Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořezání je jedním z nejčastějších zranění, která se v kuchyni stávají.
Zdroj: freepik / freepik

Kuchyně může skrývat mnoho potenciálních nebezpečí. Je důležité mít na paměti, že bez přísného dodržování bezpečnostních pravidel a postupů se může zdánlivě nevinná činnost, jakou je vaření, proměnit v rizikovou situaci.

Horká voda může ohrozit život

Jedním z nejčastějších úrazů v kuchyni jsou popáleniny. Podle Národního zdravotnického informačního portálu až 61 procent popálenin, které si vyžádají lékařské ošetření, vzniká po zasažení pokožky horkou vodou nebo párou, tedy při běžných situacích při vaření. „Nejvíce úrazů se stává doma – zejména u malých dětí. Bohužel jsou to i úrazy smrtelné. Popáleniny a opařeniny jsou třetí nejčastější příčinou smrtelného úrazu dětí,“ uvádí portál.

Olej, který prská z pánve, je dalším častým viníkem popálenin, zvláště když se používá při smažení ve vysokých teplotách. Nesmíme také zapomínat na horké povrchy jako plotny a trouby, které jsou při nedostatečné opatrnosti mnohdy zdrojem nechtěných popálenin.

S nožem opatrně

Další významnou hrozbou jsou řezná zranění. Nože, ať už ostré nebo tupé, jsou základním nástrojem při vaření nebo přípravě studených pokrmů a jejich nesprávné používání může vést k vážným řezným zraněním. Důležité je nejen nože správně používat, ale také je udržovat v dobrém stavu, aby jejich používání bylo co nejbezpečnější.

Špatné skladování a hygiena

Potravinové infekce jsou dalším závažným problémem, se kterým se můžeme v kuchyni setkat. Nedostatečná hygiena, nesprávné skladování potravin a nedodržení správných teplot mohou vést k růstu nežádoucích bakterií, jako jsou Salmonella nebo Escherichia coli. Tyto bakterie mohou způsobit vážné zdravotní problémy.  

Oheň bez kontroly

Požáry v kuchyni mohou vzniknout z několika důvodů. Neopatrné zacházení s otevřeným ohněm, přehřátý olej nebo zapomenuté jídlo na sporáku jsou běžnými příčinami požáru. Je proto důležité mít na paměti, že se oheň může rozhořet v okamžiku a jeho následky mohou být katastrofální. 

Zkažené potraviny

Otravy z potravin jsou dalším rizikem, kterému je třeba se v kuchyni vyhnout. Používání zkažených nebo prošlých potravin může způsobit otravu jídlem, což může vést k nepříjemným a dokonce i nebezpečným zdravotním komplikacím. Proto je nezbytné dbát na správné označování a sledování trvanlivosti potravin. 

Nebezpečí v zásuvce

Takzvaná elektrická bezpečnost v kuchyni je také kritickou oblastí. Poškozené spotřebiče nebo používání přístrojů v blízkosti vody může vést k úrazům elektrickým proudem, které mohou mít fatální následky. Je zásadní pravidelně kontrolovat stav elektrických spotřebičů a dodržovat bezpečné postupy při jejich používání.

Pozor na podlahu

Pády a sklouznutí v kuchyni mohou způsobit vážné úrazy. Mokré nebo mastné podlahy, rozsypané suroviny, nebo nepořádek na podlaze jsou běžnými příčinami těchto nehod. Je důležité udržovat podlahy v kuchyni suché a čisté, aby se předešlo nechtěným pádům. 

Čistota pod dohledem

Nebezpečné chemikálie, jako jsou čisticí prostředky a dezinfekční přípravky, jsou nezbytné pro udržení kuchyně v čistotě, ale mohou být rizikové, pokud nejsou používány bezpečně a správně. Vždy je třeba dodržovat pokyny na obalech a zajistit, aby tyto látky nebyly v dosahu dětí nebo domácích mazlíčků. 

Pozor na vlastní tělo

Nakonec je zde ergonomie, která hraje důležitou roli v prevenci fyzické zátěže během vaření. Správné držení těla, vhodná výška pracovních ploch a ergonomicky navržené kuchyňské vybavení mohou pomoci předcházet bolestem zad a kloubů. Je třeba věnovat pozornost tomu, jak dlouho stojíme a jaké pohyby při vaření provádíme, abychom zajistili, že naše tělo není zbytečně zatěžováno. 

Zdroje informací:

nzip.cz - Prevence popálenin

norris.com.au - Kitchen Safety – Reduce Workplace Hazards & Injuries

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více