Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
Zdroj: Unsplash, Christine Siracusa

Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej také můžeme užívat jen několik měsíců. Někdo miluje jemnější bílý, další dává přednost výraznějšímu zelenému a nejlepší a nejchutnější je samozřejmě ten český. Připravit se dá na tisíce způsobů a vždy je vynikající. Umíte jej ale správně uvařit?

Chřest i jako afrodiziakum?

Chřest je považován za nejdelikátnější druh zeleniny. Jeho chuť je jemná lahodná, lehce nasládlá, trochu připomíná čerstvý hrášek, ten zelený je i lehce ale příjemně nahořklý. Jeho hlavičky jsou krásně křehké a křupavé a nejlepší je čerstvý. Mladý chřest se dá dokonce jíst i syrový. Ne nadarmo se mu říká zelenina králů, případně král zeleniny. V minulosti byl dokonce považován i za afrodiziakum.

V českých obchodech seženete chřest z Itálie, Španělska i z Peru, lepší je si ale počkat na ten český, který je již konečně v prodeji. Český chřest byl proslulý již za Rakouska-Uherska, kdy se dovážel i na císařský dvůr a i dnes je považován za jeden z nejlepších.

Jak se liší jednotlivé druhy chřestu

Vybírat si můžete mezi třemi variantami chřestu, přičemž se každá trochu liší svou chutí i způsobem přípravy:

Zelený chřest

Zelený chřest dnes patří k nejoblíbenějším druhům chřestu. Má jemnou a mírně nahořklou a mírně trávovitou chuť. Při vaření má tento druh jasnější zelenou barvu a jemnou strukturu. Výhodou zeleného chřestu je, že s ním není tolik práce jako s tím bílým. Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest nemusíte loupat vůbec. Vždy je ale nutné odříznout případné dřevnaté konce stonku.

Bílý chřest

V minulosti byl u nás běžnější než ten zelený, překvapivě je ale vzácnější. Bílý je proto, že roste ve tmě – pod zemí nebo pod tmavou plachtou. Vyniká lehce nasládlou a jemnou chutí. Ve srovnání se zeleným chřestem je bílý chřest o něco sladší a jeho textura je jemnější. Stonky bílého chřestu jsou větší a silnější než zelené, a to včetně jejich špiček i stonků. Chřest loupejte od hlavičky směrem dolů. Pokud by se vám chřest při loupání v ruce lámal, položte si výhonky na pracovní desku, přidržujeme je za hlavičku a postupně je loupejte. Loupání jde lépe a rychleji se speciální škrabkou na chřest.

Fialový chřest

Je nejobtížněji sehnatelný. Tvarem se podobá tomu bílému, je také větší a silnější. Fialový chřest chutná o dost sladčeji než ostatní. Jeho chuť je i trochu do oříškova. Fialový chřest se nemusí nutně loupat, u toho silnějšího je to ale lepší. Oloupáním se odstraní tvrdší a vláknitější části, navíc je ještě hezčí. Když totiž oloupete konce, má najednou dvě úžasné barvy. Na konci je zelený, u hlavičky fialový. Je dostatečně jemný, aby se dal jíst syrový. Když se uvaří, jeho barva zmatní.

Jak nejlépe a nešetrněji připravit chřest?

I když se mladý chřest dá jíst i čerstvý, stejně se nejčastěji vaří. U chřestu je hlavně důležité jej nepřevařit, je pak příliš rozbředlý. Jak tedy při vaření postupovat:

1. Blanšírování

Jde o nejšetrnější metodu, neboť pomáhá zachovat chřestu po uvaření jasnou barvu a chuť. Naplňte misku vodou a kostkami ledu a dejte stranou. Chřestové výhonky ponořte do hrnce s vroucí vodou. Vařte je cca 2 minuty nebo dokud nezměkne. Bílý vyžaduje delší dobu vaření. Chřest vyjměte kleštěmi nebo děrovanou lžící a vložte přímo do mísy s ledovou vodou. Díky tomu zůstane krásně křehký.

2. Grilování

Dalším způsobem přípravy chřestu je jeho rychlé opečení na pánvi nebo na grilu. Mírné spálení chřestu zvýrazní jeho oříškovou chuť a zároveň zachová jeho výraznou strukturu.  Před grilováním chřest nejprve obalte v troše olivového oleje, osolte jej, opepřete a dejte na rošt rozehřátého grilu nebo na grilovací pánev. Za občasného otáčení jej grilujte asi 1-2 minuty, dokud chřest nezměkne. To, že je chřest hotový, poznáte tak, že když jej zvednete z grilu, mírně se prohne.

3. Pečení

Pečení chřestu je jedním z nejjednodušších způsobů úpravy této zeleniny. Stačí ho pokapat olivovým olejem a vložit do trouby. Troubu předehřejte na 180 °C. Chřest rozložte na plech, pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 12 minut, dokud chřest nezměkne. Určitě ne déle! Chřest se například nehodí jako zelenina pod maso, dlouhým pečením nejen, že hodně změkne a je kašovitý, ale taky se změní k horšímu jeho chuť. 

Chřest s holandskou nebo do rizota?

Receptů s chřestem je celá řada. Nejlépe si jeho jemnou chuť užijete, když jej jen krátce povaříte a budete ho podávat přelitý máslem a posypaný křupavou opečenou strouhankou. Nepřekonatelný je rovněž s holandskou omáčkou, výborně se hodí i do italského rizota, k těstovinám nebo do salátu. Chřest můžete dokonce i grilovat obalený ve slanině, čímž získá příjemnou kouřovou chuť, a báječný je také v křehkém koláči quiche.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více