Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smoothie představuje velmi chutný a jednoduchý způsob, jak do svého těla dostat všechny potřebné živiny, vitamíny i vlákninu a navíc si ještě pochutnat. Výroba smoothie je velmi snadná, ale je třeba dodržovat některá z pravidel. Existují totiž nevhodné postupy, které mohou kvality i účinnost smoothie velice zhoršit.

Nerozmixované smoothie

Smoothie si sice připravíte jedna dvě, ale i přesto na přípravu nijak nespěchejte. Smoothie by totiž vždy mělo být dokonale hladké a všechny ingredience dobře rozmixované – jen tak si z něj vaše tělo příjme maximální množství živin.

Nevhodné přísady

Přestože by smoothie mělo být hladké, nemělo by být vodnaté a příliš tekuté. Požadované husté a krémové konzistence docílíte přidáním ovoce či zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou broskve, banány a mango. Přidáním chia semínek ze smoohie můžete dokonce vytvořit i mimořádně zdravý pudink. Není tedy třeba používat prášková zahušťovadla.

Do zdravého smoothie nepatří ani proteinové prášky, které se tváří jako zdravé. Mnohé totiž obsahují umělá sladidla či geneticky modifikované přísady. Pokud je užíváte, pečlivě čtěte složení.

Příliš sladké smoothie

Někteří strávníci si smoothie rádi doslazují. Pokud preferujete sladkou chuť, použijte raději ovocný cukr obsažený například v banánech, hroznovém vínu nebo v hruškách. Jelikož je ovocné smoothie na ovocný cukr bohaté, hodí se spíše jako snídaně nebo dopolední svačinka.

Příliš mnoho ledu

Led může zabránit uvolňování zdravých tuků ze semen a ořechů. Pokud máte rádi ledové smoothie, přidávejte led až nakonec do rozmixovaného nápoje.

Komentáře

Satira

16. 1. 2017 14:00

Fajn tipy. Už jsem o tom proteiňáku ve smoothie přemýšlela... Na druhé straně se tam dá přidat třeba karob nebo takový prášek ze zelených potravin (bez syntetických přídavků) - můj tip:http://www.blendea.cz - anebo třeba arašídové máslo - to je pak lahoda. Jinak jsem si zvykla smoothie snídat: http://www.prodetox.cz/recepty-na-snidanove-smooth... a je to super start dne!:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více