Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky s dřevěným dekorem II.

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 108 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby odležení těsta v chladu

108 min (100 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta v chladu)

Perníčky zase trochu netradičně. Není třeba je nechat odležet, jsou měkké hned a díky vzoru nemusíte ani více zdobit. Použijeme světlé těsto bez kakaa a kakaem pak děláme vzor. Určitě vyzkoušejte.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 054 kJ /
3 120 kcal
Bílkoviny71,52 g
Tuky116,15 g
Vláknina12,86 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 3,53 g
Sůl0,47 g
Sacharidy440,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sypké ingredience na těsto v míse smícháme dohromady. Přidáme rozpuštěné (ale vlahé) máslo, med a prošlehaná vejce. Krok 2: Vařečkou nebo vidličkou promícháváme, později zpracujeme rukou, až vznikne hladké a elastické těsto. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme nejlépe několik hodin v chladu odležet. Krok 3: Těsto na lehce pomoučeném válu vyválíme zhruba na sílu 7 mm. Krok 4: Strukturální fólii velmi lehce přetřeme olejem (nebo těsto lehce pomoučíme) a přebytečný olej otřeme papírovým kapesníčkem. Krok 5: Touto stranou položíme fólii na rozválené těsto a vyválíme těsto na tloušťku cca 4 mm. Fólii odstraníme. Krok 6: Z takto připraveného těsta vykrajujeme za pomoci formiček různé větší tvary. Ty ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Krok 7: Štětečkem potřeme povrch kakaem rozmíchaným ve vodě. Můžeme nechat chvíli zaschnout. Snažíme se jen navlhčit a potíráme proti rýhám, kakao tak v nich lépe ulpí. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C orientačně 8-10 minut. Záleží na velikostech tvarů a síle těsta, taktéž na troubě. Perníčky ale nepřepečeme! Krok 9: Po upečení plech vyjmeme z trouby a perníčky ihned štětcem potřeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody. Někdo potírá i rozšlehaným vejcem. Krok 10: Perníčky necháme zchladnout na mřížce. Není třeba je nechávat odležet.

Zveřejněno 14. 12. 2020

Poznámka autorky Merylas

Inspirace na FB.

Na tento druh zdobených perníčků doporučuji použít světlé těsto bez přídavku kakaa. Lépe pak vynikne vzor.

A množství kakaa do vody na potření povrchu si pak může každý vyladit dle svých představ.

Fólie je k dostání v cukrářských potřebách. Hodí se i na čokoládu a marcipán.

Snažila jsem se nafotit postup.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky s dřevěným dekorem II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGzz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky s dřevěným dekorem II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGzz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

maris: Moc děkuji za pochvalu.:-K
magdalenka: Děkuji moc, ale já si to o sobě nemyslím. :-):-K

Merylas: vzdy obdivujem tvoje sikovne ruky, pedantne prevedenie. :yes:

maris: no, na té první fotce to tak opravdu vypadá... prostě kdo umí...

Maruško, cathleen i Eja to řekly za mě, opravdu nádhera. Nejsou náhodou opravdu ze dřeva ??;-):-)

cathleen: Eja57: Děkuji za pochvalu.:-K

To je krása:yes::yes::yes:

Nádherné <3 a jako vždy od tebe - precizní, čistá práce :yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, med tekutý, máslo, vejce, fólie, voda, kakao, žloutek, voda

Přidat fotografie receptu