Výborný česnekový dip ke grilovanému jídlu má pořádné grády a jeho jemná krémovost skvěle doladí pokrm
30. 5. 2025 Vaření
Výborný česnekový dip ke grilovanému jídlu pohladí chuťové buňky a pozvedne každé grilování na gurmánský zážitek. Po ochutnání pochopíte, proč by na vašem letním stole neměl chybět.
Co je to dip?
Slovo dip pochází z angličtiny a doslova znamená „namočit, ponořit“. V gastronomii označuje hustou omáčku, do které se namáčí maso, zelenina, hranolky nebo pečivo, tortilla, chipsy, na rozdíl od omáčky, která se podává přelitá přes pokrm. Dipy jsou skvělým způsobem, jak obohatit chuť hlavního jídla – dodají šťavnatost, krémovost a také pikantní kontrast.
Proč používat dip při grilování?
Grilované maso může být samo o sobě lahodné, ale dip mu dodá další chuťový rozměr. Pomáhá také zjemnit výraznější chutě, dodává šťavnatost a příjemně vyrovnává případné kouřové tóny z grilu. Navíc je to skvělý způsob, jak si každý strávník může jídlo doladit podle své chuti.
Česnekový dip je obzvlášť oblíbený právě díky své intenzivní chuti, která výborně ladí s vepřovým, kuřecím i hovězím masem. Hodí se také ke grilované zelenině nebo pečeným bramborám.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do česnekového dipu?
Základem česnekového dipu bývá zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh nebo majonéza, které mu dodávají krémovou konzistenci. Hlavní ingrediencí je samozřejmě česnek – buď čerstvý, nebo pečený, podle požadované intenzity chuti. Doplnit ho může citronová šťáva, bylinky (např. pažitka, petržel, kopr) a koření (sůl, pepř, paprika). Někdy se přidává také trocha olivového oleje nebo sýru.
Díky své jednoduchosti i výraznosti je česnekový dip stálicí při grilování. Připravíme si ho během pár minut. Pokud ho chceme se silnější chutí, necháme dip chvíli odležet v lednici.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak připravit česnekový dip
Na jednu dávku česnekového dipu potřebujete: 200 g kysané smetany, 50 g majonézy, 2-3 stroužky česneku, petržel (mohou být i listy kořenové petržele), pažitku a sůl.
Jak na to? Stroužky česneku prolisujte, poté smíchejte s kysanou smetanou a majonézou. Přidejte nadrobno nakrájené bylinky a dle chuti dosolte.
Náš tip: Připravte si česnekový dip, který se hodí i ke gyrosu. Přichystejte si ho podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více