Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Putování za perníčky. Vydejte se za vůní perníkového koření do všech koutů naší vlasti!
Zdroj: Freepik, freepik

Po perníčcích byste se doslova utloukli, ale vám samotným se do jejich pečení nechce? Nemusíte se přemáhat nebo je shánět po příbuzných. Výborné, voňavé a nádherně nazdobené perníčky v současnosti seženete na mnoha místech po celé republice. Víme, kde mají ty nejlepší!

Nebojte se Ježibaby

Ta z Perníkové chaloupky pod zříceninou hradu Kunětická hora na Pardubicku se s vámi o perníčky ráda podělí. Pardubické perníky patří léta k nejvyhlášenějším u nás a v původním Loveckém zámečku, který dnes představuje Perníkovou chaloupku, mají dokonce své muzeum. Dozvíte se v něm spoustu zajímavých informací z historie pardubického perníku a vůbec perníkářského řemesla. Vizuálně tu můžete obdivovat více než tisíc překrásně nazdobených perníčků, které vyhrály v mnoha soutěžích, a také vyřezávané dřevěné formy na perníky. Ve své perníkářské dílně vás Ježibaba seznámí s uměním pečení perníčků a když hezky poprosíte, dá vám svůj výtvor i ochutnat.

O čem sní perníček

Jako v perníkovém ráji si budete připadat v malém obchůdku v Praze v Haštalské ulici. Jmenuje se Perníčkův sen a prodávají tu perníčky tolika tvarů a tak krásně nazdobené, že nebudete vědět, který si vybrat dřív. Děti určitě nadchnou perníčky s moderními pohádkovými kreslenými hrdiny, dospělí zase rádi ochutnají perníčky slepované povidly nebo třeba perníkový závin a mákem a povidly. A pokud byste si přece jen chtěli perníčky upéct doma, aspoň vám tu usnadní práci a prodají vám již hotové voňavé perníkové těsto.

S marcipánem a tradičním zdobením

Nádherně pomalované nebo marcipánem ozdobené perníčky vyrábějí v obci České Milovy na Vysočině, a to rovnou podle starobylého receptu. Zdobí je tradiční vzory horácké krajky a vypadají jako perníky z nějaké venkovské pouti z časů minulých. Vždyť perníkářství má zde na Horácku tradici již od 14. století a značka Milovské perníčky na ni navazuje. A kdyby vám jen samotné perníčky nestačily, koupíte u nich i dokonalé pralinky, jak jinak než s perníkovou příchutí.

Srdce z perníku

Za výbornými medovými perníčky se můžete vydat i do Počepic u Sedlčan ve středních Čechách. Místní rodinná firma je vyrábí již více než 30 let a nabízejí je na různých poutích. Všechny jsou ručně malované a každý kus je tedy originál. Prodají vám tu perníkové těsto, které stačí jen vyválet, vykrájet tvary a upéct, a také strouhaný perník bez barviv, který využijete k dochucení mnoha sladkých dobrot.

Perníkomat

Máte rádi jižní Čechy? Pak byste neměli minout Perníkomat v Samosolech u Jinřichova Hradce. V malé vísce na návsi stojí starobylý proutěný kočár, ve kterém si můžete bez zeptání vybrat a koupit upečené, nádherně nazdobené a do celofánu zabalené perníčky různých velikostí i tvarů. U perníčků je ceník a kasička, do které vložíte požadovaný obnos. Taková malá samoobsluha bez obsluhy. Nikdo nehlídá, jestli skutečně platíte, co máte. Perníkářky zkrátka věří, že jsou lidé poctiví. Stejně jako místní perníčky. 

Zahřejte se perníčky

Nemůžete se perníčkové chuti nabažit? V tom případě si zajděte do některé z kaváren Starbucks na vyhlášené perníkové latté. Tento lahodný a perníkovým kořením vonící horký nápoj je symbolem předvánočního období již několik let. Chuť espressa se v něm úžasně snoubí s příchutí čerstvě upečených perníčků a navíc ji dokonale zjemňuje horké mléko a kopec šlehačky posypaný drcenými perníčky. No uznejte, co může být lepšího, než si užít adventní procházku městem s kelímkem Gingerbread latté, které zahřeje na těle i na duši?

Někdo to rád studené 

Stýská se vám po létě a zmrzlině, ale zároveň si chcete užít vánoční chutě a vůně? Spojte všechno dohromady v pražské zmrzlinárně Crème de la Crème! S místní perníkovou zmrzlinou Honzy Hochsteigera určitě nešlápnete vedle. Ucítíte v ní špetku skořice, badyánu, kardamomu a kakaa a máte-li chuť, můžete ji i spárovat se zmrzlinou chai latte, která vám připomene oblíbený horký nápoj. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více