Chyby při přípravě pesta: Díky správné přípravě docílíte skvěle dochucených jídel
Co si představíte jako první pod pojmem pesto? Z kraje jara na plné čáře vítězí pesto z medvědího česneku. Ať se rozhodnete využít jakoukoliv bylinku, v základu jsou pesta vždy stejná, a tak lze dělat i stejné chyby.
Pesto můžete udělat z mnoha druhů bylinek, například z bazalky, medvědího česneku, libečku, ale také ze zeleniny. Při jeho přípravě je však důležité dodržovat daný postup, abyste zbytečně nechybovali a celá vaše snaha nepřišla vniveč.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě pesta
Vyvarujte se nejčastějším chybám, kterých se můžete dopustit během přípravy domácího pesta, a užívejte si jeho nezaměnitelnou chuť v nejrůznějších pokrmech.
- Abyste docílili chutného pesta správné konzistence, je potřeba dodržet poměr surovin - jeden díl hlavní suroviny (natí, zeleniny), stejně tak ořechů či semínek a taktéž i výrazného sýra (parmezán, pecorino). Na tyto suroviny po jednom dílu jsou potřeba dva díly za studena lisovaného oleje - např. panenského olivového. Nakonec pesto dochuťte česnekem, feferonkami nebo kořením.
- Nehezky zešedlému pestu předejdete spařením zelených natí před jejich použitím. Po spaření je musíte ihned ponořit do ledové vody. Pozor, spařením sice zajistíte pestu svěží barvu, ale na úkor chuti, která již nebude tak výrazná.
- Nechcete-li být zklamáni zplesnivěním pesta, je potřeba spařené či opláchnuté natě zbavit vody, k čemuž nejlépe poslouží salátová odstředivka. Jestliže toužíte po zeleninovém pestu, je dobré zeleninu nejprve upéct při vysoké teplotě.
- Zkvašené pesto nejde zachránit, proto je lepší tomuto jevu předejít - dbejte na to, aby na pestu vždy zůstala vrstvička oleje, který brání přístupu vzduchu.
- Jestliže chcete pesto uchovat po delší dobu, rozhodně se vyvarujte jeho zavařování, v opačném případě ztratí svou chuť včetně žádoucích vlastností.
Tip: Pesta najdou skvělé využití nejen v těstovinách, ale také při přípravě masa, polévek, omáček, ale také jsou výborné na topinky nebo do nejrůznějších rizot.
Trvanlivost domácích pest bývá okolo týdne při správném skladování - v lednici a bez přístupu vzduchu. Toužíte-li pesto uchovat po delší dobu, zamrazte ho. Vyzkoušejte přípravu pesta z medvědího česneku, které je chuťově dokonalé:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře