Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nová řada MasterChef Česko startuje a diváci už netrpělivě očekávají, kdo se letos stane šampionem a získá tak zvýšenou odměnu 2,5 milionu korun. Zatím má naše země šest vítězů populární kuchařské show, nyní budeme sledovat, kdo se stane tím sedmým. Pojďme si teď připomenout, jak si dnes vedou předešlí vítězové.

Sedmá sezóna startuje

MasterChef Česko se vysílá na TV Nova od roku 2015. V prvních dvou řadách, v nichž jako porotci působili Marek Fichtner, Miroslav Kalina a Marek Raditsch zvítězili dva pánové, konkrétně Roman Kotlář a Jiří Halamka.

V dalších ročnících vynesly k výhře verdikty Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta ženy a muže půl na půl. V roce 2019 zvítězila Kristína Nemčková, o rok později Roman Staša, poté Veronika Beskydiarová (známá jako Besky) a vloni Martin Pecina.

Jak si dnes vedou minulí vítězové MasterChef Česko a pomohla jim soutěž v jejich kariéře kuchařů?

Vítěz z roku 2015 Roman Kotlář

Po prvním výherci jakoby se zem slehla. Bývalý tělocvikář sice v roce 2015 vydal kuchařku „Šéfujte své kuchyni“, v níž představil i recepty, podle nichž vařil v MasterChefovi, ale tím jeho 15 minut slávy skončilo.

V roce 2018 s přítelkyní začali provozovat kavárnu na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě. O spojení svého jména a slavné soutěže, společně s podnikem, nestál. Po prvoplánovém propojení jsem netoužil. Vítězství už mi sice nikdo neodpáře, ale v prostředí, které jsem si vybral, stačí jeden den a ten předešlý úspěch je odpárán okamžitě. Tím, že jídlo pokazím a člověku to nebude chutnat,“ řekl Roman v roce 2019 pro server iDnes.cz.

Vítěz z roku 2016 Jiří Halamka

Jirka se do MasterChefa přihlásil, když mu bylo čtyřiadvacet. Důvodem byla nemoc jeho přítelkyně, která často trpěla nechutenstvím a Jiří se snažil hledat netradiční recepty na pokrmy, které by jí mohly vrátit chuť k jídlu. Sympatický kuchař po konci soutěže doplatil na covidovou pandemii.

Královehradecká restaurace Na Palmovce, v níž vařil, totiž neustála složitou dobu restrikcí a zákazů a zkrachovala. Halamka se proto byl nucen vrátit do finančního sektoru, z něhož do MasterChef Česko přicházel. Druhý vítěz celosvětově populární show má za sebou i působení v kulinářských pořadech TV Paprika „Čtyři roční období“ a „Jiří, milovník masa“.

Vítězka z roku 2019 Kristína Nemčková

Dnes dvaadvacetiletá Kristína se stala nejmladší vítězkou na světě„Soutěž MasterChef jsem vyhrála ve svých 17 letech. Tedy v době, kdy se vám mění život od základu sám, tak neumím popsat jak velká změna byla pro mě výhra,“ svěřila se mladá kuchařka webu Toprecepty.cz.

Už jako dítě prý věděla, že se chce věnovat vaření profesionálně, a soutěž ji v tomto rozhodnutí nejen utvrdila, ale také posunula o další krok blíže jejímu snu. „Zapadla do mého životního puzzle. Díky ní jsem v té době získala více sebevědomí a troufla si z finanční výhry vydat na vlastní náklady kuchařskou knihu #Upgrade,“ vzpomíná Kristína.

Díky úspěšnému prodeji kuchařky si po maturitě, tedy necelý rok po soutěži, mohla dovolit zaplatit studium na prestižní kuchařské škole Le Cordon Bleu v Londýně. „Díky škole jsem získala první pracovní místo a to rovnou v londýnské michelinské restauraci Story. Díky této praxi dnes stojím v kuchyni nejlepší restauraci světa – Geranium, v dánské Kodani,“ říká slečna, která má za sebou i pracovní stáž v restauraci Hiša Franko ve Slovinsku.

Účast v soutěži MasterChef, a to nejenom pro vítěze, je podle Kristíny skvělý start do světa amatérského kuchaře. „Zviditelní vás, pomůže otevřít mnoho dveří, ale v profesním světě vám moc nepomůže. Lidé z oboru se na kuchaře z televize dívají s nadhledem a musíte se v kuchyni dost obhájit, aby vás brali vážně,“ vysvětlila Nemčková pro Toprecepty.cz.

Vítěz z roku 2020 Roman Staša

Bývalý hokejista předváděl v kuchyni MasterChefa věci, které mnohdy porotci vůbec nechápali. Jeho snaha, neustále dobrá nálada a kuchařské umění mu však nakonec pomohly porazit všechny ostatní soutěžící. Na očích televizním divákům zůstal pětatřicetiletý Roman i po konci soutěže. Od roku 2022 totiž moderuje na TV Nova „Víkendovou snídani“, stal se tváří několika značek a vydal knihy Matla a Matla: Kuchařka pro děti.

Vítězka z roku 2021 Besky

Veronika Beskydiarová zvedla cenu pro vítězku v listopadu 2021. Půvabná Slovenka se stejně jako Roman Staša objevuje na TV Nova, kde ve Snídani předvádí své kuchařské umění. Mimo to však stíhá i mnoho jiných věcí.

MasterChef mi změnil celý život, otevřel mi dveře k tomu, abych mohla dělat to, to co miluji,“ říká Besky pro Toprecepty.cz. „Učit lidi na kurzech, aktivně se věnovat různým akcím, vařit na TV Nova, psát kuchařské knihy a mezitím se věnovat influencingu. To je něco, za co vděčím i výhře v MasterChef Česko. Letošní řadu si rozhodně nehodlá nechat utéct.

Soutěž budu určitě sledovat, vždy se mi skrz ní vrátí pěkné vzpomínky,“ říká Veronika. Pro soutěžící má jeden vzkaz: „Když budete moci, tak odpočívejte a čerpejte síly na natáčení. Mezitím ochutnávejte nové a nové věci. Držím vám palce!“

Vítěz z roku 2022 Martin Pecina

Typograf, který na sebe upozornil nejen svým neotřelým smyslem pro humor a trochu podivínským přístupem, ale především skvělými výkony v kuchyni, je zatím posledním vítězem MasterChef Česko.

Stále se věnuje své milované práci, ale na podzim chystá vydat „receptář nejen na neděli“, jak nazývá svou první kuchařskou knihu. „O gastronomické knize jsem nezávazně uvažoval od jara loňského roku, ale nějakou dobu trvalo, než jsem si ujasnil, jaká bude její koncepce,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz Pecina.

„Rychlokvašené televizní celebritky, jako jsem třeba já, většinou rychle spíchnou nějakou knížku, do které na hromadu naházejí všechna jídla, která mají rádi. Ale to podle mě žádná myšlenka ani koncepce není, proto jsem chtěl přijít s jasně ohraničeným tématem,“ dodal.

Tím mají být moravská a česká kuchyně a také nepříliš známé nebo nepříliš populární suroviny, jako jsou šneci, jehněčí mozky a srdíčka, morek, škvarky, dršťky, krev, ale třeba i chlebový kvas, kroupy, vařená pšenice a tak podobně. Kniha se jmenuje Jazyk, srdce, mozek, krev a na pultech ji rozhodně nepřehlédnete, protože Martin si s jejím obalem skutečně „vyhrál“.

Zdroj informací:

idnes.cz - Před čtyřmi roky vyhrál MasterChefa, ve svém podniku se tím však nechlubí

Na vítěze kuchařské show MasterChef Česko se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Vítězové MasterChef Česko

Ukázat 19 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více