Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší světové kuchyně aneb cestujeme za jídlem

Jídlo dnes mnoho lidí bere jako zážitek a požitek - chtějí si ho vychutnat, objevovat nové chutě a zkoušet nové kombinace, zejména pak na dovolené. Cestování za jídlem tak dnes není žádnou novinkou, a naopak poměrně vyhledávaným trendem. Která světová kuchyně je ale ta nejlepší?

Vybrat tu nejlepší světovou kuchyni není tak jednoduché. Jídlo je o preferencích jednotlivce a to, co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Nejzajímavější a často i nejšílenější jídla najdete v krajinách Asie, Amerika je zase známá svými fastfoody a Evropa rozmanitostí kuchyní. Ať se rozhodnete cestovat kamkoliv, ochutnávku místní kuchyně berte jako milou povinnost. Ne všechna jídla se ovšem budou líbit vašemu žaludku, proto nepodceňte důkladnou přípravu a do kufru si sbalte kromě cestovního pojištění i základní léky na nevolnost.

Itálie

Když se řekne italská kuchyně, většinu z nás napadne pizza a těstoviny na stovky způsobů. Při návštěvě Itálie nezapomeňte ani na skvělou italskou zmrzlinu neboli pravé gelato, které se vyrábí z lokálních surovin - poctivě a bez náhražek. Masožravci zase ocení najemno nakrájené syrové plátky masa zvané carpaccio. Kromě toho ochutnejte i některé z tradičních sýrů jako je mozzarella nebo parmazán. V Kalábrii pak dejte šanci místním melounům a mořským plodům.

USA

Spojené státy mají nad sebou stále značku krajiny fastfoodů, ale nenechte se zmást. I jídlo z foodtrucku nebo fastfoodu pro vás v USA bude jedinečný zážitek. Díky rozmanitosti kultur má USA i velmi rozmanitou kuchyni. I tak byste neměli vynechat některé národní poklady, jako jsou burgery, makarony se sýrem, vynikající stehýnka buffalo nebo proslulé palačinky a jablečný koláč.

Thajsko

Thajská kuchyně je u nás v česku poměrně v rozkvětu, pravdou ale je, že některá jídla se skrývají i v jídelníčkách některých asijských restaurací. Hlavní roli v thajské kuchyni sehrává čili, proto buďte opatrní a nevrhejte se do neznámých pokrmů. Zkuste třeba Som Tam Thaj, salát ze zelené papáji, mrkve, krevet, rajčat a oříšků, nebo krevetové karbanátky s medovou omáčkou a rýží.

Indie

Indická kuchyně se vyznačuje exotickým kořením a výraznými chutěmi. Je ale ideální volbou pro vegetariány, jelikož velkou část z ní tvoří právě bezmasá jídla. V indické kuchyni převažují suroviny jako je rýže a luštěniny, nejčastěji zpracované do nejrůznějších druhů curry. Velmi oblíbená je také kaše z cizrny či jiných luštěnin zvaná Dhal. Na ulicích se pak zastavte také u stánků s výbornými chlebovými plackami jako Nán nebo Čápáptí.

Japonsko

Japonci jsou známí vyvážeností, co se jídla týče. V jejich kuchyni najdete zejména rýži, ryby a mořské plody. Žádný milovník sushi zde nesmí minout tradiční sushi bary, kde vám tuhle pochoutku připraví přímo před očima a podle tradičního receptu. Kromě toho ochutnejte také vynikající rámen, hutnou nudlovou polévku se spoustou zeleniny či masa, nebo yakitori – kousky masa, jater a zeleniny na bambusové tyčince. A pokud vás přepadne chuť na sladké, vyhledejte tradiční japonské sladkosti, třeba rýžové kuličky dango.

Jak vidíte, každá kuchyně v sobě ukrývá něco jedinečného a v každé zemi můžete uspokojit své chuťové buňky. Ať už se vydáte objevovat krásy jihovýchodní Asie, Evropy nebo se vydáte na cestu po USA, vždy nezapomeňte ochutnat základní tradiční pokrmy místní kuchyně. Doporučujeme vyhledávat spíše menší podniky a nebát se pouličních stánků. Skvělé tipy na to, kde se dobře najíst, získáte i od místních.