

Květákový nákyp
Suroviny
- 60 dkg květáku
- 4 vejce
- 50 g rostlinného tuku
- 10 dkg strouhaného sýra
- 20 g hrubé mouky
- 4 dcl mléka
- Strouhanka
- Sůl
Postup přípravy receptu
Očištěný květák rozebereme na růžičky, vsypeme je do vařící vody a uvaříme do měkka.
Vyjmeme je a po okapání je nasekáme na drobné růžičky.
Mléko rozšleháme s moukou, žloutky, 80 g nastrouhaného sýra a se solí.
Lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a připravený květák.
Směs rozložíme do nákypové formy, vymaštěné tukem, pokapeme zbylým tukem a zapečeme v mírně vyhřáté troubě.
Při dopékání jej posypeme zbylým sýrem smíchaným se lžičkou strouhanky. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Zelenina v české kuchyni z roku 1982
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Květákový nákyp
-
Výborné jídlo, všichni to slupli jako malinu a hrozně si libovali. Je fakt, že jsem si trochu půjčila nápad z jiného receptu, takže jsem přidala kromě soli i malinko bílého pepře a trochu muškátového květu, rovněž jsem přidala i nadrobno nakrájenou šunku, cca 80-100g. Za recept chválím a děkuji.
-
Dnes jsme to měli k obědu, akorát jsem tam nedávala ani mouku ani strouhanku (zkusím to příště). Bylo to docela dobré.
-
je to podobny jako ten cuketovy nakyp
-
Děkuji za ispiraci příště to s tím mletým masem zkusím
-
Taky se mi líbí ty trojúhelníčky. Dobrý nápad.
-
Môže to byť výborné.Určite vyskúšam.Ešte by som tam zamiešala mleté mäsko.