Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Zdroj: Pixabay

Zeleninové nudle jsou přirozeně bezlepkovým a velmi zdravým moderním pokrmem. Připravujeme je z větších kusů zeleniny - vhodné jsou např. mrkev, pastinák, dýně, černý kořen, tuřín, brambory nebo oblíbená cuketa.

Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a ideálně měkké.

Jak nudle vyrobit

Nudle vyrábíme z kusu očištěné zeleniny pomocí spiralizéru nebo speciální škrabky, kterou oddělujeme z kusu dlouhé tenké nudle. Pomoci nám může i klasická škrabka na brambory, jenže s ní nevytvoříme špagety, ale pouze tenké ploché nudle typu pappardelle nebo linguine.

Příprava nudlí ze zeleniny

Zeleninu očistíme a pokud chceme, oloupeme slupku. Škrabkou shora dolů oddělujeme dlouhé pásky (snažíme se, aby byly vcelku). Vyhýbáme se měkkým středům. Zbytky, které nespotřebujeme na nudle, využijeme do vývarů nebo pyré. Hodně šťavnaté nudle lehce osušíme ubrouskem.

Využití zeleninových nudlí

Připravené nudle vydrží v chladničce ve vzduchotěsném obalu několik dní. Zeleninové nudle nemusíme dlouze tepelně upravovat, většinou je stačí chvíli osmahnout na oleji, prohřát v omáčce nebo v páře. Nudle z některých druhů zelenin jsou dokonce nejchutnější zcela syrové. Solíme je raději až na talíři, aby zelenina nepustila vodu a nezvadla předčasně.

Tip: Špagety můžeme vyrobit i ze speciálního druhu dýně (špagetová dýně), jejíž dužnina se po uvaření nebo upečení sama dělí na tenká dlouhá vlákna.

V našem bohatém receptáři máme poměrně dost receptů na zeleninové nudle nebo špagety. 

Komentáře

Další tipy a triky