Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte nejvzácnější kávu světa - cibetkovou Kopi Luwak

Nedokážete si svůj den představit bez šálku ranní kávy a rádi zkoušíte nové druhy z různých koutů světa? Pak byste si neměli nechat ujít jednu z nejvzácnějších káv na světě - cibetkovou Kopi Luwak.

Cibetka je roztomilé zvířátko podobající se české kuně žijící převážně ve východní Africe, ale rozšířené od Asie přes Afriku až po jižní Evropu. Spatřit jej na dovolené mohou například návštěvníci ostrova Bali. Cibetka je šelmička živící se hmyzem a drobnými hlodavci, ale také sladkými bobulovitými plody kávy. A to nás zajímá nejvíce! Když káva zraje, jsou její zrna zabalena ve slupce, tu jako jedinou cibetka stráví a celé neporušené kávové zrno z ní vyjde ven. A přesně tato kávová zrna tvoří hlavní ingredienci kávy s nezaměnitelnou chutí a vůní, Kopi Luwak.

Zdá se vám to nechutné? Nedejte na první dojem. Díky tomu, že projde kávové zrno trávicím traktem cibetky, ztratí svoji typickou hořkost a získá jemnou vůni a jedinečnou chuť po karamelu, čokoládě a ovoci. Kopi Luwak se na trhu objevila koncem 19. století, už tehdy se tvrdilo, že káva je tak delikátní proto, že cibetka si vybírá jen ty nejlepší kávové plody. Vědci se dokonce snažili chuť kávy napodobit, ale fermentaci konající se v trávicím traktu cibetky se nelze vyrovnat.

Proces výroby cibetkové kávy

Kopi Luwak je nejdražší a nejvzácnější typ kávy na světě. Získává se tak, že farmáři žijící v oblasti, kde se cibetky vyskytují, pročesávají každý den okolí a hledají trus cibetky. A to není zrovna jednoduché, protože cibetka žije v horách a schovává se v hustých keřích. Když se podaří nalézt dostatečné množství trusu tohoto malého zvířátka, což může trvat několik dní, je třeba kávová zrna očistit a pak je usušit. Následuje rozbití obalu kávových zrn a další sušení, opět proces na několik dní. Každé zrnko kávy má čtyři vrstvy slupky, což zaručuje, že nikdy nepřijde do styku s ostatním trusem cibetky a je naprosto nezávadné a čisté. Po procesu sušení jsou kávová zrna připravena na pražení. Káva nesmí být upražena moc, jinak by ztratila svou specifickou chuť.

Cibetka je poměrně plaché a samotářské zvíře, proto je velmi těžké ji spatřit nebo chytit. Bohužel existují i farmy, které chovají cibetky pouze zas účelem zisku. Setkáte se také s tvrzením, že cibetky v zajetí kávová zrna odmítají, proto je obecně více uznáván přírodní sběr cibetkové kávy.

Chcete-li si dopřát cibetkovou kávu a mít jistotu, že se nejedná o kávu z farem, kde jsou cibetky drženy násilím, zakupte si kávu nazvanou Wild Luwak, která je získaná od cibetek volně žijících v horských pralesích ostrova Bali. 100 g této kávy v České republice vyjde zhruba na 1500 až 2000 Kč.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více