Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nestihli jste letos ještě napéct perníčky nebo jste je naopak stihli už všechny sníst? Do jejich pečení se můžete pustit klidně i teď. A abyste se nemuseli moc zdržovat zdobením, vyzkoušejte speciální dekor březové kůry. Zvládne jej každý a na perníčcích se krásně vyjímá. 

Perníčky se dají udělat i na poslední chvíli 

Perníčky jsou cukroví, které se peče snad v každé rodině, přičemž hlavně děti patří k jejich nejčastějším tajným ujídačům. A také na to mají dostatek času, neboť perníčky se pečou ze všech druhů cukroví nejdřív (až měsíc před svátky), aby měly prostor na rozležení a změknutí.

Na to je již nyní pozdě, pokud ale potřebujete doplnit zásoby, problém snadno vyřešíte tak, že uděláte perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pokud se vám to obvykle nedaří a míváte perníčky tvrdé, i když použijete recept na ty zaručeně měkké, stačí se řídit následujícími tipy a určitě nyní uspějete.

Aby byly perníčky hned měkké

Co je tedy třeba dodržet, aby se vám měkké perníčky povedly?

  • Ačkoli jsou perníčky často označovány jako medové, právě hodně medu bývá jednou z příčin tvrdosti perníčků. Část medu je proto lepší nahradit cukrem – čím víc cukru použijete, tím budou perníčky měkčí. 
  • Měkké perníčky zajistí také vejce. Opět platí - čím víc vajec použijete, tím budou perníčky vláčnější. 
  • K měkkosti přispěje i tuk, vláčnější budou perníčky se sádlem. 
  • Těsto byste neměli rovněž vyválet příliš dotenka, takové se při pečení vysuší. Čím tenčí perníčky budou, tím budou i křupavější a tvrdší. Ideální tloušťka je asi 3-5 mm. 
  • Těsto válejte raději mezi dvěma fóliemi a příliš je nepodsypávejte moukou. Ta by se pak zapracovala do těsta, což mu opět příliš neprospěje. 
  • Důležité je nakonec perníčky nepřepéct. Nesmíte je vytahovat z trouby dokonale propečené, budou pak tvrdé a již nezměknou. Hotové perníčky poznáte tak, že se vám do nich neproboří prst, když na ně sáhnete. Když je ale nadzvednete z plechu, neohnou se a spodek je upečený. 
  • Perníčky pak po vychladnutí uložte do dobře uzavíratelné nádoby, aby neoschly.

Recept na ihned měkké perníčky

Pokud zatím žádný svůj speciální recept nemáte, můžete perníčky upéct třeba podle toho následujícího. 
Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce tekutého medu a 1 žloutek na potření perníčků po upečení. 

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte zbylé ingredience a ručně vypracujte měkké těsto. Hotové těsto by mělo být měkké a poddajné asi jako pružná plastelína.
  2. Zabalte je do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložte pečicím papírem.
  4. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody.
  5. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájejte z něj tvary a narovnejte je na plech.
  6. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potírejte ještě horké perníčky rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé. Nechte je vychladnout na mřížce.

Jak na efekt březové kůry?

Upečené perníčky je pak třeba něčím nazdobit, aby se na mísách s cukrovím pěkně vyjímaly. Na perníčky se obvykle maluje bílkovou polevou, pokud ale už na to v předvánočním shonu nemáte čas, vyzkoušejte speciální jednoduché zdobení, díky němuž povrch perníčků vypadá jako březová kůra. Tato metoda vám nezabere moc času a takto nezdobené perníčky vypadají nádherně. Navíc je tento dekor řešením pro ty, jimž malování perníčků moc nejde, a zvládnou ji i děti. A jak na to? 

  1. Pokud se rozhodnete k tomuto zdobení, vynechejte potírání těsta vajíčkem.
  2. Do misky dejte bílé potravinářské barvivo, zakápněte alkoholem a smíchejte.
  3. Směs natřete na ještě syrové vykrájené perníčky a špejlí v nich pak vytvořte rýhy. Nebojte se přitlačit.
  4. Po upečení se pak na perníčkách vytvoří krásná dřevěná struktura. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více