Buchty po ránu: Pusinky s rybízem a růží podle Josefa Maršálka. Nadýchaný sladký recept oživí svatbu i jakoukoliv jinou oslavu
11. 5. 2025 Vaření
Každá správná svatba se neobejde bez svatebního dortu a koláčků. Na těch modernějších nesmějí chybět ani tzv. sladké bary. Tyto stoly sladkostí jsou hitem nejen na svatbách. Jejich ozdobou budou třeba i tyto růžové pusinky podle receptu slavného cukráře.
Sladké pohoštění na svatbu
Nejnovější díl pořadu Buchty po ránu se nesl v slavnostním duchu. Cukrář Josef Maršálek totiž společně s herečkou Terezou Bebarovou připravili tři moučníky, které se hodí do tzv. sladkých barů neboli sweet barů. Ty jsou v posledních letech oblíbeným sladkým pohoštěním na mnoha svatbách.
Specifikem sladkých barů je, že jejich součástí jsou různé drobné dezerty, jakési sladké jednohubky, které zvládnete konzumovat i během korzování a konverzace s dalšími svatebčany. Jsou tak mnohem praktičtější než dorty, které je nutné krájet na řezy a pak jíst z talířku.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí na sladké bary?
V rámci sladkých barů najdete nejčastěji cupcaky, dortová lízátka neboli cake pops, makronky, různé dezerty do malých skleniček, profiterolky a další drobné dezerty. Možností je spousta a rovnou tři představil cukrář Josef Maršálek v Buchtách po ránu. A nemusíte s jejich přípravou nutně čekat až na nějakou svatbu.
Sweet bary se hodí i na narozeninové oslavy, dětské párty nebo večírky. A pokud vás z receptů Josefa Maršálka nejvíc zaujaly krásně růžové pusinky s rybízem a okvětními lístky růží, můžete je podle receptu slavného cukráře rovnou vyzkoušet.
Růžové pusinky podle Josefa Maršálka
Základem pusinek od Josefa Maršálka je italský sníh. Ten je specifický tím, že se jedna třetina cukru šlehá s bílky a dvě třetiny se dále tepelně upravují. Tímto způsobem pak ale vznikne, jak říká Josef Maršálek, „...nejvíc nadýchaný sníh, protože je tam cukrový rozvar“. Dobře upečené pusinky poznáte tak, že když na ně poklepete zespodu, musí zvonit.
Pusinky Josef Maršálek spojuje pomocí tzv. ganache – krému z bílé čokolády, jemuž dodává svěžest mrazem sušený rybíz. Klidně se dá ale použít i jiné lyofilizované ovoce. A jak tedy tento slovy Terezy Bebarové „jeden z nejromantičtějších dezertů, jaké jsem kdy viděla“ uděláte?
Budete potřebovat: 100 g bílků, 250 g cukru krupice, 100 g vody (lze použít i růžovou vodu), 10 g citronové šťávy, gelovou růžovou barvu. Na krém: 100 g smetany ke šlehání, 200 g bílé čokolády, 10 g prachu z mrazem sušeného rybízu a 10 g medu. Na dokončení: 250 g červeného rybíz, 250 g smetany ke šlehání a sušené plátky malých čajových růží.
- Odvažte si potřebné množství bílků, dejte je do mísy a přisypejte k nim 80 g cukru, citronovou šťávou, pár kapek gelové barvy a vše vyšlehejte dopevna. Zbylý cukr dejte do hrnce, přilijte vodu a přiveďte k varu. Je třeba, aby se rozpustil veškerý cukr. Rozvar by měl mít teplotu 115 °C. Pokud nemáte teploměr, připravte si drátěné očko o průměru 8-10 mm. Měl by jít foukat řetěz bublin. Rozvar pak za stálého šlehání nalijte pomalu do bílkového sněhu a vyšlehejte do pevna.
- Sněhem naplňte sáček s francouzskou hvězdicovou špičkou a stříkejte jím na plech vyložený pečicím papírem malé vlnky. Sáček držte našikmo k plechu v úhlu asi 45 stupňů. Plech vložte do trouby předehřáté na 120-130 °C, pak stáhněte teplotu na 100 °C, a sušte 60-90 minut dokřehka. Pak je nechte vychladnout.
- Na ganache přiveďte k varu smetanu a med. Čokoládu dejte do mísy a na ni nalijte smetanovou směs. Počkejte 10-15 sekund, až čokoláda povolí, a pak vše prošlehejte metličkou nebo promíchejte ponorným mixérem. Přidejte rybízový prach, opět promíchejte a nechte hmotu v lednici uzrát do druhého dne. Můžete nechat i při pokojové teplotě, jen dejte na hladinu kuchyňskou fólii.
- Ganache pak přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a vlnky po dvou slepte. Pak nechte ještě asi hodinu uzrát v lednici. Smetanu ke šlehání na dozdobení ušlehejte dopevna. Hotové pusinky položte na bok a ozdobte pomocí zdobicího sáčku ušlehanou šlehačkou, plátky růží a čerstvým rybízem.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Na sladké bary se výborně hodí i cupcaky. Veselé jarní můžete na oslavu upéct třeba podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více