Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Punčochář poradil, jak na skvělou domácí majonézu.
Zdroj: Se svolením TV NOVA a Profimedia/koláž Toprecepty

Majonéza patří do základní „výbavy“ v každé kuchyni. Ať už jde o tu kupovanou, nebo domácí. Pro někoho je sice její výroba složitým procesem, ale jak upozorňuje Jan Punčochář, není tomu tak. Populární porotce soutěže MasterChef Česko pro web Toprecepty prozradil, jak majonézu připravit a také, na co si dát pozor.

Odkud se vzala

Majonéza má své kořeny v Evropě, konkrétně ve Španělsku nebo Francii, ačkoli přesný původ je stále předmětem diskuse. Jedna z nejčastějších teorií je, že majonéza byla poprvé vytvořena na ostrově Menorca v 18. století. V té době byl tento ostrov pod kontrolou Francie, což může vysvětlovat, proč se majonéza stala tak populární ve francouzské kuchyni

Výběr surovin

Oblíbená je ovšem i v naší kuchyni, obzvlášť, když je doma vyrobená. Podle šéfkuchaře restaurace U Matěje je však velmi důležité, abychom si na domácí majonézu pořídili kvalitní suroviny. „Na to lidé často zapomínají a snaží se trochu ušetřit. Věřte tomu, že výsledek nebude stát za to,“ sdělil webu Toprecepty.cz Jan Punčochář.

Vejce a olej

Dalším problémem, který může u přípravy domácí majonézy nastat, je to, že špatně zvolíme teplotu ingrediencí. „Na to si musíme dát skutečně pozor. Teplota žloutku musí být stejná jako teplota oleje. Jinak se nám nespojí dohromady,“ vysvětluje oblíbený šéfkuchař. Také varuje před přílišnou dávkou oleje, která by mohla udělat mastnou hmotu, jež nebude mít s majonézou mnoho společného.

Do salátu jinak

Konzistence není jasně daná a může si ji každý určit dle své chuti. Třeba do bramborového salátu radí Jan Punčochář připravit majonézu řidší, protože brambory ji do sebe „natáhnou“.

Jak ovšem správně tu pravou majonézu připravit? Porotce kuchařské show MasterChef Česko to pro Toprecepty.cz prozradil.

Majonéza podle Jana Punčocháře

Na přípravu jedné porce majonézy, jak ji vyrábí známý šéfkuchař, budete potřebovat: 1 žloutek, 1 lžičku hořčice, zhruba 125–150 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, cukr a ocet.

Jak na to?

  1. Vaječný žloutek prošleháme spolu s hořčicí a špetkou soli, pepře a cukru.
  2. Přidáme pár kapek octa.
  3. Poté do směsi postupně zašleháme olej – nejprve po kapkách, po chvíli už ho můžeme přilévat tenkým pramínkem.
  4. Hotovou majonézu necháme vychladit v lednici.

Zdroj informací:

slate.com - A Brief History of Mayonnaise

Náš tip: Domácí majonézu si můžete zkusit vytvořit i podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více