Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
9. 12. 2024 Ostatní
Napéct na Vánoce dostatek cukroví, to je cíl každé správné hospodyňky. Napečením to ale nekončí. Cukroví je ještě třeba někam dobře uložit, aby do Vánoc vydrželo. Jak to udělat správně, aby se pečivo nezkazilo, s tím pro Toprecepty.cz radí Josef Maršálek.
Když cukroví napečete dopředu
Jsou druhy cukroví, které mají poměrně dlouhou trvanlivost a je dokonce žádoucí, aby se upekly včas, protože by měly do Vánoc změknout. To platí třeba pro perníčky či zázvorky. Ale i jiné suché druhy – např. linecké, rohlíčky, pracny, Masarykovo cukroví nebo třeba korpusy na košíčky lze napéct s předstihem.
Všechny takové druhy, bez náplně a krému, lze skladovat týdny. Jakmile pak cukroví naplníte, dle druhu náplně se trvanlivost zkracuje. Kde přesně, jak a jak dlouho různé druhy cukroví skladovat, s tím nám poradil cukrář Josefa Maršálka.
Mohlo by vás zajímat
Suché druhy cukroví
- V čem cukroví skladovat:
Suché druhy cukroví lze skladovat v různých nádobách – plastových krabicích nebo v plechových dózách. Jen pozor na druh materiálu, měl by to být takový, který je vhodný pro styk s potravinami. Poznáte to lehce. Na dně nádoby zvenku hledejte symbol příboru.
„Ideální jsou vzduchotěsné a vodotěsné nádoby. Tak zajistíte, že k cukroví nebude moct vzduch, nebude oxidovat a nebude se v něm kazit tuk,“ doporučuje pro Toprecepty cukrář Josef Maršálek.
Pokud nemáte speciální nádoby pro styk s potravinami, vyložte krabice pečicím papírem nebo kuchyňskou papírovou utěrkou. - Kde cukroví skladovat
Zvolte suché, chladné a pokud možno i temné místo. Ideální je spíž, studená komora nebo suchý sklep. „Všechno, co nemá náplň na bázi tuku, krémů, skladujte v suchu a chladnu do 20 °C tak, ať na to nejde přímé denní světlo," říká známý cukrář. Někteří lidé skladují cukroví na balkonech, to však není příliš vhodné kvůli kolísání teplot. Pokud jinou možnost nemáte, suché cukroví tam skladujte, ale v plechových krabicích. Papírové by navlhly. - Jak sladovat perníčky, zázvorky a pusinky
Tyto druhy potřebují změknout. Perníčkům nevadí trochu vlhčí prostředí, i tak je ale nejlepší je dát do spíže, komory či jiné chladné místnosti. Pokud by perníčky neměkly, můžete do krabice přidat kousek jablka - usnadní změknutí cukroví. Co dva dny ale jablko měňte, jinak začne plesnivět.
Pusinky a jiné sněhové cukroví – vyžadují co nejvíce suché prostředí. Vhodnou volbou jsou tedy papírová krabice či papírové sáčky, i když ani plechová krabice nevadí. Rozhodně ale pusinky nepatří do lednice nebo na balkon. Skladujte je při běžné pokojové teplotě.
Cukroví plněné krémy
Nejošemetnější na skladování je cukroví plněné různými druhy krémů. „U cukroví s krémem je třeba se zamyslet nad tím, jaký krém jste použili. Když jde o krém máslo-cukr-alkohol nebo kondenzované mléko, což jsou náplně s malým množstvím vody, tak ty také mohou jít do chladu a do sucha, třeba do chladné spíže," upozorňuje Josef Maršálek.
Spousta lidí ale do košíčku nebo ke slepování lineckého používá i náplně pudinkové nebo s vajíčky. „Všechny tyto náplně ovšem mají jen krátkou trvanlivost, zhruba 3-5 dnů. Musejí být proto v lednici," radí Josef Maršálek. Do vánočního cukroví, které máte v plánu připravovat dlouho dopředu, tak vhodné nejsou. Případně si napečte korpusy a plňte je až těsně předem.
Pozor si dejte i na náplně s jádrovinami, jako je kokos či ořechy. „I ty se rychle kazí, proto opět musíte cukroví s takovou náplní uložit do lednice," říká Maršálek a zároveň doporučuje jako lepší řešení použít místo ořechů ořechové máslo či pastu.
Rozhodně by se ale takové cukroví nemělo dávat na balkon. „Tam je každý den jinak – občas je teplo, další den mrzne, pak na to zase svítí sluníčko a jindy kape voda. A pozor i na sklep, tam zase hrozí, že cukroví načichne od brambor," dodává Josef Maršálek.
Slavného cukráře jsme vyzpovídali na talk show Pečení s Josefem a Terezou live, která měla letos svoji premiéru v sobotu 23. listopadu 2024 v Praze v Holešovické tržnici. Cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou během 50minutové vánoční live talk show prozradili divákům mnoho zajímavých tipů a rad, společně se studenty střední školy poradili, jak zadělávat těsto, péct a zdobit perníčky a na závěr se s návštěvníky ochotně fotili nebo podepisovali své knížky.
Jak to na akci vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii:
Náš tip: Cukroví, které není nijak náročné na skladování, jsou třeba zázvorky. Upéct je můžete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct dokonalé pusinky či laskonky. Z bílků můžete vytvořit opravdové pochoutky
Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
Nejlepší cukroví s krémy? Košíčky s karamelem, plněné ořechy i vláčná kávová kolečka