Vietnamská kuřecí (slepičí) polévka - Pho Ga

FreshBites Kuchařka: FreshBites

Doba přípravy: 5 hodin 4 porce Polévky 1 názor

Suroviny

Na vývar:
1 celé kuře (slepice)
2 mrkve
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl
pepř
Na polévku:
1 cibule
1 ks zázvoru
1 ks celé skořice
4 ks badyánu
8 ks hřebíčku
1 lžička celého koriandru
sojová omáčka
rybí omáčka
sůl
pepř
Servírování:
200 g rýžových nudlí
200 g výhonků fazolí mungo ve slaném nálevu
2 ks jarní cibulky
2 ks limety
čerstvé bylinky (koriandr, petržel, pažitka, bazalka…)
chilli paprika
chilli omáčka typu Sriracha
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celé kuře (slepici) omyjeme, očistíme a rozporcujeme. Vložíme do většího hrnce, přidáme celou očištěnou mrkev, česnekové stroužky i se slupkou, celou cibuli (oloupanou nebo i se slupkou, pokud je hezká) a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořené (asi 4 litry). Můžeme i lehce osolit a opepřit, aby bylo maso ochucené, ale není to nutné.

  2. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu na minimum a necháme pomalu táhnout. Zpočátku z povrchu sbíráme vysráženou pěnu, aby vývar zůstal hezky čistý. Asi po hodině vyndáme z vývaru prsa, případně i stehna a uschováme. Vývar přikryjeme pokličkou a dál pomalu vaříme minimálně 2-3 hodiny, ale klidně i více. Ve Vietnamu nechávají vývar táhnout přes noc a polévku servírují k snídani.

  3. Hotový vývar přecedíme, vyvařené kosti a zeleninu vyhodíme.

  4. Cibuli oloupeme, přepůlíme a spolu s veškerým kořením na polévku (skořice, badián, hřebíček, koriandr) na suché pánvi opečeme. Přidáme i neoloupaný zázvor, který podélně rozpůlíme. Opékáme tak dlouho, dokud cibule nezačne na řezné straně lehce černat. Koření se vlivem tepla též pěkně rozvoní.

  5. Opečené koření, zázvor i cibuli přendáme do hrnce, zalijeme kuřecím (slepičím) vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut vařit. Vznikne silný voňavý vývar, který můžeme hned v hrnci dochutit několika lžícemi rybí a sojové omáčky, případně jej necháme jak je, sojovou a rybí omáčku servírujeme spolu s hotovou polévkou, aby si každý vývar dochutil sám.

  6. Mezitím, co se vaří vývar, připravíme ingredience na servírování: Nudle ponoříme asi na 30 minut nebo hodinu do studené vody, aby povolila jejich škrobovitost. Těsně před podáváním v sítu nebo cedníku na chvíli ponoříme do hrnce s vařící vodou nebo vývarem.

  7. Maso ze stehen obereme od kosti a spolu s prsíčky vše nakrájíme na plátky.

  8. Jarní cibulky nakrájíme, spodní bílé části na tenké proužky, vrchní zelené na kolečka. Mungo výhonky slijeme, limety nakrájíme na čtvrtky, čerstvé bylinky pouze očistíme a necháme vcelku, případně pokrájíme na velké kusy. Čerstvou nebo sušenou chilli papriku nakrájíme na kolečka.

  9. Do velké misky dáme porci nudlí, masa, přidáme jarní cibulku, mungo výhonky, hrst bylinek a chilli papriku. Vše zalijeme horkým vývarem a podáváme spolu s limetou a sojovou omáčkou, rybí omáčkou a omáčkou sriracha na dochucení.

Poznámka

Další mé recepty najdete na https://www.freshbites.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 160 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vietnamská kuřecí (slepičí) polévka - Pho Ga

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Mrkev, česnek, sůl ani pepř do Pho ga ne! Opravdu tam vůbec nepatří. Naopak Vám tam zase chybí kardamom, který by se měl opéct spolu s cibulí a ostatním kořením. Vývar se dochucuje rybí omáčkou, případně přidávám vietnamský bujón pho ga, ale soli nedávám ani špetku. Uznávám, že každá varianta polévky se může trochu lišit, ale ta mrkev, česnek, sůl a pepř z pho ga dělá trochu počeštělou verzi, což je zbytečné a je to škoda

    Odpovědět

Tématické fráze: pho ga pho ga recept slepici pho vietnamská slepičí polévka polevka pho-ga vietnamska kureci polevka slepičí polévka pho vietnamská polévka pho ga vietnamská kuřecí polévka recept kureci pho polevka pho ga pho ga polévka pho kureci recept kuřecí polévka pho pho kuřecí recept vietnamské recepty polévka z celého kurete vietnamske kureci stehna slepice s rybi omackou vietnamska polevka s kurecimi knedlíčky recept