Arabské pálivé brambory se šťovíkem

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Bramborová jídla 7 názorů

Suroviny

750 g brambor
4 lžíce oleje
5 stroužků česneku
1 lžička kmínu (podle arabského předpisu kmínu římského - kuminu)
1 červená zeleninová paprika
1/2 až 1 lžička pálivé papriky (nebo dle chuti)
sůl
2 vařená vejce
2-3 lžíce strouhaného sýra
4 lžíce nasekaného šťovíku (nebo šťavele)
rajčata na ozdobu
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme drobně pokrájený česnek s kmínem, na kolečka nakrájenou zeleninovou paprikou, mletou sladkou i pálivou paprikou a vše zalejeme šálkem vody. Přivedeme k varu a přidáme oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Osolíme a podle potřeby dolijeme vodu tak, aby byly brambory ponořeny. Pomalu dusíme do měkka, až se z pokrmu odpaří tekutina. Pak vmícháme opraný nasekaný šťovík nebo šťavel a prohřejeme.

  2. Povrch posypeme uvařenými usekanými vejci nebo strouhaným sýrem, či obojím. Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k smažené zelenině, karbanátkům, grilovanému masu apod. Zdobíme plátky rajčat.

  3. Tento arabský způsob je vhodný hlavně na jaře, kdy staré brambory ztrácejí na kvalitě a chuti, ale i v létě na nové brambory, kdy šťovík roste skoro všude.

Poznámka

Pro milovníky ostřejší chuti je recept jako dělaný.

Recept není můj, ale odkud ho mám, to už si nevzpomínám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Arabské pálivé brambory se šťovíkem

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Tedy Evi, ta je krásná!!! :yes::yes: Tedy ta fotka (obě jsou moc pěkné)!!! :-D To člověk dostane chuť, i když nemá hlad! :-Q;-):-8:-D:yes: Jsem moc ráda, že jsi ten recept uvařila a že jsi si ho přizpůsobila (a moc šikovně!) A ještě větší radost mám, že ti to jídlo chutnalo. (Ono to musí chutnat, když to tak pěkně vypadá!;-):-D) Děkuji mnohokrát za vyzkoušení receptu:-Q;-):-8 a děkuji na stotisíckrát za ty parádní fotky!:yes::yes::yes::-K<3 Ještě jednou děkuji a moc zdravím!:-K:-K
    Omlouvám se za pozdní reakci, ale nebyla jsem doma! :-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Eja57: moc pěkné :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Konečně uvařeno, je to moc dobré...šťovík jsem neulovila, tak jsem po důkladné úvaze zvolila kombinaci pažitka + máta+ citronová šťáva a kúra k tomu arabskému názvu se to hodí....Trocha posypu sýrem a s vajíčkem je to plnohodnotný a velmi dobrý oběd.:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Jani, tak to ti neřeknu, :-D (nevím jak daleko máš na nějakou louku nepočuranou od pejsků ;-):-8), když ono se to v krámě nekoupí.;-) A s tím šťavelem, to je asi ještě složitější,:-O vím, že existuje jeden druh s názvem šťavel kyselý, roste na okrajích lesů, ale nikdy jsem to s ním nezkoušela. ;-)Kdo by běhal až někam k lesu:-8. Ale ty jsi šikovná holka, ty si určitě poradíš.:yes: Eja57 má nějaký nápad, já bych to možná řešila jednodušeji, nakrájela bych na velejemné proužečky okurku, propláchla jí vodou abych srazila trochu kyselost (nebo nastrouhala nahrubo), ale vyzkoušené to nemám, ona by ta chuť byla sice trochu jiná, ale jako náhrada by to možná šlo. Nevím;-):-D. Děkuju za komentář :-D:-8 a moc tě zdravím!:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Dík za milý komentář,:yes: ale neporadím, dříve jsem bydlela na venkově, takže jsem se šťovíkem problém neměla, dnes bych si asi nevěděla rady, bydlím v paneláku. :-O;-). Ale možná máš dobrý nápad!:-8:-D Zkus a jestli zkusíš, tak písni, jak to dopadlo. Zdravím! :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    A sakra, kde vzít do zítra šťovík? :-((

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Velmi bych se přimlouvala za římský kmín, s českým kmínem to bude úplně jiné jídlo...a sypat vejcem ( ne eidamem). A šťovík/šťavel opravdu radši tepelně upravit, i když ho tam není moc...Dobré to bude podle mne určitě - já jsem bramborový maniak, šťovík nemám, tak zkusím nahradit kombinací pažitky a citronové kúry + šťávy...

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo