Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso je na přípravu složitější, než se může zdát.
Zdroj: jcomp / freepik

Je mnoho dobrých důvodů, proč se vyhnout mytí kuřete ze supermarketu pod tekoucí vodou před jeho přípravou. I když to může pro někoho znít nelogicky, tím, že populární drůbeží maso omyjete, můžete místo jeho očištění způsobit velké zdravotní problémy nejen sobě, ale všem, kteří se objeví na místě, kde se pokrm připravoval.

Riziko vážného onemocnění

Jak upozorňuje web Eating Well, vědecké studie ukazují, že syrová drůbež může být zdrojem bakterií jako Salmonella a Campylobacter, ale i jiných. Ty se spolehlivě zničí při dostatečné tepelné úpravě, ovšem snadno se mohou rozšířit právě při mytí. 

Stříkající vodou a aerosoly během mytí můžeme nechtěně kontaminovat dřez, pracovní plochy a okolní potraviny, a to až do vzdálenosti neuvěřitelných tří metrů! Jak pro web Toprecepty.cz popisuje Andrea Mecová, vedoucí lékárnice z lékárny Benu v Ostravě, omýváním potravin je zbavíme pouze mechanických nečistot. U ovoce a zeleniny můžeme odstranit hlínu, trávu a podobně a možná snížit množství případných baterií. 

U kupovaného syrového masa je ovšem jeho omývání zcela kontraproduktivní. Voda samotná totiž není dostatečně účinná při odstraňování všech nebezpečných bakterií.

Bezpečnější a efektivnější je kuře správně uvařit, aby vnitřní teplota dosáhla minimálně 75 °C, a to po dobu minimálně 5 minut, což zaručí likvidaci všech patogenních mikroorganismů.

Vaření (třeba polévky, vývaru) při teplotě 100 °C, nebo pečení při teplotě 180 °C bakterie ničí spolehlivě. 

Negativní vliv na kvalitu masa

Pokud se rozhodnete maso před vařením omýt, je pravděpodobné, že voda odplaví některé povrchové látky, včetně solí a proteinů. Ty se, společně s krví, nacházející na povrchu masa a mohou přispívat k chuti a šťavnatosti masa, zejména když jsou při vaření zahřívány a karamelizovány. Odplavením těchto látek může dojít k mírnému snížení intenzity chuti masa po jeho uvaření.

Místo mytí kuřete, koupeného v obchodě, použijte papírové utěrky k jeho osušení a k případnému odstranění drobných kůstek nebo povrchových nečistot, pírek a podobně. To totiž pomůže dosáhnout lepšího zhnědnutí při pečení.

Nedůkladné odstraňování nečistot

Ruční odstranění nečistot z masa je obecně účinnější než pouhé splachování vodou. Můžete totiž cíleně odstranit kosti, šlachy, přebytečný tuk nebo nežádoucí tkáně s větší přesností, což snižuje riziko poškození masa.

Ruční čištění je také šetrnější k životnímu prostředí, protože se při něm neplýtvá vodou. Navíc je často rychlejší a dokáže lépe odstranit přichycené nebo zaschlé nečistoty.

Čištění rukama (nejlépe v jednorázových rukavicích) může být také hygieničtější, protože maso zůstává v suchu, nehrozí tedy riziko množení bakterií. Společně s následným správným zpracováním masa také efektivně pomáhá eliminovat mikroorganismy a odstraňuje nežádoucí pachy. 

Důležité zásady

Pro zajištění hygieny a bezpečnosti při přípravě kuřete je důležité dodržovat několik rad. Před manipulací se syrovým kuřetem i po ní je nutné si důkladně umýt ruce mýdlem a teplou vodou, aby se předešlo kontaminaci a šíření bakterií na okolní povrchy a potraviny. 

Zcela jistě nestačí si ruce otřít do látkové utěrky a pak pokračovat v kuchyňské práci.

Je také vhodné používat oddělené kuchyňské nástroje a prkénka pro syrové a tepelně upravené maso, aby se zabránilo křížové kontaminaci.

A konečně je důležité udržovat kuchyň v čistotě a pravidelně dezinfikovat všechny povrchy, které přišly do kontaktu se syrovým masem. Podle tipů zkušených farmářů i našich babiček pomáhá omývání povrchů otcem nebo citronovou vodou. Konkrétně bakterie salmonely kyselé prostředí zabíjí. 

Náš tip: Kuře se nemusí vždy péct „klasicky“, ale dá se také připravit na způsob kachny, jak ukazuje náš videorecept:

Zdroje informací:

eatingwell.com - Why You Shouldn't Wash Your Chicken Before You Cook It

southernliving.com - Why You Really Don’t Need To Wash Raw Chicken

Bezpečnost potravin - Mytí potravin

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více