Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 2 hodiny bez uležení a kynutí cca + - 60 kousku Cukroví , Pečené, Plněné 31 názorů

Suroviny

Těsto:
1000 g polohrubé mouky
200 ml mléka
150 g másla
200 g sádla- čerstvé,voňavé nejlépe den předem udělané
80 g cukru krupice
1/2 ČL soli
1 vejce
10 g droždí /ukrojíme 2 mm z kostky /
Ořechová náplň:
400 g mletých ořechů
200 g cukru krystalu
1 PL dobrého medu
citronová kůra dle chuti (asi ze 3/4 citronu)
1 ČL mleté skořice (dle chuti, nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek z 200 ml mléka droždí a cukru + lžíce mouky. Necháme asi půl hodiny na teplém místě.

  2. Suché suroviny smícháme, přidáme změklé sádlo a máslo, rozšlehané vajíčko a kvásek. Těsto dobře vypracujeme.Pokud těsto děláme v robotu hnětacím hákem, tak na nejmenší otáčky. Z těsta uděláme bochánek, nebo váleček. Pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Těsto by mělo odpočívat nejméně 12 hodin.

  3. Ráno z těsta uděláme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme na prst hrubá kolečka. Ta jednotlivě tence vyválíme, naplníme a smotáme. Uložíme na plech. Pravé bratislavské rohlíčky nemají tvar podkovy, ale jsou nahoře hranatého tvaru a konečky jsou v pravém úhlu stočeny dolů. Konečky nejsou špičaté, nýbrž vypadají jako konec roury. Z konečku rohlíčku by měla být vidět náplň.

  4. Rohlíčky necháme ještě 30 minut v teple kynout na plechu. Dobře rozšleháme vajíčko, rohlíčky namažeme a necháme vajíčko uschnout. Podruhé mažeme vajíčkem před pečením. Před pečením popíchat svrchu jehlicí na maso. Do vajíčka na mazání můžeme přidat vanilkový cukr a rum! Nemusí být.

  5. Pečeme v troubě na 180°C bez horkovzduchu cca 23- 25 minut. Po upečení ještě teplé zabalíme pečlivě do alobalu a necháme odpočinout. Vydrží dlouho čerstvé. Ze stejného těsta se peče i makový a ořechový závin. Z tohoto množství lze udělat 6 kousků závinu. Závin se peče asi 35 minut.

  6. Ořechová náplň:
    Do 175 ml vody nasypeme cukr a svaříme na sirup. Do ořechů nalijeme cukrový sirup dle potřeby, aby náplň nebyla tekutá, ale polotuhá a ochutíme skořicí, medem a citr. kůrou. Ochutnáme až náplň prochladne a chutě se spojí. Lépe připravit den předem. Mléko nepřidáváme vůbec,jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny.
    Máková náplň : Stejný postup (můžeme přidat rozpůlené rozinky asi hrstičku).Propláchneme je předtím trošku vodou.

Poznámka

Původní recept mé tchyně /hledala jsem ho deset let/. Dnes se mi dostal do rukou děsnou náhodou. Byl v kuchařce, kterou jsem půjčila známé. Dnes tu knížku přinesla a z ní vypadl tento recept. Vyluštila jsem ho až s pomocí manžela neboť půl receptu bylo maďarsky, kousek "slovensky", suroviny německy.

Tchyně psala recepty ve třech jazycích, možná proto, abych si nemyslela, že život je peříčko. Kdo upeče první, má titulku. Budeme se těšit na obrázky. A já jenom doufám, že dávno ztracený recept dokážu upéct také já. Už máme deset let Vánoce bez bratislavských rohlíčků.

Volné šíření receptu i fotografií dovoleno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

  • Daniela Šišáková:Kónečně je někdo zkusil upéct!:-D Děkuji a ať chutnají! Škoda,že nejsou fotečky!
    Jelikož se mi po dlouhém hledání podařilo najít kde pravé rohlíčky pečou, manžel je ochutnal a řekl ,že to jsou opravdu pravé rohlíčky tak recept doplňují o med v ořechách pač on tam je! On to samozřejmě nepoznal a nebo na to zapomněl za ty leta co je v Bratislave nikdo nepekl.:-p

    Odpovědět

  • Daniela Šišáková Daniela Šišáková(neregistrovaný)

    úchvatné a velice výborné,povedlo se,děkuji:-))

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Manžel právě konstatoval,že jsou vétší ,ale prý jsou skoro chuťově k nerozeznání od pravých Bratislavských rohlíčku ! A sdělil,že je třeba nechat je uležet ! :-( To chutnal tŕi kusy,takže k uležení asi nedojde! :-( A ješté konstatoval ,že sádlo musí být asi fakt čerstvé,nebo v těch mých není prý cítit! Dělala jsem z koupeného v obchodě a nebylo právě čerstvé ! :-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    Moc se mi nepovedly,jsou větší jako mají být. Mají být o hodně menší,ale já se posnažím a fotečky vyměním. Já to pekla porvé v životě! :-(:-O

    Odpovědět

  • mirka mirka(neregistrovaná)

    Pravé bratislavské rohlíčky se dají koupit v Praze ve Světozoru.Tenoučké těsto s perfektně vychucenou makovou náplní Vás dostane!Ale ta cena;-(

    Odpovědět

  • senky senky

    magdalenka:Bezva video, ráda jsem se podívala:yes:;-):-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: :yes: pěkné video, není nad názornou ukázku :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Na tom videu je vidno aj konzistenciu cesta, všimnite si, žiadne nadýchané, ale husté hutné mastné cesto. My sme ich doma ale robili značne menšie.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka:Na vianočné trhy pôjdem. Vezmu sebou "experta" a bude ochutnávat.Jenom nevím jestli "rohlíčky" :-D,když tam bude takových dobrot
    od kostí a od pohárku ,to bude problém!:-S

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Teraz som našla toto video, je na nich dobre vidno tvarovanie. Len pravé treba kvôli mramorovaniu potrieť 2x žltkom, druhýkrát po zaschnutí prvej vrstvy.
    http://www.akosatorobi.sk/video/3117/bratislavske-...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: júú díky za popis fakt :-K:-K:yes::yes::-p:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: Do cukrární v meste nechodím, takže nemám prehľad. Možno v cukrárňach v meste sú...Alebo na vianočných trhoch? Musia byť hnedé a také akoby popraskané, mramorové, vtedy sú to pravé "pajgle". Ale v M. som na trhovisku videla krásne.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: Veru, bacha, to je problém. Já si na trhu koupila údajně pravé bratisl.rohl. Bylo to listové těsto s náplní, to podle mne není ono, nebo se mýlím?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka: Dajú sa tie "pravé " ešte vôbec niekde kúpiť ? Ja netuším ,kde by som ich mala hľadať !

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: Ladi, to cesto je také mastnejšie, drolivejšie, ťažko pripodobniť k niečomu - vzdialene linecké? Do cesta ide málo cukru a plnka bola vždy len maková a orechová, tam dáš trochu sladidla. Je to trvanlivé pečivo. Teda aspoň tie rohlíčky, čo ja robím - pozri podobné.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: bratislavské rohlíčky bratislavské rohlíčky bez kynutí bratislavské pajgle bratislavské rohlíčky video bratislavsky zavin bratislavský rohlíček bratislavské rohlíčky postup bratisl.rohlíčky pravé bratislavské rohlíčky bratislavské rohlíčky recept bratislavske rohlicky top recepty bratislavske rozky bratislavske rozky recept recept na bratislavské rohlíčky top bratislavské rohlíčky bratislavske zaviny bratislavske rozteky bratisl. rohlíčky s ořech. nád. rohlíčky dle tchýbě linecké rohlíčky s makovou náplní