

Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší
Suroviny až 8
- 1,3 kg hovězích líček
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 250 g celeru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 0,5 l černého piva
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 balení Cottage sýra
- přepuštěné máslo
- sůl
- pepř
- Na kaši:
- citronová šťáva
- brambory
- mléko
- máslo
- Na dochucení:
- kůra z citronu
Postup přípravy receptu
Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut.
Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené.
Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.
Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření a vyhoďte. Bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.
Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší
-
borůvka: asi záleží na schopnosti řezníka. Já se naučila líčka tady, a naučila to i našeho řezníka, který to nejdřív jen potvrzoval v objednávce, že je má, dnes má v nabídce čerstvá, ne mražená telecí, hovězí, vepřová a pochvaluje si, že mu to zmizí maximálně během 48 hodin, je to fakt jen o ochotě schopnosti soukromníka. Jasně, nemá je celý týden, ale už ví, hele, tyhle dostanu v úterý, támhlety ve čtvrtek
Zase, jakmile si udělá jméno u toho, kdo mu to poskytne, tak má odběr trvale
-
borůvka: No, to těžko říct. U nás je mají jednou za čas. Většinou je mají asi na objednání nebo zamluvení, že třeba ani na pult nepřijdou, takže zkusit se ptát, jestli je mívají a jestli si je můžeš zamluvit. Hodně štěstí.
-
Já teda nevím, kde se dají ty hovězí líčka vůbec sehnat ?!
Tady je neskutečně mnoho obchodů !! všude kolem ! i specializovaných !!
Ale ,,hovězí líčka" prostě vůbec nikde nejsou k mání !!! -
-
Jana Remkova: Jo, to jsi mi už někam psala... :) Doufám, že na ně brzy narazím a zkusím je!
-
Vepřová líčka mi chutnají více, ale tahle na pivě vypadají skvěle
-
Supééér nápad