Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhanou buchtu můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem, ale Laďka Něrgešová to nedělá.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Strouhaná buchta je klasikou, kterou známe už od našich babiček. Jednoduchá na přípravu, efektní na pohled a hlavně neuvěřitelně chutná. Když k tomu přidáte i spoustu možností, jak se dá upravit, získáte vynikající moučník. Svůj recept na něj nabídla i Laďka Něrgešová.

V čem je kouzlo

Těsto, které se rozdělí, zamrazí a pak nastrouhá, působí jako jednoduchý nápad. Ale právě tohle dává buchtě její typickou texturu a vzhled. Spodní vrstva tvoří pevný základ, zatímco ta vrchní, nastrouhaná, dodává povrchu zajímavý vzor i jemnou křupavost. Tvarohová vrstva uprostřed pak už jen doplňuje perfektní chuť buchty. 

Moderní varianty

Základní kakaové těsto je klasické a pro mnoho lidí jediné použitelné, ale rozhodně tomu tak není. Například ořechová varianta přidá výraznější chuť, kokos zase působí „exoticky“ a špaldová mouka uspokojí ty, kteří chtějí mlsat s trochu čistším svědomím.

Důležité je, aby těsto i po zmrazení drželo tvar při strouhání a právě tuková složka v klasickém receptu (většinou máslo nebo Hera) to zajišťuje. I tady je však prostor pro obměny. Rostlinné alternativy nebo kombinace másla a oleje mohou změnit výslednou chuť i konzistenci.

Tvaroh není povinnost

Tvarohová náplň je stálice, ale proč zůstávat jen u ní? Rozinky, zvlášť ty předem namočené v rumu, vás zaručeně potěší. V létě se nabízí kombinace s ovocem. Ať už jsou to borůvky, višně, meruňky nebo i rybíz, pokaždé náplň osvěží a odlehčí.

V moderních úpravách se tvaroh často kombinuje s pudinkem, aby vznikla hladší a jemnější konzistence, nebo se dochucuje vanilkou, citronovou kůrou, dokonce i lžičkou zakysané smetany. V některých verzích se náplň kompletně mění. Místo tvarohu přijde mascarpone, ricotta nebo i řecký jogurt s vejcem a cukrem.

Slaná verze a způsoby servírování

Pokud se v těstě vynechá cukr a naopak přidá sýr, bylinky, případně česnek nebo olivy, dostáváme základ pro zajímavý slaný koláč. Náplň pak může tvořit třeba špenát s ricottou, uzený sýr se zakysanou smetanou nebo pečená zelenina. 

Strouhanou buchtu jsme zvyklí dělat na plech, dnes ji ovšem najdeme v kulatých formách jako rustikální koláč nebo v malých zapékacích miskách jako jednotlivé porce. Objevují se i zajímavé úpravy, jako jsou čokoládová s chilli, karamelová s mořskou solí či podzimní dýňová.

Kdo má ovšem nejraději klasiku, může si ji připravit podle receptu známé moderátorky Laďky Něrgešové, která se o něj podělila na svém instagramovém profilu. Podle jejích slov je recept tak jednoduchý, že ho zvládne i její dcera. 

Strouhaná buchta

Na přípravu výborného moučníku podle Laďky Něrgešové budete potřebovat: Na těsto: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, kypřící prášek, sůl a 3 lžíce kakaa. Na náplň: 4 bílky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 500 g tučného tvarohu, 3 žloutky a solamyl (nemusí být).

Jak na to?

  1. Do mísy dejte povolené máslo, přidejte cukr, žloutek, kypřící prášek, sůl a kakao. Opatrně promíchejte, přidejte mouku.
  2. Důkladně promíchejte a vzniklé těsto dejte do potravinářské fólie. Vložte na zhruba hodinu do mrazáku.
  3. Mezitím si připravte náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do mísy dejte dva tvarohy (500 g), přidejte žloutky, vanilkový a moučkový cukr, solamyl a vše metlou důkladně zamíchejte.
  4. Přidejte sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové náplně.
  5. Pekáč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto vyjměte z mrazáku a rozdělte na dva díly, jeden o něco větší než druhý.
  6. Větší díl nastrouhejte nahrubo na dno pekáče. Na těsto dejte tvarohovou náplň a na ni nastrouhejte druhý díl těsta.
  7. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 45-55 minut.

Náš tip: Podle našeho receptu si můžete také připravit lahodný strouhaný koláč.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli