„Vánoční tradice“: Medové perníčky

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: viz v postupu - porcí Cukroví , Ostatní, Pečené 9 názorů

Suroviny

400 g hladké Mouky
25 g solamylu
10 g sody
130 g jemně mletého třtinového cukru
100 g medu
2 celá vejce
1 žloutek
3,5 lžičky skořice
2,5 lžičky badyánu
2,5 lžičky hřebíčku
2 lžičky kardamonu
2 lžičky zázvoru
6 kuliček nového koření
+ vajíčko na potření
+ bílek
+ 175 g mletého cukru
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta: 30 minut

  2. Příprava před pečením: 45 minut

  3. Pečení 5-6 minut/plech

  4. Zdobení: to už nechám na vás

  5. Cena: 95,-

  6. Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao pořádně promíchejte. Nové koření roztlučte v hmoždíři na jemno. Přisypte k moučné směsi společně s ostatním kořením. Ještě jednou promíchejte a prosejte přes jemné sítko do velké mísy.

  7. V mixéru prošlehejte 2 vejce, žloutek a med. Přilijte k suchým surovinám a pořádně propracujte v těsto. Na začátku se vám bude zdát, že se tahle suchá drobenka nikdy nemůže spojit, ale s trochou trpělivosti a hodně síly v pažích se dílo podaří.

  8. Hotové těsto pořádně zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo a uložte do ledničky alespoň na 3 dny, nejlépe však na týden odpočinout.

  9. Těsto (nejlépe po menších kouscích) pořádně propracujte. Rozvalovat perníčky můžete samozřejmě i klasicky na pomoučněném vále, ale tím si zapracujete do těsta ještě více mouky, což není ideální.

  10. Zkuste můj trik:

  11. Na pracovní desku rozložte vlhkou utěrku a na ni dejte průhlednou fólii na balení dárku. Na tu rozvalujte těsto přes další plát fólie. Takto se vám těsto nebude lepit k podložce bez špetky další mouky. Těsto rozvalte na stejnoměrný plát o výšce 2 mm (pozor na záhyby z pokrčené fólie!).

  12. Rozehřejte si troubu na 180°C.
    Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a obracečkou je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (nezapomeňte na důkladné mezery, jinak se vám perníčky spečou).

    Připravený plech vložte do rozehřáté trouby na 5-6 minut, mezitím si v misce prošlehejte vajíčko.

  13. Upečené perníčky okamžitě potřete v tenké vrstvě vajíčkem, čímž vykouzlíte krásně lesklý povrch.
    Perníčky uložte alespoň na 3 dny do uzavřené nádoby, než se pustíte do zdobení.

  14. Pak je teprve čas na polevu: Čistou a důkladně odmaštěnou mísu vytřete rozkrojeným citronem tak, aby v ní neulpěla žádná dužina, ale jen troška šťávy.

  15. 170 - 200 g (podle velikosti bílku) mletého cukru nejméně 3x prosejte přes jemné sítko, čímž se zbavíte všech hrudek.
    Cukr s bílkem pak důkladně prošlehejte v krásně hladkou nezrnitou polevu.

  16. Polevou naplňte zdobicí sáček (nebo pevný igelit se zipovým uzávěrem, který je mým osobním favoritem), ustřihněte mu maličký růžek, aby se vytvořila tenká dírka a zdobte perníčky podle nálady a fantasie.

  17. Připravené perníčky nejlépe změknou v klasickém kameňáku po babičce přikrytém obráceným talířem.

Poznámka

Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Je tam i diskuze, tak mi můžete něco napsat u mě, moc mě to potěší :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: „Vánoční tradice“: Medové perníčky

  • Bednarova Marie Bednarova Marie

    Vyzkouším a dám vědět ,vyhlíží lákavě,už z důvodu ingrediencí

    a také tmavosti těsta . Také experimentuji v cukrařině ,tedy tento

    recept,je pro mě výzvou . Než:yes: odjedu ,do chorvatska na

    dovolenou,vezmu s sebou . Tedy ukládám ,do oblíbených na zkoušku ,

    docela jsem zvědavá zda budou měkké ,chutné. :-):yes:

    Odpovědět

  • anonym anonym(neregistrovaný)

    skoušela jsem je a jsou uplně HNUSNÝ ironicky:-)

    Odpovědět

  • Janneeesek Janneeesek(neregistrovaný)

    :-):-):-):-)uplně nejnejnejnejnej perníčky co jsem měla :-):-):-):-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    IvanaLK: Souhlasím, zdá se mi to nebo jsou dnešní kuchařky nějaké shnilé? Není nad čerstvě namleté nebo utlučené koření a ručně uhnětené těsto:-p. Krásné perníčky, také jsem včera s dcerou pekla;-):-K:yes:.

    Odpovědět

  • IvanaLK IvanaLK

    Nádherné perníčky! Oceňuji opravdu tradiční přípravu :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Já souhlasím s děvčaty, ať je technika v kuchyni využitá a koření do perníku se dá dnes koupit dobře namíchaná, moje oblíbené je od fy Kotanyi a perníčkům posílám 4.bodík :-p:yes::-K

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Krásně rozepsaný recept. Spagi, já asi taky;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Osobně si myslím, že bych tu práci s těstem nechala na pekárně, ať maká ne?;-);-):-D:-D, vypadá to dobře:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: tradicni vanocni pernicky medové perníčky bez cukru tradicni vanocni pernicky recept tradiční medové perníčky tradiční perníčky vánoční medove perničky tradiční perníčky recept vánoční pernicky bez cukru perníčky bez cukru recept na vánoční medové perníčky vánoční perníky top recepty jemne pernicky recept na tradiční perníčky tradiční recept na perníčky ván.perníčky recept na tradiční vánoční perníčky vánoční perníčky tradiční tradicni vanocni recepty babicovy dobroty 1.12.2012 perníčky medové bez cukru

Zapomněl/a jsem heslo