Sachrův dort podle Filipa
Suroviny
Porce: asi 10 kusů, podle velikosti řezů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 638 kJ / 6 367 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,03 g |
Tuky | 328,61 g |
Vláknina | 34,40 g |
Cholesterol | 2,04 g |
Sodík | 1,30 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 747,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dáme do misky a při středním stupni a necháme rozpustit v mikrovlnce.
Krok 2: Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypneme a čokoládu promíchejme, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dáme vychladit do lednice.
Krok 3: Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Z osmi bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšleháme v lehkou pěnu.
Krok 4: V jiné misce promícháme strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmícháme do pěny ze žloutků.
Krok 5: Pak střídavě vmícháváme sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa do nové, čisté misky.
Krok 6: Když máme těsto pěkně umíchané, můžeme ho dát do předehřáté trouby na 180°C na 60 minut (1 hodina).
Krok 7: Po upečení necháme korpus úplně vychladnout. Pokud bysme jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízneme, odstraníme pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízneme z formy. Získáme tak krásně rovný a pravidelný tvar.
Krok 8: Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízneme a pláty těsta odkládáme před sebe, aniž bysme s nimi jakkoli točili. Použijeme na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budeme skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
Krok 9: Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejeme a promažeme jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjeme dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
Krok 10: Dort pomažeme teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí.
Krok 11: Hotový dort necháme do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.
Krok 12: Následující den dort potáhneme čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro naše potřeby postačí, když koupíme polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády a přimícháme do ní asi 30 g másla.
Krok 13: Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout.
A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.
Dobrou chuť
A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.
Dobrou chuť
Zveřejněno 13. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sachrův dort podle Filipa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RnmE
Moje poznámka
Sachrův dort podle Filipa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RnmE
Nejnovější recepty
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 2 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 2 hodinami
Tartaletky ve tvaru čtverce s krémem a ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Piškotové kousky s krémem z mascarpone
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 1 hodinou
Borůvkový máslový koláč
martiline před 1 hodinou
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 2 hodinami
Americké lívance se skořicovým sirupem
kucharicek14 před 3 hodinami
Španělská polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Jablečno-tvarohový cheesecake na plech
Terkat před 5 hodinami
Pečené krůtí stehno s cibulí
Limek před 5 hodinami
Hrníčková bublanina
zuzanaji před 7 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou
brtna před 8 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
sachr dort s kefírem,
sachruv dort z cukety,
sachr dort cena,
sachr dort vaněk,
sachr dort z kefíru,
cena sachr dortu,
sachr dort z cukety,
kefírový sachr,
recept na sacher dort podle hotelu savoy,
sachr z kefíru,
top recepty sachruv dorty,
sachruv dort se strouhanými jablky,
dort sachr cena,
filip horký čokoláda,
sachr dort recept originál,
dort vánek,
cuketový sachrův dort,
cuketový sacher,
sachrův dort cena,
sachrův dort originál recept karoliny
Suroviny:
čokoláda hořká,
bílek,
žloutek,
cukr krupice,
strouhanka,
mouka hladká,
kakao hořké,
máslo,
sůl,
poleva čokoládová,
marmeláda meruňková,
šlehačka
Komentáře (17)
Je vynikající. :)
A ještě okpopírovaný.
Toto je to samé, nelze použít bez souhlasu autora cizí fotografie a všimni si, že to máš i u vkládání fotek při receptech a i dole na konci stránky je text: "Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno."
Poleva výborná o tom nemluvím. Šlehačky málo, trošku suché.Cena velmi ,ale velmi vysoká.Platí se asi za atosféru kavárny hotelu. Ale všechno se má zkusit....
Myslím,že pověst je lepší,jako výrobek. Skrátka reklama, v tom uměj chodit !
Pečené koleno ve Vídni je,ale fakt dobré. Nemá sice reklamu,ale dá se jíst!
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/mou...
Teď už chápu těch 10 kousků! To je jediná věc, kterou „autor“ na okopírovaném rcp změnil, či spíše zpotvořil
A podle všeho Filip nemá filipa, jak píšu níže, ale pouze drzé čelo...
Myslím, že tento receptík patří k těm lepším Sacherům co tu jsou…, tedy až na tu odfláknutou polevu! Ale Filip má filipa, tak je z obliga
Já mám pro Sachera letitou slabost…
Bože, co ten už mě stál peněz! Několikrát jsem si ho dovezl při cestě z jihu, párkrát jsem si ho nechal dovést a dvakrát jsem si pro něj naschvál zajel do Vídně.
Ne, že by to bolo boh vie čo... Taková hutná buchta s marmeládou... a bez šlehačky s bídou poživatelná. SAMOZŘEJMĚ PŘEHÁNÍM
Ale ta čokoládová (kakaová?) poleva , to je maso. Ani tvrdá, ani měkká. Není úplně hladká, ale jen nepatrně zrnitá - zkoušel jsem kde co... Pokusničil jsem přidávat různé frakce cukru do polevy, laboroval s máslem, se škrobem..., ale marnost nad marnost. Takovou, jakou má originál vyrobit nedokážu.
Přečetl jsem na co jsem narazil... Viděl fůru videí... Dokonce i do výroby jsem nakoukl... Kdesi jsem narazil na roční spotřeby surovin, ale z tun a metráků recepturu nevypočítáš, když dávají čokoládu a kakao jak do korpusu, tak do polevy. Zkrátka, své tajemství si hlídají dokonale
Sacher jinak miluju taky
Já mám Sacher velmi ráda a jistě jsou tady i další fanynky Sachru ,takže jistě někdo brzo upeče.