořicovým rolkám říká spíš skořicoví šneci a občas je připravujeme z listového těsta, abychom si usnadnili práci. Pravé švédské rolky jsou ale kynuté a když si do náplně přidáte ještě marcipán, budete v sedmém nebi. Upečte si je rovnou podle receptu z kuchařky příznačně nazvané Fika. Nejprve si nachystejte všechny přísady a počkejte, až budou mít pokojovou teplotu. Na těsto potřebujete 75 g čerstvého droždí, 500 ml mléka, 1,8-2 litry hladké mouky, 200 g másla, 200 ml cukru krupice, 2 vejce, 1 lžičku soli a 1 lžíci drceného kardamomu. Na skořicovou náplň si připravte: 100 g marcipánu, 100 g másla, 125 ml cukru krupice, 2 a ½ lžíce strouhanky, 1 lžíci vody, 1 lžíci skořice. Na dozdobení si ještě odložte 1 vejce, 1 ml soli, ½ lžičky vody a perlový cukr. Postup je následující: Do mísy rozdrobte droždí, zalijte ho vlažným mlékem a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přidejte většinu mouky, po kouscích všechno máslo, cukr, vejce, sůl a kardamom. Ze směsi uhněťte vláčně těsto. Pokud je to třeba, přidejte trochu mouky. Jakmile je těsto vláčné a začne se z něj uvolňovat tuk, je hotové. Přikryjte je utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobek. Mezitím si připravte náplň. Strouhaný marcipán smíchejte nebo ušlehejte s máslem, cukrem, strouhankou, vodou a skořicí. Položte těsto na vál, prohněťte ho a rozdělte na dvě části. Obě části rozválejte do tvaru velkého obdélníku. Těsto potřete skořicovou náplní. Z delší strany přehněte těsto přes náplň a srolujte do válečku. Okraj těsta potřete trochou vody, aby váleček lépe držel tvar. Nakrájejte jej na 2-3 cm silné plátky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi šneky bylo dost místa. Přikryjte utěrkou a nechte šneky vykynout na dvojnásobek. Troubu předehřejte na 250 °C. Ušlehejte dohromady vejce, sůl a vodu. Touto směsí šneky jemně potřete. Pak je posypejte perlovým cukrem a ve střední části trouby pečte asi 7-8 minut. Nejlepší jsou ještě čerstvé, když je vytáhnete z trouby, a omamně voní skořicí. Tak dobrou chuť a užijte si svůj švédský rituál fika.  

Recepty k tomuto článku

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

15. 10. 2021 09:09

Já si jen dovolím přidat pro zájemce recept na onen perlový cukr:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více