Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře provoněné citronem 3x jinak: Fantasticky chutná s bylinkami, česnekem i bulgurem
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Jemná chuť a kyselé tóny se prolnou, když si přichystáte citronové kuře. Oblíbené maso a k tomu žlutavé ovoce. Co víc si přát. Snad jen pár ingrediencí, které tento pokrm báječně doladí. Máme pro vás různé varianty.

Kuře a citron

Citrusová vůně s kuřetem je poměrně oblíbená. Možná, že vám dokonce připomíná příjemnou letní dovolenou. A neškodí si tyto vzpomínky vyvolat, když se právě nehodí někam jet. Kuřecí prsa, stehna, i celé kuře, to vše můžeme propojit s citrusovou chutí. Není třeba se obávat, že bude jídlo příliš kyselé. Bude mít příjemnou chuť i vůni.

Citronové kuře s bylinkami

Tato varianta citronového kuřete je velmi chutná a bohatá na vůně. Přitom není časově náročná, pokud si odmyslíme hodinu marinování. Pokud si chceme opravdu užít lahodné jídlo, připravíme toto jídlo z nevykostěných kuřecích stehen i s kůží. Právě kůže pokrm doladí a také maso ochrání, aby nevysychalo. Můžete si toto jídlo ale připravit i z prsou. Díky jednoduché marinádě, která obsahuje citronovou kůru a šťávu, česnek a bylinky, bude kouzelně voňavé.

Na přípravu budete potřebovat: alespoň 1 kg částí kuřete (ideálně horní a dolní stehna s kůží a kostmi), kůru ze 2 citronů, 1/3 hrnku citronové šťávy, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 2 lžíce másla a plátky citronu na ozdobu.

Jak na to? Nejprve dejte kuře marinovat. Do velké mísy dejte všechny ingredience mimo kuřete a dobře je promíchejte. Aby marináda lépe pronikla do kusů kuřete, řízněte špičkou ostrého nože do kousku bez kůže, a pak je dejte do mísy a potřete je marinádou. Dejte do lednice marinovat alespoň na hodinu, lépe na dvě.

Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře dejte do pekáčku kůží nahoru. Marinádu nechte bokem. Nechte rozpustit máslo a potřete jím kuře. Dejte do trouby, pečte 20 minut, a pak ho důkladně potřete marinádou. Pečte dalších 15-25 minut.

Kuře by nakonec mělo mít hnědou křupavou kůrčičku a měla by vytékat čistá šťáva. Pokud jste se rozhodli péct různé části kuřete, mohou být různě hotové, proto je případně včas vyndejte z trouby. Kuře vyndejte z trouby a před podáváním ho nechte zakryté alobalem asi 10 minut odpočívat. Kuře podávejte polité šťávou. Výborně chutná s rýží i s bramborovou kaší.

Řecké citronové kuře

Dovolenou v Řecku by možná nutně potřeboval leckdo z nás. Tak si alespoň můžeme připravit jedno z řeckých jídel a vytvořit si alespoň trochu voňavou atmosféru. Toto kuře se připravuje s česnekem a a oreganem. Někdy se přidává i pepř a rozmarýn. A samozřejmě nesmí chybět ani citronová šťáva ani olivový olej.

Náš tip: Připravte si řecké citronové kuře podle tohoto receptu s omáčkou

Náš tip: Připravte si řecké voňavé citronové kuře podle tohoto videoreceptu:

Citronové kuře s bulgurem

Kdo stále nemá odvahu na bulgur (celozrnná pšenice), možná právě toto je ta správná příležitost. Ve spojení s citronovým kuřetem se jedná o výbornou a osvěžující kombinaci. Na toto jídlo se obzvlášť hodí stehenní řízky bez kůže a opět je třeba si rezervovat hodinu na marinování.

Náš tip: Připravte si citronové kuře na bulguru, třeba i se špetkou chilli. 

Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://amediterraneangourmet.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více