Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře à la husa: Stačí přidat dost kmínu a použít trik s chlebovou patkou, pak téměř nepoznáte rozdíl
Zdroj: Toprecepty, to

Rádi byste si doma uspořádali svatomartinskou hostinu jaksepatří, ale husa se vám nevejde do pekáče a ani byste ji nesnědli? Řešení je jednoduché – nahraďte ji kuřetem. Taková sváteční pečínka vás vyjde mnohem levněji, a když přidáte ty správné ingredience, pochutnáte si úplně stejně. 

Husa patří ke sv. Martinovi

Husa je již od dávných dob tradiční součástí svatomartinského posvícení. Figuruje totiž v mnoha legendách o sv. Martinovi, na jehož počest se svátek slaví. Husy navíc byly považovány stejně jako kachny, krůty či krocani za symbol hojnosti, proto se pekly i při dalších svátečních příležitostech. Nevýhodou těchto opeřenců je, že jsou poměrně velcí, což sice oceníte, když pořádáte velkou hostinu, čtyřčlenná rodina je ale spořádá jen stěží. 

Na husu pozvěte větší společnost

Husy mohou dosahovat váhy až 8 kg, takže se mnohdy vejdou do trouby jen tak tak. Kromě toho vyžadují i delší pečení, aby maso nebylo tvrdé a vysušené, jsou poměrně drahé (cena celé čerstvé pětikilové husy se může vyšplhat na částku cca 2500 Kč) a také jsou obtížně k sehnání. Před svatým Martinem je sice nabízí mnoho farem, ale často bývají husy zarezervované již dlouho dopředu. 

Jak se liší husa od kuřete?

Husí maso má sice svou specifickou chuť a je zdrojem kvalitního sádla, o němž se říká, že je takovým olivovým olejem mezi živočišnými tuky. Pokud jste ale husu nesehnali nebo si na její pečení netroufnete, klidně ji můžete nahradit právě kuřetem.

Kuřecí maso je sice jemnější, není tak vláknité a ani tolik tučné, zato je ale dietnější i jednodušší a rychlejší na přípravu. Jestliže na pečení použijete ty správné druhy koření a upečené kuře doplníte nakonec zelím a lokšemi, pochutnáte si skoro stejně jako na husí pečínce. A aspoň nebudete muset řešit, co se zbytky. 

Jak udělat kuře à la husa

  • Podobnější chuti s husou dosáhnete i tak, že budete kuře péct na kysaném zelí. To nejprve krátce poduste klasicky na cibulce, teprve pak je přendejte do pekáče a položte na ně kuře. Během pečení se výpek vsákne do zelí, což mu dodá mnohem lepší chuť. 
  • Kuře je třeba péct zvolna a zakryté při teplotě 180 °C 45 minut-1 hodinu. Na konci je odkryjte a dopečte, aby mělo kuře hezky křupavou kůrčičku. Aby byla podobnost s husí pečínkou dokonalá, podávejte kuře s dušeným zelím a s bramborovými knedlíky nebo s bramborovými plackami lokšemi

Recept na dokonalé kuře à la husa

A jak tedy kuře à la husa připravíte? Vyzkoušet můžete tento zajímavý recept, kdy se do kuřete vkládá patka chleba, díky níž kuře chutná a voní opravdu jako husa. 

Budete potřebovat: 1 celé kuře, 1 patku chleba, 2 lžíce sádla (nejlépe husího), 250 ml světlého piva, sůl a kmín. 

  1. Omyté kuře osolte a posypejte kmínem. Z patky chleba vydlabejte střídku a dejte dovnitř sádlo. Patku i se sádlem vložte do kuřete a zajistěte párátky.
  2. Kuře položte do pekáčku, podlijte pivem, přikryjte a pečte na 180-190 °C asi hodinu. Občas maso polévejte výpekem. Je-li třeba, přidejte trochu horké vody. Před dopečením kuře odkryjte a dopečte do křupava.

Náš tip: Při přípravě pečeného kuřete můžete postupovat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více