Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banány podléhají „zkáze“ velmi rychle, dá se tomu ovšem zabránit.
Zdroj: Profimedia

Banány jsou velmi oblíbeným ovocem, které dokáže zasytit a ještě je tak hezky „zabalené na cestu“. Ovšem tohle ovoce má jednu nevýhodu, relativně rychle se kazí. Existuje ale trik, který je dokáže udržet čerstvé až 15 dní.

Předejděte hnědnutí banánů

Často se nám stane, že si nakoupíme banány s tím, že si z nich připravíme spoustu lahodných pokrmů, jako třeba skvělý chlebíček, na který najdete recept zde. Po pár dnech ovšem zjistíme, že jsme otáleli příliš dlouho a ovoce začalo kvůli působení kyslíku na něj hnědnout.

Mnoho lidí v tento moment volí nekompromisní řešení a banány ihned vyhodí. Podle statistik pak celosvětově až 50 milionů tun banánů ročně končí v odpadcích. Přitom existují možnosti, jak tomuto plýtvání předejít.

Pokud se dostaneme do fáze, že ve spíži máme lehce nahnědlé banány, nedejme na estetický dojem, protože to vůbec neznamená, že je špatně i něco s ovocem jako takovým. Naopak, může být sladší a pro někoho i příjemnější na chuť.

Jestli ovšem nechcete banány s hnědší slupkou konzumovat, předejděte za pomoci snadného „triku“ tomu, aby se ovoce začalo kazit. Stačí k tomu jen dvě věci a můžete mít po problému. Navíc využijete i produkt, který jste běžně zahazovali, protože jste možná ani netušili, k čemu slouží.

Jak banány ochránit?

Někdo volí balení stonků do alobalu, které částečně pomáhá k prodloužení čerstvosti, ale daleko lepší je použít malé pytlíky plné kuliček, které najdete v každé krabici s novými botami, často se přidávají i k oblečení, nebo k některému druhu léků.

Tyto pro mnohé „tajemné“ pytlíčky totiž obsahují kuličky ze silikagelu - oxidu křemičitého, který perfektně pohlcuje vlhkost. A stejně jako ji nechceme v obuvi, nechceme ji ani při skladování banánů.

Stačí tedy toto exotické ovoce umístit do krabice s víkem a přidat dva nebo tři pytlíčky ze silikagelem (pro tento účel si je odkládejte právě již ze zmíněných nových bot a podobně), nádobu uzavřít a tím je celé „kouzlo“ dokonáno.

Nebezpečí nehrozí

Nabízí se pochopitelně otázka, zda není silikagel nebezpečný pro lidský organismus, nemůže jakkoliv poškodit potraviny nebo zda neohrozí naše domácí mazlíčky.

Sáčky i kuličky silikagelu jsou sice 100% zdravotně nezávadné a ani jejich náhodné požití v malém množství by nemělo nikoho ohrozit, přesto se konzumovat nesmí. Zejména u malých dětí hrozí jejich vdechnutí. Ovšem v blízkosti potraviny sáčky být mohou a také běžně bývají. 

Internet pomůže

Pokud nemáte v plánu si v nejbližší době pořizovat nové boty, nebo jste nikdy pytlíčky na pohlcování vlhkosti neskladovali, nevadí. V internetových obchodech lze silikagel koupit velmi jednoduše. Za 60 kusů pytlíků zaplatíte zhruba 130 korun, takže budete mít za rozumné peníze dlouho postaráno o prodloužení čerstvosti vašich banánů.

Náš tip: Z banánů se dají vytvořit skvělé lívance, vyzkoušejte ty z našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

britannica.com - Why Do Bananas Turn Brown?

goodhousekeeping.com - Everything you need to know about silica gel pouches

youtube.com - How To Keep Bananas Fresh / Kitchen Tips Online 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více