Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těžko zpochybnit natolik zažitou vánoční tradici, jakou je kapr na štědrovečerním stole. Když ale rozšíříte své obzory o rybářovy zkušenosti, dozvíte se, že máte mnoho alternativ, které stojí zato zvážit. Naše redakce se naposledy vydává do Sádek Lety, aby zjistila, jaké další chutné rybky plavou ve sladkých vodách.

1000 a jeden důvod proč zvolit amura

Zakladatel a majitel sádek Martin Lacina má pro všechny jednoznačný tip: „Moje rodina preferuje na Vánoce místo kapra amura. Nemá taktové to tmavší maso, není cítit tolik rybinou jako kapr a je to netučná ryba. Nemá takzvané ypsilonky na hřbetu, má dlouhé kosti a hlavně krásné bílé čisté maso. Jedná se o polovičního dravce, je schopen si vzít i rybičku a je to bojovník, tělo má samý sval. To znamená, že má mnohem pevnější maso než kapr, krásně se lískuje a je to mnohem chutnější ryba.” Zkrátka důvodů, proč amura vyzkoušet, je více než dost.

Dravci chuťově vyhrávají

Zároveň dodává, že velmi populární mezi jeho zákazníky je rytíř vod, tedy candát, naše asi nejchutnější ryba. Obrovská paráda je také velký okoun, který však v tříletém cyklu českých rybníků není zpravidla schopen dorůst do uspokojivých rozměrů. Rekordní hodnoty vzrůstu okouna se pohybují kolem 55 centimetrů, u candátů je to však dvojnásobek

Rybí hranolky bez kostí

Hlavně kvůli dětem, ale nejen jim, je ideálním materiálem na rybí hranolky takové maso, které stoprocentně neobsahuje žádnou kůstku. U kapra i dalších podobných ryb se proto často vybírá pouze břišní zakulacená část filetu, kde máte jistotu.

U hřbetu je případně nutno filet důkladně každý druhý až třetí milimetr prořezat (filety se dnes prodávají jak strojově prořezané, tak i ručně, za což si rybáři často napočítají příplatek, protože se jedná o celkem značnou vícepráci). Přeci jen, i když kapra máte tímto způsobem připraveného, stejně při konzumaci malé (a už ne nebezpečné) kousky kostí v ústech cítíte, vysvětluje rybář.

Proto jednoznačně doporučuje filety ze sumečka afrického zbavené kůže, u nichž jste si na beton jistí, že jsou vždy a zcela bez kostí. Naše redakce má sumeččí hranolky vyzkoušené a můžeme je jen doporučit.
Maso se nerozpadá, dobře drží tvar, maso sumečka zvládne i výraznější kořenicí směs a hned tak se během smažení nevysuší.

Aby ryba nechutnala tolik po rybě

Zdá se to jako poněkud paradoxní požadavek, ale mnozí si vánoční smaženou rybku zcela odpustit vzhledem ke zvyklostem sice nechtějí, nicméně si přejí, aby maso bylo co nejméně cítit rybinou. Jak to zařídit, jsme se Martina také zeptali a ten radí využít mléko: „Stará varianta s mlékem omezuje rybí chuť i vůni. Rybu stačí naporcovat a naložit do mléka.”

Jednotlivé porce by si ve studeném mléce měly pobýt několik hodin, maximálně přes noc, vždy v lednici. Pak se omyjí vodou, ochutí solí a citronovou šťávou a dále postupujete dle klasického receptu.

Čtyři dny čerstvosti

V závěru rozhovoru jsme se Martina ještě zeptali na dvě věci. Zaprvé, jak dlouho vydrží čerstvý vyfiletovaný kapr ze sádek. Aby maso bylo stále čerstvé, klidně prý 4 dny.

Ideální je skladovat ho v nejchladnější části lednice – pokud máte nulový box na maso, tím lépe. A pokud vakuovačku, máte bludišťáka navíc. Na druhou otázku, tedy proč sám vlastně ryby nejí, se dozvíte odpověď v naší videoreportáži.

Pokud byste se rádi vydali pro vánoční rybku právě do Sádek Lety, mrkněte, jak to tu vypadá i jaké byly ceny ryb na začátku prosince 2024. 

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více