Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu. Své spolu soutěžící jím chce ohromit Lukáš. To je možná dobrá strategie, protože vietnamská kuchyně je u nás velmi oblíbená. Vyjde tahle sázka "na jistotu" i Lukášovi?

Zdravé rychlé jídlo

Vietnamská kuchyně patří k oblíbeným rychlým obědům. Závitky a pho bo či pho ga, to je oblíbený oběd mnoha lidí. Nic proti, rozhodně je to zdravější než si dát guláš se šesti. Vietnamská kuchyně patří i k oblíbeným zdrojům pokrmů podnikatele Lukáše. Dneska večer s jejími chutěmi seznámí své soupeřky. Lukášovo soutěžní menu se skládá z nesmažených vietnamských závitků, Pho Bo, Bún bò Nam Bô a tapiokového pudinku.

Lukáš je pohodář a nerozhodí ho ani to, že zapomenul důležitou ingredienci pro vietnamskou kuchyni. Nelení a během vaření si autem odskočí do obchodu. Na co zapomenul a co nesmí v žádné vietnamské kuchyni chybět? Nechte se překvapit!

Jídlo, to pro Vietnamce znamená možnost být spolu s rodinou. „Na stůl se připraví všechny chody a každý si obrácenou stranou hůlek do misky nabere to, na co má chuť. Než se dáme do jídla popřejeme si dobrou chuť, a to postupně podle věku. Nejmladší popřejí nejstarším a vybídnou je, aby si nabrali jako první,“ popsala zvyklosti Lien Quan, majitelka stejnojmenného vietnamského bistra z Jablonce nad Nisou. Vietnamci jedí pomalu a užívají si společných chvil, povídají si. Zvláštností je, že mlaskání není neslušné, ale je to vyjádření toho, že jídlo strávníkům chutnalo. Hrubou neslušností je i, pokud se hůlky kolmo zapíchnou do jídla.

Dietní kuchyně

Základní ingrediencí, kterou najdete ve všech vietnamských pokrmech je určitě spousta bylinek, rýže, mnoho druhů zeleniny. Všechny pokrmy jsou jejich kombinací a mnoho pokrmů existuje jak ve vegetariánské verzi, tak je jejich součástí i maso. Kuchaři se snaží zachovat co nejčerstvější a přírodní chutě jídel. Proto jsou nejčastější způsoby úpravy pokrmů blanšírování, vaření na páře, rychlé orestování na pánvi nebo dušení. Po tom rozhodně neztloustnete.

Českým slavnostním jídlem je svíčková. Takové jedno jídlo Vietnamci nemají. Při oslavách se na stole objevují nejčastěji smažené závitky, různé druhy salátů a polévek, domácí drůbež a ryby. Jako příloha se k tomu jí lepkavá rýže nebo rýžové nudle. V dnešní době není problém získat specifické suroviny bez kterých se tato kuchyně neobejde. „Stačí si zajet do pražské Sapy, tam seženete všechno,“ prozradila paní Quan.

Specifická chuť

Čínská kuchyně se neobejde bez sojové omáčky, ta vietnamská bez rybí. Vyrábí se z ryb, které se nechají naložené v soli několik měsíců fermentovat v barelech na slunci. To co z ryb vyteče dolů se znovu naleje na ryby a nechá znovu fermentovat. Teprve pak se výsledná tekutina používá k dochucení jídel. Omáčka má sladkou i slanou chuť zároveň. „Rybí omáčka nesmí chybět v téměř žádném jídle," uvedla Lien.

Polévka k snídani

Nejznámějším vietnamským jídlem jsou polévky pho bo či pho ga – hovězí a kuřecí vývar, které v sobě mají spoustu síly a jedí se v dopoledních hodinách. Jejich základní podstatou je silný dlouze tažený vývar, který na plotně jemně pobublává celou noc. Misku s vývarem pak stačí doplnit masem či tofu, čerstvou zeleninou, bambusovými klíčky, bylinkami, chilli a rybí omáčkou a máte zdroj energie a síly na celý den. Jak se pho bo povede Lukášovi?

Bez rýže ani ránu

Pěstováním rýže se ve Vietnamu živí mnoho lidí. Není divu, že je základní přílohou vietnamské kuchyně a zpracovává se na mouku, nudle, placky, palačinky, knedlíčky, či pečivo. Rýže a rýžové nudle tvoří i základ mnoha dalších pokrmů. I Lukáš jedno takové jídlo podává. Je to jedno z nejznámějších jídel této kuchyně – bun bo nam bo – salát z rýžových nudlí, hovězího masa, omáčky, zeleniny a spousty bylinek jimž dominuje koriandr. Jsou všechny strávnice milovnicemi této aromatické bylinky? Pochutnají si nebo je vietnamská kuchyně nenadchne?

Budou hosté na konci spokojeně mlaskat nebo výlet do asijské kuchyně neocení a jak to zamíchá s konečným pořadím? Dívejte se už večer, kdo kuchařský souboj vyhraje.

Zdroje informací:

www.just-eat.ch

www.seriouseats.com

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více