Objevte kouzlo pistácií v cukrářském světě a vyhrajte balíček Maresi pro dokonalé pečení
14. 2. 2025 Tipy a triky
Pistácie, často nazývané "zelené zlato", jsou jednou z nejlahodnějších a nejluxusnějších ingrediencí v cukrářském umění. Jejich jemná, mírně nasládlá chuť a charakteristická zelená barva přinášejí nejen vizuální krásu, ale také jedinečný gastronomický zážitek. Pojďme se podívat, jak lze pistácie využít v pečení dortů a dalších dezertů. A pokud máte chuť si zasoutěžit, nezapomeňte se zapojit do naší soutěže! Soutěžíme o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Jak soutěžit se dozvíte na konci článku.
Proč použít pistácie v dezertech?
Pistácie jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty. Jejich máslová konzistence a lehce oříšková chuť se výborně hodí do sladkých i slaných dezertů. Díky své syté barvě dodávají pečivu atraktivní vzhled, a navíc jsou přirozeně bezlepkové, což ocení i lidé s intolerancí na lepek.
Oblíbené způsoby využití pistácií v cukrařině
-
Pistáciový krém – Jemný krém z mletých pistácií, másla a cukru se skvěle hodí jako náplň do dortů, makronek nebo jako poleva na cupcakes.
-
Pistáciový korpus – Přidáním mletých pistácií do těsta získáme vláčný a aromatický základ pro dorty či bábovky.
-
Pistáciová ganache – Kombinací bílé čokolády a pistáciové pasty vytvoříte luxusní polevu nebo náplň.
-
Pistáciová zmrzlina – Jeden z nejoblíbenějších druhů zmrzliny na světě, která se hodí i jako doplněk k teplým dezertům.
-
Pistáciové sušenky – Kombinace pistácií s hořkou čokoládou nebo citronem vytváří neodolatelně křupavé sušenky.
-
Pistáciový koláč – Vláčný koláč s pistáciemi, často doplněný o jemnou pistáciovou náplň nebo polevu, je ideální jako delikátní dezert pro každou příležitost.
Vychytávky pro práci s pistáciemi
-
Pokud chcete zachovat jejich sytou zelenou barvu, používejte nesolené a neloupané pistácie.
-
Pro intenzivnější chuť můžete pistácie krátce opražit na pánvi.
-
Pistáciová pasta je skvělou alternativou k mletým pistáciím, pokud hledáte snadnější variantu pro přípravu krémů a těst.
TIP na recept: perfektní pistáciový koláč
Dokonale vláčný koláč s jemným piškotem? K dokonalosti ho dovede jedna nečekaná přísada a to zahuštěné, tedy vody zbavené mléko, které moučník nerozmočí, ale jen tak akorát navlhčí.

Na těsto
- 3 velká vejce, pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené
- 120g krupicového cukru
- 3,5 lžíce mléka
- 30g mletých pistácií ( nebo pistáciové mouky)
- 80g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Na prolití
- 150 ml Maresi mléka
- 4 lžíce pistáciové pasty (másla)
- 2 lžíce moučkového cukru
Na dokončení
- 230 ml smetany na šlehání (40%)
- moučkový cukr dle chuti
- nasekané nebo mleté blanšírované pistácie na ozdobení
-
Troubu předehřejte na 180°C.
-
Žloutky s cukrem vložte do mísy, přidejte 100 g cukru a šlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mléko, mleté pistácie a mouku prosetou s kypřicím práškem a špetkou soli.
-
V čisté míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně jej zapracujte do těsta, v těstě musí zůstat vzduch. Dno formy 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a vložte do trouby. Pečte cca 30-40 minut.
-
Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Koláč jemně vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a vraťte jej zpět. Propíchejte koláč důkladně špejlí či párátkem po celé ploše.
-
Smíchejte přísady na prolití – Maresi mléko, čtyři lžíce pistáciové pasty a dvě lžíce močkového cukru, a postupně nalévejte na koláč, který tekutinu vsákne. Nechte alespoň dvě hodiny odležet v chladu.
-
Před podáváním vyšlehejte smetanu s cukrem podle chuti. Naneste na koláč a ozdobte sekanými či mletými pistáciemi.
Zasoutěžte si o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Soutěži můžete na našem Instagramu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více