Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka a Toprecepty, koláž Toprecepty

Pečete vánočku a nejste si jisti, čím ji potřít, aby se nádherně leskla a skvostně chutnala? Čím potírat kynuté před pečením a proč, na to jsme se zeptali oblíbeného cukráře Josefa Maršálka.

Kynuté těsto na Vánoce

V období adventu a na Vánoce obvykle pečeme více než po zbytek roku. Na našich stolech se objevuje kromě cukroví i kynuté pečivo, chybět pochopitelně nesmí vánočka. Aby se po upečení krásně leskla a sváteční stůl tak i hezky ozdobila, je vhodné ji před vložením do trouby ještě potřít.

Čím potírat vánočku, nebo obecně kynuté těsto před pečením, na to jsme se zeptali jednoho z nejpovolanějších, cukráře a porotce soutěže Peče celá země, Josefa Maršálka.

Čím potřít vánočku před pečením

Kynuté těsto před pečením potíráme různými surovinami, mezi hospodyňkami jsou oblíbené rozšlehané vejce, mléko, rozpuštěné máslo, nebo i cukrová voda. Co doporučuje cukrář?

Rozhodně vajíčkem, a jestli chcete tmavší barvu, tak jen žloutky. Někdy se dává špetka soli pro větší lesk. Pekaři dávají trochu soli do vajec, když potírají loupáčky, ty se pak více lesknou," říká pro Toprecepty.cz oblíbený cukrář Josef Maršálek a dodává, že vajíčko nedoporučuje ředit ani mlékem nebo vodou, protože se tím ředí výsledná barva.

Hlavně neřeďte žloutek, ten udělá nejhezčí barvu, jsou ale pekaři, kteří mašlují croissanty žloutky smíchanými se smetanou ke šlehání, protože croissanty se dlouho pečou a nechtějí je moc tmavé," říká Josef Maršálek

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit vánočku

Pokud jsme vás zrovna navnadili, pusťte se s námi do pečení. Na přípravu vánočky potřebujete: 125 ml vody, 75 g cukru, 15 g čerstvého droždí, 45 g změklého másla, 40 g rozinek, 1 vejce, 0,5 špetky soli a 375 g hladké mouky. Na potření a posyp: vejce a plátky mandlí.

Jak na to? Do teplé vody v míse přidejte cukr, rozdrobené droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. K hotovému kvásku přidejte ostatní suroviny (mouku dosypte během hnětení, podle potřeby) a po jejich přidání dobře uhněťte hebounké, voňavé těsto. Pak ho nechte v teple dobře vykynout.

Plech vyložte pečicím papírem. Včas zapněte troubu na 190-200 °C. Těsto rozdělte na 9 pramenů, spodní patro vánočky upleťte ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to udělejte delší a jeho konce zastrčte až pod vánočku.

Vánočku nechte kynout na připraveném plechu, pak ji potřete rozšlehaným vejcem (případně do vejce přidejte špetku soli) a posypte plátky mandlí. Plech vložte do předehřáté trouby a hned teplotu snižte na 170–180 °C a pečte přibližně 20–30 minut. Během pečení vánočku kontrolujte. Pokud by příliš rychle hnědla, zakryjte ji alobalem. 

Náš tip: Vánočku si také můžete upéct podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku