Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upéct dokonalou makronku není žádná hračka, Ivana Jandlová navíc nedělá jen klasické kulaté, ale i v různých neobvyklých tvarech, jako jsou třeba postavy z pohádek. Své postupy si vypilovala sama, bez kurzů a učitelů. A dnes již její sladké zázraky sbírají spoustu ocenění. 

Makronky jako od profesionální cukrářky

Pětatřicetiletá Ivana Jandlová z Brna je máma od dvou synů a vyučená kuchařka, která vaří v místním business parku. Ve volných chvílích pak peče naprosto dokonalé makronky, které vypadají úplně jako od profesionální cukrářky. Ivana však s jejich pečením začala až během mateřské dovolené a od té doby se už jen zdokonaluje. 

Geny po mamince

K pečení ovšem tíhla už jako malá. „Tuhle vášeň mám asi po mamince. Jsem z velké rodiny a nebyl den, kdyby jsme doma neměli nějakou buchtu nebo vdolek,“ vzpomíná pro Toprecepty Ivana. Dlouho dělala hlavně dorty, ale zlom přišel právě na mateřské.

„Řekla jsem si, že zkusím makronky. Trvalo to ale strašně dlouho a bylo nespočetně faktorů, co to ovlivňovaly. Ať už teplota, příčka v troubě, suroviny atd. Vždycky to bylo zase o kousek jiné,“ vypráví Ivča. Nezvládnutých pokusů bylo hodně, ale nevzdala to. „Nechtěla jsem s nimi skončit, ale naopak mě to nutilo zkoušet dál. A pokaždé už jsem se blížila víc k tomu výslednému vzhledu,“ dodává. 

Makronková kamarádka z Facebooku

Nepomohl jí paradoxně žádný kurz, i když o něm po tolika neúspěších začala uvažovat, ale rady z internetových skupin. „Ve facebookové skupině jsem poznala teď již moji kamarádku makronkovou, se kterou si radíme dodnes,“ vypráví Ivana. Své makronky v průběhu let pak testovala na lidech ve svém okolí, na rodině, paních učitelkách, známých nebo kolezích. 

Základem jsou kvalitní suroviny

Postupně zjistila, že makronky jsou hlavně o kvalitních surovinách. Kupuje tak třeba tu nejlepší mandlovou mouku, švýcarskou čokoládu a další věci. „Makronky se ošidit nedají. Buď jsou odfláknuté a nebo pečené s láskou a nadšením, jako je, dovolím si říct, dělám já,“ říká Ivana, která se zkoušením dostala k receptu, který funguje.

Nyní dělá nejen klasické makronky, ale třeba i takové, které mají tvar postaviček z Večerníčků, Lego figurek, sněhuláků, donutů nebo třeba jablíček či jahůdek, a navíc i v různých méně obvyklých příchutích, jako jsou třeba yuzu, vanilkový rohlíček nebo Aperol.  

Makronky ve tvaru figurek

Složitější tvary jsou podle Ivaniných slov doslova chirurgická práce, která zabere dost času. „Sama si předkreslím šablonu nebo daný obrázek a na to položím pečící podložku,“ vysvětluje Ivča a dodává:

„Když je to třeba tříbarevná figurka, musím mít všechny barvy makronkového těsta nachystané v sáčcích s různými šířkami špiček a začnu jednotlivé barvy a části obrázku stříkat. Mezi jednotlivým kroky musí být chvíli časový odstup, aby se neslily, detaily, kraje pak dotahuji párátkem. Je to opravdu na dlouhou dobu a hodně kávy, ale ten výsledek stojí potom za to." 

Sen o vlastní kavárně

Dnes Ivana Jandlová již za své makronky získává ocenění. Má tak tři stříbrné medaile ze soutěže Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Makronky nabízela dvakrát i na Apetit pikniku, jednou v létě, podruhé v zimě. Hned na svém prvním Apetit pikniku navíc získala titul Nejlepší kulinářka.

Letos na Apetit pikniku sice stánek mít nebude, ale i tak se na akci objeví, protože  připravuje speciální makronkový dort pro oslavu narozenin časopisu Apetit. 

I když Ivana sní o malé útulné kavárničce s vlastními dezerty a dobrou filtrovanou kávou, její překrásné sladké výtvory zatím není možné koupit v žádné provozovně. „Kromě Apetit pikniku jsem byla už jen na farmářských trzích v Praze, jinak se zatím nic většího v souvislosti s prací nedá skloubit,“ vysvětluje nekorunovaná makronková královna.

Pokud byste ale chtěli její překrásné makronky vidět i ochutnat, je to nyní možné po osobní domluvě, anebo právě na Apetit pikniku, který proběhne 14. 6. 2025 v pražském parku Grébovka od 10 do 19 hodin. Tam Ivana přiveze makronkový dort, který se po oslavě a nakrojení bude na místě rozdávat. 

Na fotografie Ivaniných úžasných makronek se můžete podívat v naší fotogalerii:

Náš tip: Chcete si vyzkoušet upéct makronky doma? Pak můžete postupovat třeba podle našeho video receptu

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku