Rozlétané plněné papriky - masové kuličky v rajčatovo-paprikové omáčce

Suroviny 4 porce

Omáčka:
1 cibule
olej nebo sádlo
140 g rajčatového pyré nebo protlaku
1 větší stroužek česneku
1 velká červená paprika nebo dvě slovenské
4 kuličky nového koření
snítka tymiánu
2 bobkové listy
cca 2 lžíce cukru krupice
sůl dle chuti
1 plnější lžíce hladké mouky
cca 700 ml vývaru
Dále:
500 g mletého míchaného masa
1 vejce
1 menší cibule
1-2 stroužky česneku
sůl a pepř
cca 1 hrst strouhanky, je-li třeba
olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Masové kuličky:
    Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a pepř, velmi jemně pokrájenou cibuli a nastrouhaný česnek. Vše řádně promícháme a je-li třeba, zahustíme směs strouhankou, opět dobře promícháme. Ze směsi odebíráme malé kousky a v mokrých dlaních tvarujeme kuličky, které následně osmažíme ze všech stran dozlatova na trošce sádla či oleje.

  2. Pokud nemáme výpek z masových kuliček přepálený, můžeme základ připravit přímo na něm a omáčka tak bude mít ještě lepší chuť. Takže:

  3. Omáčka:
    Do výpeku nebo na čistém tuku osmažíme najemno pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na kostičky či nudličky pokrájenou papriku a ještě krátce smažíme. Přisypeme jemně nasekaný česnek, přidáme protlak či pyré, cukr, sůl, pepř, bobkové listy, nové koření, tymián a vše ještě krátce osmažíme. Směs zasypeme hladkou moukou, ještě opět krátce smažíme a nakonec za stálého míchání přiléváme vývar.

  4. Omáčku přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut, dolijeme vývarem do požadované hustoty, dochutíme solí, případně cukrem dle vlastní chuti, vyndáme vyvařené kuličky nového koření, bobkové listy a snítku z tymiánu. Do omáčky vsypeme osmažené masové kuličky, které necháme prohřát a můžeme podávat.

  5. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Je to velmi rychlá a chutná omáčka, která hodně připomíná chutí plněné papriky v rajské omáčce, na které jsme měli velkou chuť, ale nebyl zrovna čas se s nimi péct.

Komentáře k receptu Rozlétané plněné papriky - masové kuličky v rajčatovo-paprikové omáčce

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    A-g-i: ...není zač, já děkuji za vyzkoušení:-K:-K:-K a jsem rád, že vám chutnalo:yes: ...papriku též nejdřív krátce osmažím, ale rovnou na cibuli, je pak méně nádobí;-):-D

    Odpovědět

  • A-g-i A-g-i

    Dnes jsem uvařil a podával s jasmínovou rýží. Recept jsem dodržel, jen papriku lehce opražil před přidáním do omáčky a díky použitému pyré jsem nezahušťoval moukou. Děkuji za recept, bylo to výborné.

    Odpovědět

  • Martina68 Martina68

    rozlítaní ptáci, rozlétané papriky... čekám, kdy někdo přijde s rozlítaným gulášem... 8-(

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Ivana Ch: ...to mne těší, díky:-K ...ale nerozuměli jsme si:-), já myslel ten palec u komentáře savlinky;-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    recepty73: Já jsem dala palec nahoru a né dolu, moc a moc se mě to líb í

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    hospodyne: ...rozumím ;-):-D...Kája má zase problém se syrovou zeleninou, ta musí projít nejdřív přes nějakého čuníka, kuře atp. a až pak je pro ní stravitelná:-D ...tak u nás též někdy dochází na finty fň:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Krecepty73: :-D:-D kdybyste měl doma takové dva usmrkance zpovykané, jak tvrdí jejich matka, leccos byste dělal na tajňáka. Oblíbená mantra menšího je " to se mi nelíbí, to papat nebudu". A nepapá. Naštěstí jedí kvanta syrové zeleniny i ovoce, tak jim promíjím.
    Nejsou totiž sami, komu musí oko ladit. Dědeček je jim vzorem.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    hospodyne: ...děkuji:-K:-K:-K ...já zeleninu nepasíruji, máme rádi, když je v omáčce vidět a není tam na tajňáka;-):-8
    savlinka: ...neskromně píši, že je;-) ...vyzkoušej a uvidíš:-D:-K
    Ivana Ch: ...proč ten palec dolů? ...vídám tu často, irelevantní komentáře, které palce nemají a tento mi přijde standartní ...prostě úsudek, názor, nic nevychovaného, jen myšlenka...;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KJe to moc dobré. Do rajského základu omáčky přidám celé malé lečo a po povaření propasíruji přes hrubé síto.Kuličky nechám v omáčce "dotáhnout" Fakt to chutná jak nadívané papriky.:yes::yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    To je určitě dobrůtka:yes::yes:

    Odpovědět