Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět jídel s jarní cibulkou: Jednoduchá jarní polévka, pestrý a osvěžující tvarohový salát nebo pikantní marinovaná asijská kachna
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jarní cibulka je jemnější než běžná cibule. I proto se stala oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů a my pro vás máme hned pět variant jídel, kde tuto svěží aromatickolu zeleninu můžete využít.

Jídla s jarní cibulkou

Na rozdíl od klasické kuchyňské cibule je jarní cibulka jemnější a nedráždí trávicí systém. Jde vlastně o malou cibuli, která ještě nedorostla do zralosti. Jarní cibulka je nejtypičtější pro jarní období, ale v obchodech ji seženeme po celý rok. Cibulku skladujeme v lednici, kde vydrží asi týden. Využít ji můžeme nejen do polévek, osvěžujících pomazánek a salátů. 

1. Polévka s jarní cibulkou

Jarní cibulka obohatí téměř jakoukoliv polévku. Její zelené části dáváme na ozdobu hotové polévky, bílou spodní část můžeme využít do základu polévky. Skvěle se hodí do polévky s medvědím česnekem (místo čerstvého se dá zvolit pesto). Jarní cibulka patří, nejen pro svůj název, také do jarní polévky. Základ tvoří kořenová zelenina, ale přidat můžeme například špenát, sedmikrásky či kopřivy. 

Náš tip: Polévka s typickými jarními rostlinkami

2. Muffiny s jarní cibulkou

Muffiny jsou skvělou volbou pro využití jarní cibulky. Tato zelenina se hodí prakticky do každé slané varianty. Muffiny díky ní budou vypadat efektněji a zároveň dodají chuť. Muffiny mohou dokonce být i z brambor a místo kuchyňské cibule bude chutnat i ta jarní.

Náš tip: Připravte si cibulkové muffiny s anglickou slaninou.

3. Salát s jarní cibulkou 

Jarní cibulka osvěží nejen klasický rajčatový salát. Chorvaté si připravují takzvanou satricu neboli tvarohový salát s jarní cibulkou. Ve své verzi ale nepoužívají nať z cibulky, ani ředkvičky. Přichystejte si tuto vylepšenou verzi satrice.

Na salát budete potřebovat: 1/2 balení měkkého tvarohu, zakysanou smetanu, 1 svazek jarní cibulky, hrst petrželové natě, pepř, sůl a svazek ředkviček.

Jak na to? Jarní cibuli i s natí nakrájejte nadrobno. Osolte ji a nechte chvíli odstát. Pak nebude tak palčivá. K cibulce přidejte tvaroh a zakysanou smetanu. Můžete použít i kyšku. Petrželku nasekejte. Omytou ředkvičku nakrájejte na tenké plátky. Vše přidejte do salátu. Podle chuti opepřete, osolte a salát dobře promíchejte. 

4. Pečená cibulka

Jarní cibulku můžeme také péct a grilovat, a to samostatně i s masem. Je z ní nejen vynikající chuťovka, ale také příloha. Jarní cibulku připravíme tak, že ji očistíme, odřízneme kořínky, můžeme oloupat svrchní slupku a odříznout zelené části. Ty využijeme jinde. Cibulku potřeme olejem a grilujeme nebo pečeme na středním žáru, a to zhruba 6-8 minut z každé strany. 

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

5. Asijská jídla

Jarní cibulka se v asijské kuchyni využívá velmi často, najdeme ji třeba v palačinkách, polévkách i v salátech. Takový zeleninový salát si snadno připravíme i u nás doma. Jarní cibulce to sluší i ve společnosti masa. Takovým příkladem je asijská kachna, do které můžeme využít jarní cibulku. Hodí se dovnitř při marinování, ale také na závěr jako chutná ozdoba.

Zkombinovat ji můžeme se smaženými nudlemi s kuřetem a dalšími ingrediencemi, jako jsou mrkev, paprika i typické asijské suroviny: koriandr, sójová nebo rybí omáčka.

Náš tip: Připravte si vaječnou omeletu podle následujícího videoreceptu a přidat do ní můžete třeba i pokrájenou jarní cibulku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více