Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fenomén český chřest: Je křupavý i šťavnatý a využijete jej do mnoha receptů, oblíbený je jen tak se strouhankou
Zdroj: Profimedia

Říkalo se o něm, že je to zelenina králů. Chřest je považován za afrodiziakum, hodí se do spousty jídel a jeho sezona začíná právě teď. Ten český navíc patří k nejlepším na světě. 

Český chřest je nejlepší

V obchodech v současnosti můžete sehnat chřest z různých zemích, pokud si ale potrpíte na kvalitu, rozhodně si vyberte ten český. Je sice o dost dražší (zatímco třeba španělský zelený chřest koupíte nyní v Lidlu za 70 Kč, za svazek stejného českého chřestu na Kosik.cz zaplatíte 170 Kč). Nicméně určitě stojí za to ten český ochutnat.

Je totiž úžasně křehký, křupavý, šťavnatý a má lahodnou chuť. Nemusel cestovat přes půlku světa, navíc v zahraničí používají často při pěstování chřestu chemické postřiky. Sezona českého chřestu je nyní v plném proudu, a pokud jej chcete ochutnat, je třeba si pospíšit. Trvá totiž poměrně krátce - jen osm týdnů je český chřest k dostání v té nejlepší kvalitě

Chřest ve světové historii

Český chřest je jednou z plodin, jimiž je naše země proslavená. Však má také pěstování chřestu u nás velmi dlouhou tradici. Pokud bychom se podívali dál do minulosti, na chřestu si lidé pochutnávali zřejmě již ve starověkém Egyptě, jak dokládají dobové fresky.

Za lahůdku, ale i za léčivou rostlinu jej považovali rovněž Řekové a Římané. Poté na chvíli upadl do zapomnění, v 15. století jej ale začali pěstovat mniši ve francouzských klášterních zahradách. Chřest si velmi oblíbili francouzský král Ludvík XIV., známý jako Král Slunce i jeho následovník Ludvík XV.

V té době nesměl chřest chybět na žádné královské hostině a dokonce si jej tehdy nechávali pěstovat ve sklenících, aby měli zeleninu k dispozici po celý rok. Chřest panovníci oceňovali nejen pro jeho chuť, ale i pro schopnosti podpořit vášeň. Odtud pochází i označení chřestu coby královské zeleniny

Zrození české chřestové tradice

V českých zemích se chřest začal pěstovat intenzivněji v 18. století, kdy se dostal z Rakouska-Uherska zejména na jižní Moravu. Skutečný rozmach ale nastal v 19. století. Největší chřestové plantáže vznikly v okolí Ivančic u Brna, kde se díky ideálnímu klimatu (šlo o jedno z nejteplejších míst u nás), písčité půdě a zkušenostem místních zahradníků dařilo pěstovat vysoce kvalitní chřest

Ten se brzy proslavil i za hranicemi monarchie, říkalo se mu tehdy dokonce „bílé zlato“ a měl možná i větší věhlas než plzeňské pivo. Ivančický chřest byl vyhledáván nejen na vídeňském dvoře, ale vyvážel se dokonce i do země gurmánů, do Francie.

Chřest se tehdy balil do speciálních bedniček s přepážkami, které pevně držely svazky na místě během přepravy. Rozvážel se také ihned přímo v den sklizně. Díky tomu se chřest dostal k zákazníkům neponičený a čerstvý. Již v dobách První republiky se na Hodonínsko jezdilo na vyhlášené chřestové hody

Útlum a znovuzrození

Pěstování chřestu v Ivančicích překazily obě světové války, kdy bylo nutné pěstovat na polích výživnější plodiny. Později byly sice snahy zdejší chřestovou tradici obnovit, ale nepříliš úspěšně. Komunisté nedokázali díky svému způsobu hospodaření chřest dodávat čerstvý, prohlásili jej proto za buržoazní zeleninu a začali se orientovat na jiné plodiny. Český chřest na dlouhá desetiletí zmizel z pultů obchodů.

Tradici pěstování chřestu u nás obnovili až v 90. letech Nizozemci. Tento český chřest se pak nějakou dobu vyvážel do zahraničí a k nám se paradoxně dostával méně kvalitní chřest ze zahraničí. 

Kam pro chřest a na chřestové slavnosti

Až po roce 2000 došlo k odkoupení zahraniční firmy několika českými nadšenci a vznikla společnost Český chřest. V současnosti se český chřest pěstuje v Polabí, hlavně na Mělnicku. Nejznámější značka – Český chřest z Hostína u Vojkovic – získala prestižní postavení na trhu a pravidelně se objevuje v nabídce předních českých restaurací.

Právě v Hostíně se každoročně konají i chřestové slavnosti, na nichž si můžete čerstvý místní chřest (bílý i zelený) koupit domů nebo ochutnat speciality z něj připravené, třeba i takový chřestový džus. Letos se Chřestové a křenové slavnosti konají v termínu 10.-11. 5. 2025 od 9 do 16:30.

Na chřestovou tradici navázali i v Ivančičích, a to rovněž každoročním pořádáním chřestových slavností. Místní Slavnosti chřestu a vína letos proběhnou od 16. 5. 2025 do 18. 5. 2025 a i zde se můžete těšit na spoustu chřestových dobrot, např. různé chřestové polévky, chřest jako přílohu k masovým pokrmům nebo dokonce chřestové dezerty

A co ještě si z chřestu připravit? Výtečný je třeba chřestový salát s vejci, jako hlavní chod si jistě užijete chřestové rizoto, chřest je výborný i smažený, anebo je můžete jen uvařit a podávat s horkým máslem a opraženou strouhankou. Zkrátka, možností je mnoho.

Náš tip: Vynikající chřestovou polévku připravíte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Ceskychrest: Český chřest - O nás
Sklepni-ulicky.cz: Ivančický chřest
Wikipedia.org: Chřest lékařský

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli