Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
4. 12. 2024 Vaření
Rohlíčky je cukroví, které dokáže i zkušené hospodyňky potrápit, hlavně svým tvarem. Udělat je tak, aby se nerozdrobily a vypadaly výstavně, je pěkný oříšek, a to bez ohledu na to, jaké oříšky do nich dáte. Záleží i na dalších ingrediencích, třeba mouce nebo použitém tuku.
Aby byly rohlíčky krásně křehké
Vanilkové rohlíčky patří do trojice nejoblíbenějších druhů společně s lineckým a pracnami. Vanilkou vonící cukroví obalené ve vrstvě moučkového cukru je pro mnohé úplně nejoblíbenějším druhem, a to zcela právem. Rohlíčky jsou křehké díky ořechům či mandlím, a když uděláte správné těsto, doslova se rozplývají na jazyku.
Mohlo by vás zajímat
Původně rakouské
Jsou považovány za tradiční české vánoční cukroví, možná vás tedy překvapí, že ve skutečnosti pocházejí z Rakouska. Proto se jim někdy říká i vídeňské rohlíčky. V Rakousku je ale nazývají vanillekipferl a kromě toho, že si na nich pochutnávají na Vánoce stejně jako u nás, dělají je i jako typické podzimní pečivo, a to nejen z ořechů, ale třeba i z dýňových semínek. Kupodivu jsou známé i v Bavorsku, v Itálii, Polsku, Rumunsku, Maďarsku a také na Slovensku.
Rohlíčky od Sandtnerky
U nás se recepty na rohlíčky objevovaly již v prvorepublikových kuchařkách, třeba i v té nejslavnější od Marie Janků-Sandtnerové. Právě známá „Sandtnerka“ použila do rohlíčků mandle, což je možná jeden z důvodů, proč je pro některé verze s mandlemi téměř posvátná. Vždyť takhle je přece dělala babička, která měla recept právě ze Sandtnerky. Receptury na rohlíčky se zkrátka mnohdy dědí z generace na generaci a všude chutnají tak trochu jinak.
Jakou mouku do rohlíčků?
U rohlíčků je v každém případě zásadní, jakou do nich použijete mouku. Obvykle se používá mouka hladká, s níž jsou vanilkové rohlíčky jemnější. Setkat se ale můžete s recepty, v nichž je mouka polohrubá, případně se dá použít i špaldová – ta dodá rohlíčkům lehce oříškovou příchuť.
Mouku je dobré ještě prosít, aby byla krásně nadýchaná. To usnadní práci s těstem a rohlíčky se navíc lépe propečou. Mouky by rovněž nemělo být v těstě příliš, jinak se vám budou rohlíčky deformovat. Pozor si tedy dejte při tvarování na vále, abyste během něj nezapracovali do těsta právě mouku navíc.
Máslová chuť
Na kvalitu rohlíčků mají samozřejmě vliv i další suroviny, které do těsta přidáte. Zásadní je hlavně máslo – to zajistí tu správnou máslovou chuť a konzistenci, díky níž se rohlíčky krásně rozsýpají, když do nich kousnete. Spousta lidí také řeší, že mívají rohlíčky tvrdé. To způsobují celá vejce, když je použijete do těsta místo žloutků.
Chuť rohlíčků vylepší i další ingredience, třeba nastrouhaná citronová kůra. Už do těsta můžete přidat trochu vanilky vyškrábané z vanilkového lusku. Případně ale stačí rohlíčky nakonec obalit v moučkovém cukru ochuceném vanilkou.
Krásně zakroucené rohlíčky
Vzhledem k tomu, že rohlíčky mají být patřičně křehké, je třeba s těstem pracovat rychle stejně jako u jiných křehkých moučníků. I do rohlíčků se musí použít dostatečně studené máslo a hlavně je pak nutné po odležení těsta v chladu tvarovat rohlíčky co nejrychleji, aby se máslo nerozteklo.
V tomto případě by se pak rohlíčky během pečení deformovaly. Nevzhledný tvar mohou způsobit i příliš mastné vlašské ořechy. Do rohlíčků je proto třeba používat jen kvalitní a dobře skladované ořechy, a tedy i době vysušené.
Problematické však mohou být i ořechy, které jsou naopak vysušené. Těsto se pak rozpadá. Pokud se vám těsto drobí a nejde z něj nic vytvarovat, ještě vše můžete zachránit tím, že do něj přidáte trochu mléka, smetany, másla nebo žloutek. Těsto znovu propracujte a dejte ještě chvíli odležet do chladu. Pak už vám určitě rohlíčky tvarovat půjdou. Potom už je stačí je upéct v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova a ještě teplé je obalit v moučkovém cukru.
Náš tip: Vynikající vanilkové rohlíčky si můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více