Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli účastníci za úkol rozpoznat 10 druhů sladkovodních ryb. Ti nejlepší ovšem poznali z desíti kousků jen tři! Připomeňte si proto s námi v galerii nejen to, jak vypadá kapr, ale taky jak vypadá amur, štika nebo lín. A poradíme i to, jak je připravit.

Sladkovodní ryby

Sladkovodní ryby jsou málo doceněné, a přitom toho nabízejí tolik. Je mezi nimi velký výběr, co do druhu, jemnosti masa, chuti a využití, a samozřejmě také musíme zmínit, že slouží jako zdroj kvalitních bílkovin. Inspirujte se, jak si je doma připravit a va nší galerii si prohlédněte, jak jednodtlivé druhy ryb vypadají.

Kapr obecný

Kapr je u nás nejtradičnější rybou, chová se u nás od 11. století. Od té doby bylo vyšlechtěno mnoho plemen a linií kaprů. Ti se liší tělem, zbarvením pokožky nebo ošupením. Základní dělení podle šupin je na: kapra šupinatého, kapra lysce, kapra hladkého a kapra řádkového. Kapr má vynikající chuť masa, banhité aroma by při správném zacházení s rybou v sádkách být cítit nemělo. Kapra využijete nejen na Vánoce, připravit si můžete nejen smaženého kapra, kapří polévku, škvarky, kapra na modro, výborný je také uzený.

Amur bílý

Amur bílý je kaprovitá ryba s chutným, šťavnatým a netučným bílým masem. Při výběru celé ryby sáhněte po amurovi s váhou 2–4 kg. Úprava amura je hodně podobná té u kapra. Můžete ho tedy vařit, dusit, péct, smažit, grilovat, ale i použít na rybí ragú a řady dalších variant. Když ho upečete v alobalu bez tuku, bude velmi dietní. Amur skvěle ladí s houbami, zeleninou a bylinkami. Při úpravách ho ale nepřipravujte na vysokých teplotách, aby se nevysušil.

Pstruh duhový

Pstruh duhový patří do čeledi lososovitých. Protože maso pstruha je velmi delikátní, nepotřebuje spoustu přísad. Stačí i jen sůl a kmín a na másle máte hned skvělé jídlo. Můžete ho ale naplnit i bylinkami nebo smažit. Výborně si pstruha vychutnáte naloženého nebo uzeného.

Pstruh lososovitý

Tento pstruh vás zmate svým názvem. Pstruh lososovitý totiž není název druhu, ale pouze obchodní popis pstruha, který byl krmený stravou s přírodním barvivem astaxantin. Díky tomu pak má naoranžovělé maso. Úprava je stejná jako u pstruha duhového.

Štika obecná

Tato dravá ryba se živí plevelnými rybami. Štičí maso je jemné, bílé, libové a velmi chutné, obzvláště v případě mladých kusů. Štiku je možné víceméně kompletně vykostit. Vynikající je pečená s kořením, bylinkami a máslem, ale i smažená, fritovaná, nebo třeba grilovaná. Štika báječně chutná i se švestkovou nádivkou nebo mandlemi a rozinkami. Zajímavé jsou kombinace s bylinkymi, jako je fenykl, estragon, kopr, ale i křenová omáčka. Štika se často připravuje v aspiku.

Candát obecný

Také candát má, podobně jako štika, velmi jemné, bílé a nízkotučné maso. Někdy se dokonce uvádí, že se jedná o nejlepší českou sladkovodní rybu, často bývá srovnávána s lososem. Candát je výborný pečený, grilovaný, jen je třeba dávat pozor, protože se snadno může spálit. Můžete si ho připravit na víně i s holandskou omáčkou.

Lín obecný

Také lín je velmi chutnou kaprovitou rybou, a pokud byste nevěděli, jak ho upravit, můžete se inspirovat kaprem. Skvělý je na pečení, smažení i grilování. Jeho nevýhodou je množství kostí, takže při jídle je třeba velká opatrnost. Vyzkoušejte třeba lína na slanině.

Siven americký

Siven je lososovitou rybou, ale u nás je méně známý. Má světlé jemné maso. Využít ho můžete stejně jako pstruha. Ideální je ho podobně jako pstruha vyfiletovat. Výborný je nejen na pečení a grilování, ale i vaření v páře. Zajímavý je pečený s bylinkami, ale i se sýrem.

Tolstolobik bílý

Tolstolobik je širší veřejnosti velmi málo známý, na rozdíl od jeho dalších kaprovitých příbuzných. Tato ryba má jemné bílé maso, má poměrně dost tuku. Výborně chutná uzený, ale můžete ho upravit podobně jako kapra nebo amura. Dá se tedy dusit, vařit, péct, grilovat, smažit i fritovat. Připravte si ho pečený, uzený, ale dobré jsou i nugetky. Pokud si budete chtít na tolstolobikovi pochutnat, sáhněte po menší rybě, budete si ji moci dát i s kůží.

Jeseter sibiřský

Jeseter sibiřský nejspíš patří mezi ryby, které existovaly už před 70 miliony let. Je oblíbený hlavně jako zdroj kaviáru, ale využívá se i jeho chutné maso. Někdy se udí.

Zdroje informací:
https://www.stobklub.cz
https://www.rybarskyrozcestnik.cz
https://www.makro.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více