Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakouské dýňově rohlíčky: Jsou křehké, levnější než ty klasické a krásně voní po vanilce
Zdroj: Profimedia

Už se těšíte na vánoční svátky a pečení cukroví? Tak si můžete udělat takovou generálku na Vánoce a upéct třeba Retzer Kürbiskipferl. Tyto rohlíčky vypadají jako naše vanilkové, jen v nich nejsou oříšky nebo mandle, ale i dýňová semínka, která jim dodávají specifickou chuť a barvu. 

Vanilkové rohlíčky z Rakouska

Vanilkové rohlíčky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, v rakouském Retzu jde o typickou podzimní pochoutku. V malém městečku nedaleko českých hranic se totiž na podzim pravidelně koná Kürbisfeste, což je svátek věnovaný výhradně dýním. Na těchto dýňových slavnostech nabízejí s dýněmi snad vše, na co si vzpomenete. Dát si tak můžete dýňový guláš, palačinky, rizoto a nebo právě Kürbiskipferl, které prodávají v místních cukrárnách

Jak využít dýňová semínka?

Na rozdíl od dalších dýňových specialit se do těchto rohlíčků ale nepoužívá dýňová dužina, ale semínka. Jde tak vlastně o zajímavou možnost, jak semínka z dýní využít. Z dýňových semínek se nejčastěji konzumují ta z velké dýně olejné, které poznáte podle jejich plochého oválného tvaru a zelené barvy. Jak již název dýně napovídá, semínka se využívají i na výrobu dýňového oleje, který je takovou rakouskou specialitou, hlavně ten ze Štýrska.

Dýňová semínka jsou ovšem vynikající i jen tak na chroupání místo oříšků. Jde totiž o vynikající zdravou pochutinu plnou živin. Využívají se proto i do mnoha pokrmů, třeba jako ozdoba salátů, dýňových polévek či snídaňových kaší, do pečiva nebo právě do cukroví. 

Rohlíčky z dýňových semínek

Dýňová semínka vynikají svou příjemnou oříškovou chutí, když je namelete najemno, nahradí vám i oříšky v některých zákuscích. Namletá dýňová semínka tak můžete využít třeba do dortů, štrúdlu nebo lineckých koleček, dýňové rohlíčky jsou ale aspoň Rakousku nejoblíbenější. Když do nich ještě kápnete trochu kvalitního dýňového oleje, budou mít ještě výraznější oříškovou chuť a navíc se lehce zbarví do zelena. 

Pokud vám tedy doma zbyla po Halloweenu semínka z dýňových strašidel a rádi byste vyzkoušeli nějaké méně tradiční vanilkové rohlíčky, je tento originální rakouský recept pro vás tím pravým. Třeba vám zachutnají tak, že je upečete i na Vánoce. A jak tedy rohlíčky uděláte

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 200 g dýňových semínek, najemno namletých, 200 g másla, 2 žloutky, 1 cl dýňového oleje lisovaného za studena, 8 g vanilkového cukru (1 sáček), trochu soli, vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení, případně čokoládová poleva na ozdobu. 

  1. Mouku, namletá dýňová semínka, cukr, žloutky, olej, vanilkový cukr a sůl dejte do mísy, zamíchejte a uhněťte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 1 hodinu odpočívat v chladničce.
  2. Poté těsto vytvarujte do tvaru válečku, nakrájejte jej na kratší kousky a z nich vytvarujte malé kuličky. Pak je rozválíme na válečky, které se na koncích zužují a vytvarujte rohlíčky. Můžete případně použít i plech na rohlíčky s prohlubněmi. 
  3. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem. Opatrně položte rohlíčky na plech tak, aby nebyly příliš blízko u sebe. Plech vložte do předehřáté trouby a rohlíčky pečte při teplotě přibližně 180 °C asi 10 až 15 minut.
  4. Po upečení ještě horké rohlíčky opatrně obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pokud chcete, můžete konce rohlíčků ještě namočit do rozehřáté čokoládové polevy a nechat zaschnout. 

Náš tip: Při přípravě rohlíčků se můžete inspirovat i videoreceptem na klasické vanilkové rohlíčky

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více