Sachrův dort podle Filipa

FilipVanek Kuchař: FilipVanek

Soutěžní recept. Přidejte fotku a vyhrajte.

Doba přípravy: kolem 85 minut asi 10 kusů, podle velikosti řezů Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 17 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

130 g hořké čokolády
8 bílků
6 žloutků
250 g cukru krupice
100 g strouhanky
60 g hladké mouky
40 g tmavého hořkého kakaa
200 g másla
špetku soli
čokoládovou polevu
400 g meruňkové marmelády
250 ml šlehačky
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dáme do misky a při středním stupni a necháme rozpustit v mikrovlnce.

  2. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypneme a čokoládu promíchejme, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dáme vychladit do lednice.

  3. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Z osmi bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšleháme v lehkou pěnu.

  4. V jiné misce promícháme strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmícháme do pěny ze žloutků.

  5. Pak střídavě vmícháváme sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa do nové, čisté misky.

  6. Když máme těsto pěkně umíchané, můžeme ho dát do předehřáté trouby na 180°C na 60 minut (1 hodina).

  7. Po upečení necháme korpus úplně vychladnout. Pokud bysme jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízneme, odstraníme pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízneme z formy. Získáme tak krásně rovný a pravidelný tvar.

  8. Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízneme a pláty těsta odkládáme před sebe, aniž bysme s nimi jakkoli točili. Použijeme na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budeme skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.

  9. Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejeme a promažeme jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjeme dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.

  10. Dort pomažeme teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí.

  11. Hotový dort necháme do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.

  12. Následující den dort potáhneme čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro naše potřeby postačí, když koupíme polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády a přimícháme do ní asi 30 g másla.

  13. Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout.

    A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.

    Dobrou chuť

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sachrův dort podle Filipa

  • Alison71 Alison71

    Recept je podle cukrářky z hotelu Savoy, kdysi jsem si ho opsala z netu.
    Je vynikající. :)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    spagetka:Nezlob se ty na mně,ale tady se řeší jak fotky,tak i recepty,je mně z některých příspěvků docela nanic,když jsem dá recept někdo nový,tak je hned pod palbou a to se mně nelíbí:-//

    Odpovědět

  • Jarkaaa Jarkaaa

    Dort upečený podle tohoto receptu je perfektní a moc dobrý.:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Majka8: promiň, tu se řeší fotky, ne recepty, protože recepty se předávají z pokolení na pokolení a nelze určit, kdo co od koho opsal. Fotka určit lze. Pochop, že vaříš brambory? Ano vaříš. Podle koho teda opisuješ a vaříš je? Ale fotka je něco jiného, je to identita, prostě důkaz, žes jídlo udělala.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    magdalenka:Chápu tě,pokuď je to tvůj recept,ale občas tu jsou okopírovaný jídla s časopisů,teda dost často,já bych to vůbec nepoznala,kdyby se tu nenašlo spousta lidí,kteří hned dávají odkaz.Někdy mám dojem,že když tu je hezky prezentovaný jídlo,tak hned každý hledá kde to vzal,tak jsem to myslela,já to neřeším a jsem ráda za každý dobrý nápad na vaření,pečení,asi tak jsem to myslela.Rozhodně jsem se tě nechtěla nějak dotknout;-)

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Nehodnotím, neboduji, jen podotýkám, že název by měl být a la Sachr.
    A ještě okpopírovaný.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: než jsem to sesmolila, předběhlas mě:-D:-D, ale náš názor je jasný :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Majka8: Pochop jednu věc - existuje termín: autorský zákon. Pokud čteš knížky, tak i v knihách bývá v tiráži text ve smyslu, že nelze bez souhlasu autora kopírovat a přebírat text, či fotografie.
    Toto je to samé, nelze použít bez souhlasu autora cizí fotografie a všimni si, že to máš i u vkládání fotek při receptech a i dole na konci stránky je text: "Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno."

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Majka8: nemusíš odpovedať...len si predstav, že niečo uvaríš, upečieš, niekde pridáš ak svoje dielo, svoj výtvor...a to celé ti niekto okopíruje a podpíše sa pod to ako autor. Vidíš tam svoj tanier, svoje prostredie, svoju prácu a niekto ti to ukradne. Nepadlo by ti to zle? Takéto veci naozaj schvaľuješ?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino:Musím s tebou souhlasit. Mně také vídeňský Sachr nenedchnul.
    Poleva výborná o tom nemluvím. Šlehačky málo, trošku suché.Cena velmi ,ale velmi vysoká.Platí se asi za atosféru kavárny hotelu. Ale všechno se má zkusit....:-)
    Myslím,že pověst je lepší,jako výrobek. Skrátka reklama, v tom uměj chodit !
    Pečené koleno ve Vídni je,ale fakt dobré. Nemá sice reklamu,ale dá se jíst!:-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Mně se recept moc zamlouvá a docela žasnu,jak tu hned pár lidí pozná že je recept ukradený,mně by to nenapadlo hledat jinde,jsem ráda za každou pochoutku co sem kdo dá a že se mažou fotky,tak to mně taky štve:-//sice tu je hned odkaz,ale já i kdybych věděla,tak to bych určitě neřešila....tak,teď to schytám,jsem zvyklá.Odpovídat nebudu,protože to je můj názor.

    Odpovědět

  • casino casino

    A co takhle uvést zdroj, he?:-//
    http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/mou...
    Teď už chápu těch 10 kousků! To je jediná věc, kterou „autor“ na okopírovaném rcp změnil, či spíše zpotvořil :-((
    A podle všeho Filip nemá filipa, jak píšu níže, ale pouze drzé čelo... :-((:-//:no:

    Odpovědět

  • casino casino

    10 ks? Hmmm zajímavé… Šikula! Ááá nééébóóó dort ještě nekrájel:-//
    Myslím, že tento receptík patří k těm lepším Sacherům co tu jsou…, tedy až na tu odfláknutou polevu! Ale Filip má filipa, tak je z obliga:yes:
    Já mám pro Sachera letitou slabost…
    Bože, co ten už mě stál peněz! Několikrát jsem si ho dovezl při cestě z jihu, párkrát jsem si ho nechal dovést a dvakrát jsem si pro něj naschvál zajel do Vídně.
    Ne, že by to bolo boh vie čo... Taková hutná buchta s marmeládou... a bez šlehačky s bídou poživatelná. SAMOZŘEJMĚ PŘEHÁNÍM:-)):-)):-))
    Ale ta čokoládová (kakaová?) poleva , to je maso. Ani tvrdá, ani měkká. Není úplně hladká, ale jen nepatrně zrnitá - zkoušel jsem kde co... Pokusničil jsem přidávat různé frakce cukru do polevy, laboroval s máslem, se škrobem..., ale marnost nad marnost. Takovou, jakou má originál vyrobit nedokážu.
    Přečetl jsem na co jsem narazil... Viděl fůru videí... Dokonce i do výroby jsem nakoukl... Kdesi jsem narazil na roční spotřeby surovin, ale z tun a metráků recepturu nevypočítáš, když dávají čokoládu a kakao jak do korpusu, tak do polevy. Zkrátka, své tajemství si hlídají dokonale:yes::-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Fotku jsem vymazala, je převzata z webu, který přidala maris. A jak napsala Veronika, skutečně je lepší ofotit i postup, protože je to lépe zřetelné z fotek než z popisu ane každý je tak zkušený.
    Sacher jinak miluju taky ;-):-p

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Recept s fotkou nekoresponduje,tam je dort prořízlý jenom jednou a vypadá jako z umělé hmoty.Rcp. nicméně s tím ohříváním čokolády v mikrovlnce, hmm . Myslím,že by to šlo,ale celý postup je velmi zkráceně napsán,takže začátečník si asi dort upeče jenom těžko! Chce to překopat.:-(
    Já mám Sacher velmi ráda a jistě jsou tady i další fanynky Sachru ,takže jistě někdo brzo upeče.:-D:-*

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sachr dort s kefírem sachruv dort z cukety sachr dort vaněk cena sachr dortu sachr dort z cukety kefírový sachr sachr dort z kefíru sachr dort cena sachruv dort se strouhanými jablky dort sachr cena filip horký čokoláda sachr dort recept originál dort vánek cuketový sachrův dort cuketový sacher sachrův dort cena sachrův dort originál recept karoliny sachruv dort sachrův dezert kefirovy sachr dort s buchta s kefírem

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít