Šťovíkovka – dokonalá polévka pro jarní dny: Je svěží, lehce nakyslá, ale díky bramborám tak akorát vydatná
21. 5. 2025 Vaření
Napadlo vás, že by se dal šťovík využít i do nějakého jídla? Polévka šťovíkovka je toho tím nejlepším důkazem stejně jako potvrzením faktu, že naše babičky dokázaly využít spoustu bylinek, které jim vyrostly na zahradě nebo je našly někde na louce.
Polévka může být i ze šťovíku
Ve volné přírodě se dá sbírat spousta bylinek. Jednou z těch trochu pozapomenutých je i šťovík. Tuto rostlinku výrazně kyselé chuti jsme většinou jako malí jen tak žvýkali v létě pro osvěžení, v minulosti se ale přidávala stejně jako jiné volně rostoucí bylinky do mnoha pokrmů. Jedním z těch nejznámějších je jednoduchá jarní polévka šťovíkovka, jíž se v některých místech naší země říkalo i brčálka.
Mohlo by vás zajímat
Kdy a kde roste šťovík?
Šťovík je vytrvalá bylinka s jasně zelenými, šípovitými listy a osvěžující nakyslou chutí. Roste volně na loukách, u cest, podél potoků, ale pěstuje se i na zahradách. Je totiž poměrně nenáročná, jen potřebuje dostatek vláhy. Dá se ale nasadit i do truhlíků. Patří mezi první jedlé rostliny, které se na jaře objevují, a právě tehdy je nejchutnější – mladé listy jsou křehké, jemnější a plné šťavnatosti. Později začínají být tužší a kyselejší.
Štovík je výborným zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, podobně jako rebarbora ale obsahuje kyselinu šťavelovou, takže by se měl konzumovat s mírou. V kuchyni
si jej ale vážíme pro jeho příjemnou svěží nakyslou chuť, která zajímavě zpestří mnoho pokrmů. Můžete jej přidat do pomazánky, omáčky, salátů, bylinkového másla a hodí se i na ryby nebo právě do polévky.
Pro svou výraznou kyselost se často kombinoval s vejci nebo smetanou, které jeho chuť zjemní a vyváží. Přesně tyto ingredience jsou součástí i tradiční staročeské polévky známé jako šťovíkovka.
Kde sbírat šťovík a jak jej zpracovat?
To hlavní, co na polévku potřebujete, jsou listy šťovíku. Ty se nejlépe sbírají, jak již bylo zmíněno, z mladých rostlin. Trhají se jen zdravé, čisté listy bez skvrn nebo známek napadení.
Před použitím je stačí dobré opláchnout je pod studenou vodou a případně lehce osušit. Silnější řapíky je vhodné odstranit, zejména u větších listů – mohou být tužší a vláknitější. Pokud nemáte vlastní zahrádku, kde si šťovík pěstujete, a vydáte se na sběr do přírody, vždy vybírejte místa dál od silnic, polí nebo znečištěných oblastí.
Recept na polévku šťovíkovku
Máte-li rádi lehce nakyslá jídla a láká vás vyzkoušet právě šťovíkovku, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 malou cibulku, 1 lžíci másla, větší hrst šťovíku, asi 3 brambory, 1 l vody, sůl, několik kuliček celého pepře a nového koření, bobkový list, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka nebo smetany, 1-2 lžíce kysané smetany, 2-3 vejce vařená natvrdo, případně ocet, kdyby vám polévka přišla málo kyselá.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřehte máslo a cibulku na něm osmahněte dozlatova. Pak přidejte omytý a očištěný šťovík nakrájený na kousky. Osmahněte jej, až pustí šťávu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Pak je v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Když jsou brambory poloměkké, přidejte k nim šťovík z pánve. Promíchejte a po chvilce varu přidejte hladkou mouku rozmíchanou dohladka v mléce nebo smetaně.
- Jemným varem povařte asi 10 minut, až jsou brambory úplně měkké. Nakonec vmíchejte do polévky kysanou smetanu a natvrdo vařená vajíčka nakrájená na kostičky. Případně můžete ještě dochutit octem. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.
Náš tip: Dokonalou jarní polévkou je třeba i tato kedlubnová podle našeho video receptu.
Citrus-shop.cz: Šťovík
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více