Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krájení cibule může být pro někoho za trest.
Zdroj: freepik, 8photo

Krájení cibule je někdy nepříjemným zážitkem kvůli nechtěnému slzení. Na to lze ovšem docela snadno vyzrát! Díky jednoduchým trikům můžete na trápení v kuchyni navždy zapomenout.

Proč nás cibule rozpláče

Slzení očí při krájení cibule je jedním z nejznámějších kuchyňských „bojů“, který podstupují kuchaři po celém světě, ať už se jedná o profesionály nebo domácí kuchtíky.

Sloučeniny, uvolňující se z cibule, totiž při krájení produkují sírový plyn, který vyvolává onu pálivou bolest v očích. Existují ovšem postupy, které nám pomohou se při krájení nerozbrečet.

Vyberte ostrý nůž

Když zvolíte dobře nabroušený nůž, řežete čistě a rychle, čímž se minimalizuje množství enzymů způsobující slzení, které jsou uvolňovány do vzduchu. Když je cibule „drcena“ tupým nožem, dochází k většímu poškození a tím i k většímu uvolnění dráždivých látek.

Cibuli si ochlaďte

Chlad pomáhá zpomalit chemické reakce, včetně té, která způsobuje uvolňování dráždivých plynů z cibule. Pokud cibuli před krájením na chvíli umístíte do mrazáku nebo ledničky (zhruba na 15 minut), zpomalíte uvolňování látek, které vás mohou rozplakat. Je však důležité nepřechladit cibuli příliš, aby nedošlo k jejímu zamrznutí, což by mohlo ovlivnit její texturu a chuť.

Krájejte pod tekoucí vodou

Voda absorbuje a rozptýlí plyny uvolněné při krájení cibule, a tím snižuje možnost, že tyto plyny podráždí vaše oči. Můžete tedy cibuli krájet pod tekoucí vodou, což sice může být trochu nepraktické, ale je to efektivní. Počítejte ovšem s tím, že potřebujete mít u dřezu dostatek prostoru pro bezpečné krájení a voda může mírně ředit chuť cibule.

Použijte větrák

Umístění ventilátoru tak, aby foukal vzduch mezi vás a místem krájení, může pomoci odvést dráždivé plyny od vašich očí a snížit tak slzení. Větrák by měl být nastaven na mírnou rychlost, aby efektivně odváděl létavé sloučeniny, které se uvolňují z cibule a které jsou zodpovědné za dráždění očí a slzení.

Je důležité si uvědomit, že pro dosažení nejlepších výsledků by měl být ventilátor umístěn ve správné vzdálenosti a úhlu. Pokud je příliš blízko, může být proud vzduchu nepříjemný a může rozfoukávat ingredience. Naopak, pokud je příliš daleko, nebude mít požadovaný efekt. 

Nasaďte brýle

Ochranné brýle nebo speciálně navržené brýle pro krájení cibule mohou poskytnout fyzickou bariéru mezi vašima očima a dráždivými plyny. Důležité je, aby brýle, které si vyberete, dobře seděly a byly utěsněné kolem celého obvodu očí. Těsnění zabraňuje pronikání dráždivých plynů do prostoru za brýlemi.

Přestože se může zdát nošení ochranných brýlí při krájení cibule jako nadbytečný krok, pro ty, kteří jsou obzvláště citliví nebo tráví v kuchyni hodně času přípravou pokrmů s cibulí, to může být velmi užitečná pomůcka.

Dýchejte ústy

Dýchání ústy může pomoci, protože dráždivé plyny mají tendenci směřovat k vlhkým povrchům, jako jsou vaše oči a nosní sliznice. Dýcháním ústy tedy můžete snížit množství plynů, které se dostanou do nosu.

Krájejte blízko okna

Průvan nebo odsávání vzduchu může pomoci rychle odvést dráždivé plyny pryč od vaší pracovní plochy a tím snížit slzení. V případě, že nemůžete pracovat u otevřeného okna, můžete zvážit použití digestoře.

Zapnutím odsávání při krájení cibule nebo jiných potravin, které uvolňují dráždivé plyny, zajistíte, že vzduch bude čistší a vaše oči méně podrážděné.

Pracujte rychle

Rychlé a efektivní krájení cibule znamená, že trávíte méně času vystavení dráždivým látkám. Připravte si vše potřebné předem, abyste mohli cibuli nakrájet rychle a s minimálními přestávkami.

Kořen cibule jako poslední

Kořenová část cibule, neboli spodní část, kde se nacházejí tenké hnědé kořínky, obsahuje vyšší koncentraci buněk, které uvolňují dráždivé látky. Když kořen cibule necháte na konec, tyto látky nemají tolik času se rozptýlit do okolí a tudíž máte menší šanci, že vás dráždivé sloučeniny dostihnou a způsobí nepříjemné slzení.

Náš tip: Až budete mít cibuli nakrájenou, využijte ji k pečené krůtě podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

fnsharp.com - How to Cut Onions Without Crying

realsimple.com - I Tried 6 Ways to Cut Onions Without Crying—This Is What Worked

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více