Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mini pařížák

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 974 kJ /
6 208 kcal
Bílkoviny80,46 g
Tuky413,58 g
Vláknina39,30 g
Cholesterol 1,58 g
Sodík 585 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy521,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme krém: Do smetany rozlámeme čokoládu, zahřejeme a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Odstavíme, po částečném vychladnutí přelijeme do šlehací mísy a necháme zcela vychladnout. Do druhého dne necháme v ledničce. Krok 2: Z bílků a cukru ušleháme pevný lesklý sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Krok 3: Těsto urovnáme do formy (průměr 23-25 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, 20-30 minut). Necháme vychladnout. Krok 4: Vychadlý korpus vyjmeme z formy (napřed objedeme dort po obvodu ostrým nožem, abychom ho uvolnili). Je-li třeba, velkým nožem srovnáme povrch do roviny. Krok 5: Korpus vrátíme do formy, pokropíme ho rumem a uzavřeme ráfek. Krok 6: Ztuhlý krém z ledničky rozšleháme elektrickým šlehačem a naneseme na korpus. Uhladíme do roviny a dort uložíme do ledničky. Krok 7: Do kastrůlku rozlámeme čokoládu na polevu, přidáme vodu a zahříváme ve vodní lázni, občas promícháme. Až se čokoláda rozpustí a promíchá s vodou, přidáme máslo a znovu mícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Kastrůlek vyjmeme z vody a za občasného promíchání necháme polevu vychladnout na tělovou teplotu. Krok 8: Dort vyndáme z ledničky, odstraníme ráfek (opět od něho nejdřív musíme dort "odříznout") a položíme ho na mřížku. Vlažnou hustou polevu nalijeme na povrch. Velkým nožem ji rozetřeme, polevu stékající na boky opatrně po bocích rozetřeme. Necháme zatuhnout a pak dort opatrně přeneseme na podnos. Krok 9: Po úplném zaschnutí polevy dort ozdobíme ušlehanou smetanou.

Zveřejněno 9. 3. 2014

Poznámka autora pavelk

I když je množství na velký dort,manželka udělala mini.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mini pařížák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5xOR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mini pařížák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5xOR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

pavelk: Dnes upečeno znovu, krém z 1 litru é ... šlehačky asi 8000 kcal! Teď mě tady ukamenují !!!:-((:-((:-((:-((:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna: Díky za dodání fotek. No vida, povedl se a určitě chutná/chutnal. Malá rada. Pokud je čokoládová poleva, je dobré nahřát nůž v horké vodě. Potom to jde snáz. :-K:yes:

Dort byl naprosto famózní, příště přidám víc rumu na korpus, dala jsem jen dvě lžíce rumu, abych to nepřerumovala! Krém vyšel fantasticky. Udělala jsem klasickou polevu, tuk a čokoláda. Před polevou šel korpus a naplněný dort taky, do mrazáku, protože v kuchyni bylo 27 stupňů a dort tál před očima. :-(( Polevu dejte tenoučkou, co nejtenčí, aby se dobře krájel ! Pak už to v lednici vydržel, ale nebyl tam DLOUHO , asi hodinku ! Byl spapán a pochválen a doknce, mi byl udělen řád briliantové vařečky! Zlatou jsem dostala za dobošku, minule....:-D:-D:-D

hospodyne: To nevím, ale je v ní želatina.

:-KVeronika.Hrozna: myslíš polevu typu mirror? Kulatý dort na otočném stojanu poleji slušně, ale z pekáče je moc velký a pařížák choulostivý i dobře vychlazený:-( A tak se ani nesnažím, protože ...:-D:-D

hospodyne: Díky, moc! :-)Mám speciální recept lesklou polevu, z nějakého časáku, který byl sice napsán, / no nevím, asi jen špatně i opsán , /nějakým redaktůrkem typu "Pavel Novotný", ale posléze jsem to vychytala a je báječná! Tu tam dostanu na celý pekáč. :-*

:-KVeronika.Hrozna: já peču piškoty s vodou - na 1 vejce 2 lžíce vody, 5 dkg mouky a podle receptu je 5 dkg cukru, ale já dávám 4 dkg i trošku míň. Zdá se mi to sladké akorát.
Na dortovou formu 35cm v prům. potřebuji piškot z 5 vajec a 4 šlehačky, 20dkg čokolády na vaření / používám jen Lidl Fin Carré/ a 1 čokoládu vysokoprocentní. Takže 1l šlehačky Ti stačí.
Na pekáč 30x40 piškot ze 6 vajec a krém opět ze 4 šlehaček. To stačí. Ale abych se nenervovala s politím čokoládou / v této ploše to jde špatně, spíš nejde/, krém na piškotu ozdobně srovnám a dozdobím šlehačkou se ztužovačem. Tady není vrstva krému tak vysoká jak na fotografii autora, ale je vysoká dostatečně. A prakticky vždy servíruji se sladkým ovocem. Banány, jahody nebo borůvky.
Ještě bych chtěla podotknout, že aby se dal dort polít tak krásně, jak ho má autor, je potřeba nechat krém na něm " ustálit" aspoň 3 hodiny v lednici. Já ho dávám do zóny, kde jsou 2°C. Je to román, ale já už lepší nebudu. Věřím, že se Ti podaří a sklidíš potlesk "vestoje" . M

hospodyne: Maruško, na jak velký plech a z kolika dávek těsta pečeš? Ze 6 vajíček ? Klasika 290x380? Kolik na to přijde šlehaček, mám litr šlehačky. Vystačím s tím?

:-KVeronika.Hrozna: upřímně radím upéci ze 3 vajec v 25cm dortové formě, jak je v receptu, žádná půlka. Osobně peču rovnou na pekáči, protože dvě malé formy nemám a i 32cm forma je málo. Ambrozie.:yes:
A jahody, banán, borůvky, maliny....<3

pavelk: Vzhledem k tomu, že dortík vypadá, naprosto skvěle, tak se neopovážím upéct z poloviny surovin! Když tady budou vypsány ty kalorie co psala Cathleen, že se to připravuje , tak, potom budu o nějakém dortu , 160 mm , silně přemýšlet - :-D/ovšem to neznamená, že to upeču/ , jen si tak budu přemítat, kolik, že těch kalorií mohu .........t?;-(

Veronika.Hrozna: Ahojky. Mini bylo pečené v kastrůlku o průměru 16 cm. Samozřejmě asi z půlky surovin :-*

pavelk: Chci ho upéct, jaký průměr měla ta mini forma ? Já chci taky mini dortík, ale ta výška, no .... dechberoucí! :-D Od včera mám na něj chuť. <3Nádhera!

<3

:-):yes:

:-O:-O:-O půl kila čokolády - to je kalorická bomba !!!:-!,
ale tááák dobrá .... a tak krásně vypadající dortík, zvláště na řezu ....:-p:-p:-p
:yes:+15.:yes:

Načíst další komentáře (6)

Tématické fráze:
domaci pařižak, dort pařížák, pařížák dort, rychly pařižak, dorty parižak, mini dorty recept, krem na parizak, stékající poleva recept, recept na mini dort, stékající poleva dortu, mini dortíčky recepty, mini dorty, mini dort recepty, pařížák dort recept, jak udělat stékající polevu na dortu, stékající poleva na dortu, mini dort recept, stékající poleva na dort, dortpařížak, mini dortíčky recept z horke cokolady

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, kakao, mouka hladká, smetana ke šlehání, čokoláda hořká, čokoláda hořká, voda, máslo, smetana ke šlehání, rum, šlehačka

Přidat fotografie receptu