Moravské zelí podle receptu od dědy voní kmínem, cibulí a špekem. Jeden krok se ale musí udělat jinak, radí šéfkuchař Honza
7. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Chystáte se péct husu či kachnu a zvažujete, jaké zelí k pečínce uvařit? Nabízíme vám recept na fantastické zelí od šéfkuchaře Honzy z pražské restaurace Kamin. Původem Moravák zde "oprašuje" recepty svých předků a k tomu přidává i kus moravské srdečnosti.
Kus Moravy v Praze
Restauraci založenou na typických moravských jídlech s moderním šmrncem provozují v pražských Vršovicích dva vousatí bráchové, Marek a Honza, teprve rok a půl. Za tu dobu už si ale našli své stálé zákazníky a noví pořád přicházejí.
Tady se totiž vaří poctivě a s vtipem. V menu byly takové pokrmy jako knedla s vejci, rajská s perníkem nebo obyčejný pudink. Ale pozor, zdejší knedla s vajcem, to je krásně nadýchaný domácí kynutý knedlík, dokřupava opečený a podávaný s marinovaným vajíčkem, žloutkovou pěnou s hořčicí, bylinkovým máslem, smaženou cibulkou, strouhaným žloutkem a lanýžem.
A když jsme u toho pudinku, tak nejde o prášek rozmíchaný v mléce. Původní babiččin recept totiž Honza poupravil do skvělého dezertu s domácími piškoty, pudinkem ze žloutků, třešněmi marinovanými v griotce a malým panákem třešňové šťávy s mátou.
Takové delikatesy asi doma nebude dělat každý, ale pro web Toprecepty.cz poskytl šéfkuchař Jan Macháč recept na perfektní přílohové zelí, které zvládne i amatér a pochutná si celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
Recept na moravské zelí podle dědy
Na perfektní voňavé zelí budete potřebovat: 1 kg kvašeného zelí, 2 bílé cibule, 100 g špeku, 100 g sádla, 1 lžičku kmínu a 1 větší oloupaný brambor, dle chuti pak sůl, pepř a cukr.
Jak na to? Na rozpuštěné sádlo dejte lžičku kmínu a lehce promíchejte. Jakmile začne kmín praskat, přidejte na kostičky nakrájený špek. Když špek zesklovatí, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku a restujte asi 2 minuty.
Ze zelí vymačkejte vodu do misky a dejte ji bokem. Zelí přidejte ke špeku a cibulce. Restujte dozlatova asi 10 minut. Pak zelí ochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte vymačkanou šťávu ze zelí a najemno nastrouhaný brambor. Zelí provařte dalších asi 6 minut, až začne zlehka houstnout. Hotové zelí ještě dochuťte podle své chuti.
Tipy šéfkuchaře Honzy:
- Kmín vždy restujte první kvůli vůni. Jakmile to jednou zkusíte, už asi nebudete dělat zelí jinak.
- Jak říká náš děda: ,,Zelí se musí pořádně omastit”, proto zelí při podávání ještě doporučuji polít na sádle vyškvařenou slaninou a cibulkou. Dobrou chuť!
Pokud byste se s Honzou chtěli potkat osobně, budete mít možnost už tuto sobotu, 9. 11. 2024, na zimním Apetit pikniku, který se koná v Národním zemědělském muzeu.
Něco navíc: Jak to v restauraci Kamin vypadá i co se tam podává, na to se můžete podívat v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká mouka je nejlepší do bramborových knedlíků? Aby nelepily, tak hrubá, ale vyplatí se doplnit ji dalšími surovinami
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Dva Moraváci si v Praze otevřeli restauraci. Pražáky rozmazlují poctivou slivovicí, uzeným i netradičními knedlíky s vejci