Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka štovíková brčálka: Regionální dobrota z Rokycanska voní muškátovým květem, báječně jemná je díky smetaně a vajíčku
Zdroj: Wikimedia Commons, By Michał Sulik - Own work, CC BY 3.0

Také jste v dětství vždycky rádi žvýkali šťovík? A víte, že šťovík se dá klidně využít i do jídla? Třeba do polévky brčálka, kterou mají v oblibě na Plzeňsku, Rokycansku a na Chodsku. Štovík jí dodává krásně svěží zelenou barvu, ale nebojte, kyselá není. Smetana ji příjemně zjemní. 

Do jídla využijete i šťovík

Za starých časů sbírali naši předkové ve volné přírodě bylinky a s oblibou z nich pak připravovali různé pokrmy. Dnes se ke starým zvykům pomalu vracíme a trháme nejen kopřivy do velikonoční nádivky, ale i medvědí česnek na pesto nebo listy pampelišek na salát. Stejně jako jiné bylinky se dá při vaření využít pro někoho možná překvapivě i šťovík.

Šťovík prospívá zdraví, jen pozor na ledviny

Tato rostlinka je jednou z oblíbených jarních bylin. Má báječně kyselou chuť, která příjemně osvěží, uhasí žízeň a dodá energii. Většinou si jen jeho lístky trháme někde na louce a pak si užíváme, jak nám svou kyselostí svírají pusu, šťovík má ale pozitivní účinky na naše zdraví, čehož si byli vědomi i lidé v minulosti.

Šťovík je hlavně bohatým zdrojem vitaminu C, čehož využívali už třeba středověcí námořníci, kteří jej žvýkali jako ochranu před kurdějemi. Navíc obsahuje i další vitaminy a minerály, je ceněn pro své močopudné účinky a navíc zlepšuje zažívání. Již v antice si jej lidé dávali na hostinách, aby jim nebylo těžko. Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové by měli být opatrní lidé s nemocnými ledvinami.

Nejlepší čas na šťovík

Podlouhlé listy šťovíku kyselého najdeme na každé louce, roste jako plevel u cest, na březích řek a potoků nebo na krajích polí. Jeho listy je nejlepší sbírat právě teď, kdy jsou nejkřehčí, pak již hořknou a nejsou tak dobré. Vedle planého šťovíku existuje i šťovík zahradní, který si můžete snadno vypěstovat. Jeho listy připomínají špenát a mají nakyslou, trochu citronovou chuť

Šťovík nejlépe chutná v brčálce

Štovík, ať už ten planý nebo zahradní, lze použít do salátů, pomazánek, nádivek a nebo právě do šťovíkové polévky. Polévka brčálka vám svou barvou připomene nejen rybníček brčálníček, ale i špenátovou polévku, díky šťovíku má ovšem trochu jinou, svěžejší chuť. Tato polévka se pojí s oblastí západních Čech, nejvíc se k ní však hlásí v Rokycanech v Plzeňském kraji, odkud prý původně pochází.

V tomto kraji má spoustu variant. Někde ji připravují se smetanou, někteří jen dávají šťovík do vývaru, jinde se zahušťuje navíc jíškou nebo se do ní ještě rozmíchává pro zjemnění chuti vajíčko. Často ji navíc vylepšují krutonky z chleba nebo housek, které do brčálky vnášejí trochu křupavosti. Pokud vás polévka zaujala nebo si chcete trochu nostalgicky zavzpomínat na dětství, můžete si ji připravit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 750 ml masového nebo zeleninového vývaru, 20 g másla, 20 g hladké mouky, hrst šťovíkových listů, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany a 2 housky na krutonky. 

  1. Máslo rozehřejte v hrnci, přisypejte mouku a připravte si světlou jíšku. Za stálého míchání ji pak podlijte studeným vývarem. Dobře promíchejte, asi 20 minut povařte a potom přeceďte.
  2. Osolte, okořeňte mletým pepřem a muškátovým květem, zalijte smetanou, promíchejte a ještě chvilku povařte. 
  3. Na závěr přidejte do polévky omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přiveďte k varu a dále již nevařte.
  4. Housky nakrájejte na kostičky a opražte na pánvi nasucho nebo na másle. Hotovými krutonky posypejte polévku. 

Zdroje informací:
Bylinkyprovsechny.cz: Šťovík kyselý
Vimcojim.cz: Šťovík kyselý zlepší trávení i odvodní. Proč si na něj ale dát pozor?
Czechspecials.cz: Brčálka

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více