Miluju českou kuchyni, říká moderátorka Kristína Kloubková a prozradila taky, co nejčastěji vaří pro svou dceru
13. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Moderátorka Kristína Kloubková je, přestože to její postava neprozrazuje, vášnivou kuchařkou a konzumentkou dobrých jídel. Preferuje českou kuchyni, což oceňuje i její rodina, pečení si však musí odpustit. Proč tomu tak je, jaké jídlo hraje u Kristíny prim i který šéfkuchař ji naučil nejvíc, se dozvíte v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
Žena mnoha profesí
Kristínu Kloubkovou zná většina lidí jako moderátorku TV Nova. Sympatická blondýnka, která se původně prosadila jako skvělá tanečnice, však není doma pouze za zpravodajským stolkem v televizi. Často ji potkáme i na akcích, které jsou spojené s jídlem, gastronomií a vším s tímto oborem spojeným. Není divu, Kristína má totiž k vaření a jídlu velmi kladný vztah.
Mohlo by vás zajímat
Česko vs. zahraničí
Kristíno, všichni vás znají jako moderátorku zpravodajství, vy se ovšem často věnujete i gastronomickým akcím. Jak jste se k nim dostala?
To je dobrá otázka, já si myslím, že náhody neexistují, takže všechno, co člověka v životě potká, tak má tak být. A je pravda, že já jsem teda vážně velký jedlík a čím jsem starší, tak tím raději jím a všechno vychutnávám. Ale také jsem vážně velká kuchařka, protože vařím, vařím dlouho, vařím ráda a vařím všechno možné. Stále se něco nového učím, i když je pravda, že když nemám moc času, často se vrátím, k těm receptům, které znám a jejich příprava trvá třeba jen 20 minut.
Kdybychom se tedy podívali do vaší kuchyně, najdeme tam spíš česká jídla nebo hledáte inspiraci víc v zahraničí?
Přiznávám, že já miluji českou kuchyni, jsem omáčková a polévková. Vařím samozřejmě recepty, které mám po babičce od své maminky. Ale jinak mě víceméně dobře vařit českou kuchyni naučil Roman Vaněk. Mám téměř všechny jeho knížky a v nich najdu opravdu všechno. Třeba s Velkou kuchařkou Čech a Moravy dělám úplně všechno. I když tuhle jsem řešila, že tam nebyla květáková polévka a on mi říkal, že není typicky česká (smích).
Do zahraničních jídel se tedy nepouštíte?
Nedávno jsem vařilo něco, co mi přišlo italské, ale jinak se držím převážně naší kuchyně. Můj muž, jelikož žil venku a má dceru v Japonsku, tak miluje asijské pokrmy a sám je i připravuje. Takže to já se neučím, pouze to doma vychutnávám.
Láska k pečení
S čím doma slavíte největší úspěch?
Myslím si, že hodně vedou polévky, protože já jsem na ně opravdu zatížená. Třeba vývar tažený přes noc, je podle mě prostě nejlepší. Dělám ho, když je třeba někdo doma nemocný. I když dnes už seženete dobrý i v obchodě, ale domácí je vždycky o něco lepší.
Moje dcera miluje třeba fazolky na smetaně, které jsme měli zrovna minulý týden. Pochutnal si na nich i můj bratr, který u nás zrovna byl na návštěvě. Mám recept po mamince a je to podobné jako s bramborovým salátem, ten má taky každý svůj. Stejně to vidím i u fazolek (smích).
Vaření tedy zvládáte na jedničku, ale jak jste na tom s pečením?
Já pečení miluji, hlavně mám ráda sladké. Jenomže u nás doma to nikdo nejí. Moje dcera Jasmínka nejí sladké a dorty, má ráda jen čokoládu. A můj manžel Vašek rád ochutná, ale vlastně tomu taky moc nedá.
Takže jste doma s pečením přestala?
Dá se to tak říct. Ale když už se do něčeho vrhnu, třeba neodolám nezkusit nějaký koláč, tak buď to udělám z poloviční porce, anebo to upeču a půlku donesu do práce klukům, ti mají vždycky radost. Ale peču ráda, baví mě to. Asi je nejvíc, když mám opravdu čas a můžu uvařit polévku, hlavní jídlo a k tomu i něco upéct. Pak se cítím skvěle, mě to v té kuchyni prostě baví.
Inspirace od slavných kuchařů
Když se tak často pohybujete v blízkosti slavných kuchařů, učíte se od nich? Zkoušíte třeba doma nějaké recepty, které odkoukáte při moderování?
Samozřejmě se učím a pak ty recepty i zkouším. Ale musím si je zapsat, protože to je vždycky takový přísun informací, že je člověk nedokáže všechny vstřebat. Takže většinou, když pak přijdu domů, tak si důležité věci poznamenám, abych to nezapomněla. Sbírám tak velké množství super tipů.
Zároveň jsem toho už hodně odkoukala. Snažím se třeba jinak krájet cibuli, i když jako ti profíci to pořád neumím (smích). Ale už jsem se od nich naučila, jak mám držet nůž. Jinak než dřív krájím bylinky, jinak maso. Pořád mám ale velký problém s tím, že se maso nemá oplachovat, to nějak dělám automaticky.
Vraťme se ještě k moderování. Jde pro vás při gastro akcích, jako je třeba blížící se Apetit piknik, svým způsobem o relax? Přeci jen vás zde nečekají zprávy, které občas v televizi nejsou úplně radostné.
Miluju Apetit piknik i další gastronomické akce, protože to je strašně živé, inspirativní, vaří se tam, vždycky se dozvím spoustu zajímavých informací. Zároveň potkám nové kuchaře, cukráře a další lidi z gastronomie, se kterými se mohu zapojit do rozhovorů a ptát se jich na věci, které mě zajímají.
Nesmírně mě to baví a nabíjí. Takže, abych se vrátila k otázce, je to obrovský relax, i když moderovat od rána od deseti hodin do večera do sedmi je docela náročné (smích).
Pokud chcete vidět Kristínu a zjistit, proč má tak ráda Apetit piknik, můžete tuto akci navštívit již tuto sobotu 14. 6. 2025 od 10 do 19 hodin v pražském parku Grébovka.
Do Kristínina soukromí můžete nahlédnout díky naší fotogalerii:
Náš tip: Oblíbené jídlo Kristíniny dcery, fazolky na smetaně, si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více