Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roman Staša si pochutnává na toustu nejen během hokejových zápasů, ale často si je dělá i k snídani.
Zdroj: Se souhlasem TV NOVA, freepik/KamranAydinov, koláž Toprecepty.cz

Sledujete hokej u televize? I během 15 minut poločasu si můžete stihnout připravit skvělé občerstvení. Jak na to, radí pro Toprecepty.cz bývalý hokejista a taky vítěz MasterChef Česko 2020 Roman Staša.

Příprava na zápas

Roman Staša sám hrával hokej na juniorské úrovni, proto se na zápasy dívá z jiného pohledu než ostatní fanoušci. Jako jeden z nich se ovšem u televizní obrazovky neodbývá a rád si dá něco dobrého k snědku.

S vítězem populární kuchařské soutěže jsme se potkali na akci Bidfood Expo 2024 a rovnou jsme ho Romana požádali, aby našim čtenářům poradil, co se dá stihnout připravit během přestávky mezi třetinami, aby nedocházelo k odcházení od utkání našeho nároďáku.

„Já bych si před zápasem připravil vše na domácí hranolky, nebo jenom brambory na plátky, dobře to dochutil podle toho, co mám rád a dal bych si to na celou první třetinu do trouby na 180 stupňů,“ říká Staša pro Toprecepty.cz.

„K tomu bych si udělal domácí majonézu, kterou stihnete připravit během pár minut o přestávce,“ dodává s tím, že pak už jen stačí vytáhnout brambory z trouby a máte super věc na druhou třetinu.

Speciální toust

Že si Roman nepotrpí na složitosti, je o něm známo. „Baví mě dávat dohromady zdánlivě neslučitelné suroviny a chutě různě kombinovat. Jsem ale milovníkem české kuchyně, kterou se snažím dělat trochu jinak, nějak ji ozvláštnit,“ říká kuchař a moderátor Víkendové Snídaně na TV NOVA.

Kdyby si tedy měl vybrat, co by si dalšího připravil během pauzy hokejového zápasu, má hned jasno. „Zbožňuji domácí tousty. Koupím si super toustový chleba, potřu ho máslem, naplním šunkou a sýrem, ale pořádnou vrstvu. Když bych chtěl neobyčejnou chuť, tak použiji švýcarský sýr raclette a šunku od kosti,“ popisuje a přidává svůj fígl! Máslem totiž vytře i toustovač, anebo namaže toasty z obou stran, tedy i z té vnější. Pak už je stačí jen zapéct, aby „to křuplo“.

„Jak je nahoře máslo, stává se z toho úplně famózní jídlo. Za deset minut hotové. Já to mám rád i na snídaně, k tomu trochu avokáda, rajče nebo mozzarellu,“ přiznává Roman s úsměvem.

Co jedí hokejisté o pauze

Zatímco fanoušci berou přestávky mezi třetinami jako možnost k občerstvení, hokejisté to tak úplně nemají. Především podle Romana pijí iontové nápoje. „Jak hrají mistrovství, tisíc zápasů v pár dnech (smích), tak je hrozně důležité doplňovat ionty, takže tohle určitě kluci dělají,“ říká vítěz MasterChef Česko 2020.

Co se týká jídla, je to podle jeho slov strašně individuální, někteří hráči jí třeba jenom energetické tyčinky. „Já, když si jdu teď zahrát, tak si o třetinách dám sušenku, nebo hodně často banán. Zažil jsem i kluky, kteří si o přestávce dávali zmiňované tousty (smích),“ vzpomíná Roman, kterého na ledě asi jen tak nepotkáte, ale můžete se s ním potkat třeba na Apetit pikniku.

Náš tip: Skvělé domácí hranolky si můžete připravit i podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více