Kuba z MasterChefa nám prozradil svůj recept na kapří hranolky, i když přiznává, že jídlo trochu „obšlehl“ od Jana Punčocháře
6. 9. 2023 Ostatní
Druhá epizoda nové řady MasterChef Česko přinesla souboj s tradiční českou rybou, kaprem. Nejlepším v této disciplíně byl Kuba, který ovšem velmi zariskoval. Vsadil totiž na recept jednoho z porotců Jana Punčocháře. Přesto mu tah s kapřími hranolky vyšel na jedničku.
Zamilované jídlo
Kuba sám říká, že pokrm, který slavný šéfkuchař nabízí ve své pražské restauraci, byl předobrazem při jeho vaření. „Já bych řekl, že jsem to úplně zkopíroval, protože kapří hranolky si dávám U Matěje vždycky, když tam jsem. Prostě je miluju,“ potvrdil Jakub Menšík webu Toprecepty.cz. „Akorát jsem si udělal vlastní verzi, s mým dochucením. Ale Jan Punčochář mě inspiroval na 100 procent,“ dodává s tím, že během vaření dostával občas „bídu“, ale naštěstí to dopadlo dobře.
Mohlo by vás zajímat
Uznání od šéfkuchaře
To si rozhodně myslel i Punčochář, který kapří hranolky ochutnal jako první z porotců. I když se z počátku tvářil zvláštně a Kubu upozornil na to, že bude hodně kritický, nakonec to dopadlo jinak.
„Ten kapr si vezme ty chutě které tam dáte, takže musí to být výrazné,“ připomněl na začátku svého hodnocení šéfkuchař. „A to přesně v tom máte. Je to skvělé, protože když ho dáte do úst, tak vám exploduje a cítíte tu silnou chuť kapra. Je to úplně fantastická kombinace a ve vašem podání je to úplně skvělé,“ dodal Jan Punčochář.
Štědrovečerní večeře
Přitom Kuba, i když je sám rybářem, má v kuchyni jiné priority. „Určitě raději preferuji hovězí a vepřové, ale ryby a mořské plody taky miluju. Ze sladkovodních u mě vede candát,“ říká účastník MasterChefa, který již dvakrát postoupil hned v první výzvě na balkon.
Na Vánoce ovšem k žádnému dilematu u Kuby doma nedochází. „Mám vždycky kapra a k tomu pět řízků,“ přiznal pro Toprecepty.cz třiatřicetiletý seřizovač CNC strojů a zároveň nabídl i „okopírovaný“ recept na oblíbené hranolky.
Kapří hranolky s koprovou majonézou
Na přípravu rybího pokrmu podle Jakuba Menšíka, inspirovaného pokrmem Jana Punčocháře, budete potřebovat: na hranolky - 500 g kapřích filet, 2 stroužky česneku, 100 g hladké mouky, lžičku uzené papriky, lžičku sladké papriky, lžičku chilli, lžičku mletého kmínu, šťávu z necelé půlky citronu, pár kapek olej, sůl a pepř.
Na zelný salát: půl hlávky zelí, hrst kopru, lžíci zakysané smetany, lžíci moučkového cukru, šťávu z 1/2 citronu, půlku jablka, sůl a pepř.
Na koprovou majonézu: majonéza ze 4 žloutků a oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, citronovou šťávu, kopr, moučkový cukr
Jak na to?
- Kapra v misce osolíme a opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme polovinu množství uzené papriky, sladkou papriku, chilli, kmín, citrónovou šťávu, lžíci oleje a necháme chvíli marinovat.
- Mezitím si připravíme salát. Zelí nakrouháme a spaříme rychle ve vroucí osolené vodě. Přecedíme a ihned zchladíme, osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu, hrst kopru, lžičku cukru a 2/3 šťávy z citronu. Jablko pokrájené na malé kousíčky zakápneme 1/3 citronové šťávy a vmícháme do salátu. Přidáme lžičku moučkového cukru.
- Jako další si nachystáme koprovou majonézu. Ze žloutku a oleje vyšleháme majonézu (recept na přípravu naleznete třeba ZDE), přidáme hořčici, kopr, šťávu z citronu, sůl, pepř a lžičku cukru. Případně použijeme kupovanou majonézu a jen ji dochutíme.
- Pustíme se obalování marinované ryby. Do hladké mouky přidáme druhou polovinu uzené papriky, sušený česnek, špetku soli a pepře a promícháme. Nachystáme si vyšší hrnec, do nějž nalijeme olej, aby dosahoval zhruba 5-8 cm ode dna. Olej rozehřejeme na 170 stupňů (nesmí se z něj kouřit, ale zároveň drobečky do pánve vhozené musí pěnit).
- Kapra obalíme v ochucené mouce a osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova, což trvá přibližně pět minut.
- Kapří hranolky podáváme s koprovou majonézou a zelným salátem. Vhodnou přílohou jsou i vařené brambory.
Jak skvěle vypadají kapří hranolky podle soutěžícího MasterChef Česko 2023 uvidíte v naší fotogalerii:
Vyzkoušejte náš videorecept na kapra pečeného na cibuli, určitě si pochutnáte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rohlíčky z kynutého těsta jsou krásně vláčné a nadýchané jako obláček, ořechová nádivka s medem se rozplývá na jazyku
Beskydský paličák má říz, rozplakal i televizní redaktorku, říká o unikátním česneku jeho pěstitel Václav Martynek
Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří láska? Vojta a Betty z loňského MasterChefa jsou stále spolu a v rozhovoru přiznali, komu z nich to jde u plotny líp
Jak připravit báječné rybí škvarky. Pochoutka je lehce pikantní a voní po česneku
Crumble ve slané verzi: Zelenina pod peřinkou z křupavé drobenky se sýrem a s voňavými bylinkami chutná božsky