Pikantní kvašáky

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Zavařeniny 19 názorů

Suroviny

okurky (větší)
kopr
cibule
křen
celý pepř (do 3 litrové láhve asi 10 ks)
5 kuliček nového koření
60-80 g soli (na 1 litr vody)
několik ks chilli papriček
6 stroužků česneku
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do 3 litrové láhve naskládáme křen, cibuli, kopr a koření. Pak naskládáme větší omyté okurky, které propícháme vidličkou a zalijeme vlažným roztokem z vody a soli. Pokud máme možnost, seženeme si špachtličky do krku u lékaře (celé balení je drahé) a zajistíme jimi okurky tak, aby nevyplavaly. Pokud budou soustavně pod nálevem po celou dobu zrání, nemusíme mít obavy z jejich změknutí.

  2. Zhruba po 10 dnech můžeme konzumovat. Pokud chceme zrání urychlit, přidáme do nálevu kousek chleba v plátýnku, který urychlí kvašení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 640 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní kvašáky

  • kutil25 kutil25

    vyskouším.

    Odpovědět

  • Zdenek: Určitě skvělé :-p

    Odpovědět

  • Zdenek Zdenek(neregistrovaný)

    Já když kvašáky,tak celoročně křupavé.Okurky nakládačky.Můžou být klidně i ty větší,ale já většinu dělám z těch prťavých.Suroviny- okurečky,několik žlutých paprik,kopr,česnek,mrkev,feferonky,cibuli,pepř,nové koření,hořčičné semínko,křen.Do sklenice objemu 0,7 l.Napřed na dno nasypu kolečka mrkve,cibule,česneku,křenu a koření.Natěsno naskládám okurky do sklínek.Do mezer mezi okurky se nacpe paprika,která se nařeže na tenké proužky.Nahoru opět cibuli na kolečka,česnek na plátky,mrkev,křen,koření dle libosti a docpat koprem.Kdo chce, přidá i kousek feferonky.Jsou pak pikantnější..:-)))Převařím vodu se solí,na litr vody dám 35g soli a skoro vařící slanou vodou přeliju okurky.Nechám hodinu odstát,aby se vyplnily mezery a nakonec zbytkem slané vody doplním sklenice až po povrch,zavíčkovat.Víčko pořádně utáhnout.!!!!Dám je třeba na alobal,ze kterého uděláme takovou jako misku.Při kvašení některé sklenice přes víčko při kvašení tečou.Pak se ale zatáhnou.!!!Kvasí to zhruba 10dní. Pak už lze ochutnávat.Já většinou ochutnávám už po týdnu,protože se to nedá vydržet.:-)))

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Jana Remkova: :yes::yes:

    Odpovědět

  • Pitkin: No, není tak komplikovaný, oproti tvému. :-) Já jen vodu se solí převářím a nechám vychladnout, aby byla vlažná. Okurky nepůlím, jen propíchám a dám si tam tu zeleninu, hlavně nějaké čili papričky, česnek a tak. Jinak v tom rozdíl nevidím . :-)

    Odpovědět

  • Pitkin Pitkin(neregistrovaný)

    Komplikovaný recept. Načo?
    Ja mám svoj, nechám na posúdenie.
    Do fľaše poukladám uhorky, priečne narezané, zalejem vlažnou vodou, pridám primerane soľ, kôpor, dva strúčky cesnaku, môžu byť aj hroznové listy, alebo fúzy (zo dva tri), a asi štamperlík octu. Navrch dám kôrku chleba, prikryjem a nechám na teple. O dva - tri dni sú dobré, ba vynikajúce. Vyskúšajte.
    Pozn. Ak ich nestihnem skonzumovať ešte v lete, bezpečne vydržia aj do jesene, alebo zimy. Ale ručím Vám, že nevydržia.
    Dobrú chuť!

    Odpovědět

  • Maja Motti: Tak ještě jednou, se dívám, co jsem to napsala za ptákovinu s tím smajlíkem :-D. Ano, převařit :-) chvilinku..

    Odpovědět

  • Maja Motti: :-8

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti

    Jani, ten nálev je nutné převařit, že? Nebo vařit chvíli?

    Odpovědět

  • eva hubova nejen vypadají;-) Díky!!

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Vypadají móc jedle:-p:yes:+6

    Odpovědět

  • Vašíku, no joo, to už je film pro pamětníky!! taky zelí ze sudu a jak já bych upotřebila vodu ze zelí, ani nemluvím;-)

    Odpovědět

  • Pejli Pejli

    Už se na ně moooc těším :-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jano. Kvašky z mléčného kvašení je specialita podzimních poutí, kdy na každé bývá u nás nějaká babka či dědula se soudkem okurek. Jako kluk jsem chodil po pouti s hrníčkem a okurka byla za korunu a do hrníčku lák za 20-50 hal. Dnes je to do igeliťáku. Sami taky děláme do láhve, ale tvoje budou na sichr mnohem lepší. ZKUSÍME. +bodík 4.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-Kuloženo

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: lačenky recept láčenky recept na láčenky kvašáky okurky láčenky okurky láčenky recept okurky kvašky nálev lák na láčenky recept lacenky nálev na láčenky jak udělat kvašáky kvašáky nálev lak na kvašáky kvašáky recept jak udelat lacenky recept na kvašáky kvašáky recepty okurky kvašky nálev na kvašáky kvašak recept

Zapomněl/a jsem heslo