Kuře provoněné citronem 3x jinak: Fantasticky chutná s bylinkami, česnekem i bulgurem
17. 2. 2023 Vaření
Jemná chuť a kyselé tóny se prolnou, když si přichystáte citronové kuře. Oblíbené maso a k tomu žlutavé ovoce. Co víc si přát. Snad jen pár ingrediencí, které tento pokrm báječně doladí. Máme pro vás různé varianty.
Kuře a citron
Citrusová vůně s kuřetem je poměrně oblíbená. Možná, že vám dokonce připomíná příjemnou letní dovolenou. A neškodí si tyto vzpomínky vyvolat, když se právě nehodí někam jet. Kuřecí prsa, stehna, i celé kuře, to vše můžeme propojit s citrusovou chutí. Není třeba se obávat, že bude jídlo příliš kyselé. Bude mít příjemnou chuť i vůni.
Mohlo by vás zajímat
Citronové kuře s bylinkami
Tato varianta citronového kuřete je velmi chutná a bohatá na vůně. Přitom není časově náročná, pokud si odmyslíme hodinu marinování. Pokud si chceme opravdu užít lahodné jídlo, připravíme toto jídlo z nevykostěných kuřecích stehen i s kůží. Právě kůže pokrm doladí a také maso ochrání, aby nevysychalo. Můžete si toto jídlo ale připravit i z prsou. Díky jednoduché marinádě, která obsahuje citronovou kůru a šťávu, česnek a bylinky, bude kouzelně voňavé.
Na přípravu budete potřebovat: alespoň 1 kg částí kuřete (ideálně horní a dolní stehna s kůží a kostmi), kůru ze 2 citronů, 1/3 hrnku citronové šťávy, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 2 lžíce másla a plátky citronu na ozdobu.
Jak na to? Nejprve dejte kuře marinovat. Do velké mísy dejte všechny ingredience mimo kuřete a dobře je promíchejte. Aby marináda lépe pronikla do kusů kuřete, řízněte špičkou ostrého nože do kousku bez kůže, a pak je dejte do mísy a potřete je marinádou. Dejte do lednice marinovat alespoň na hodinu, lépe na dvě.
Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře dejte do pekáčku kůží nahoru. Marinádu nechte bokem. Nechte rozpustit máslo a potřete jím kuře. Dejte do trouby, pečte 20 minut, a pak ho důkladně potřete marinádou. Pečte dalších 15-25 minut.
Kuře by nakonec mělo mít hnědou křupavou kůrčičku a měla by vytékat čistá šťáva. Pokud jste se rozhodli péct různé části kuřete, mohou být různě hotové, proto je případně včas vyndejte z trouby. Kuře vyndejte z trouby a před podáváním ho nechte zakryté alobalem asi 10 minut odpočívat. Kuře podávejte polité šťávou. Výborně chutná s rýží i s bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Řecké citronové kuře
Dovolenou v Řecku by možná nutně potřeboval leckdo z nás. Tak si alespoň můžeme připravit jedno z řeckých jídel a vytvořit si alespoň trochu voňavou atmosféru. Toto kuře se připravuje s česnekem a a oreganem. Někdy se přidává i pepř a rozmarýn. A samozřejmě nesmí chybět ani citronová šťáva ani olivový olej.
Náš tip: Připravte si řecké citronové kuře podle tohoto receptu s omáčkou.
Náš tip: Připravte si řecké voňavé citronové kuře podle tohoto videoreceptu:
Citronové kuře s bulgurem
Kdo stále nemá odvahu na bulgur (celozrnná pšenice), možná právě toto je ta správná příležitost. Ve spojení s citronovým kuřetem se jedná o výbornou a osvěžující kombinaci. Na toto jídlo se obzvlášť hodí stehenní řízky bez kůže a opět je třeba si rezervovat hodinu na marinování.
Náš tip: Připravte si citronové kuře na bulguru, třeba i se špetkou chilli.
Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://amediterraneangourmet.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Plněný chléb-chlebové těsto v podobě kapsy nebo závinu je výborným zpestřením a můžeme ho nabídnout i jako pohoštění
Zatímco různé kynuté záviny, kapsy a bochánky se sladkou náplní pečeme občas všichni, ty slané zase tak obvyklé nejsou. Je to možná tím, že už jen… Číst více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před… Číst více
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Medovník zná každý a už jsme o něm také psali.… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 22 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32