Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové tiramisu je lahůdkou, kterou v horkých dnech rozhodně oceníte.
Zdroj: Toprecepty

Když je venku horko a nechce se vám péct, ale zároveň byste si rádi dali něco sladkého a svěžího, jahodové tiramisu je přesně to pravé. Je lehké, krásně voní po ovoci a chutná naprosto skvěle. Navíc je hotové raz dva a zvládne ho i ten, kdo jinak moučníky moc nepřipravuje.

O co jde

Jahodové tiramisu je taková ovocná verze slavného italského dezertu. Místo kávy a kakaa tady hrají hlavní roli jahody. Zůstává ale to nejlepší, krém z mascarpone, piškoty a vrstvení do skleniček nebo misky. Výsledek je jemný, krémový a tak dobrý, že většinou zmizí dřív, než stihne pořádně vychladnout.

Perfektní krém

Krém na jahodové tiramisu není náročný na suroviny ani přípravu. Stačí mascarpone, trocha cukru a smetana ke šlehání. Všechno se jen společně vyšlehá a máte hotovo. Pokud chcete krém ještě trochu vylepšit, můžete přidat lžičku vanilkového extraktu nebo trochu citronové kůry, dodají moučníku zajímavější chuť. Jak ukazuje na svém instagramovém profilu Kristína Jančová, dají se přidat i nakrájené jahody.

Jahody místo kávy

Piškoty, které se v klasickém tiramisu máčejí do kávy, tentokrát dostanou ovocnou „koupel“. Nejlepší je udělat si jahodové pyré, prostě jen rozmixujete pár jahod s trochou cukru a citronové šťávy. Pokud ovšem nechcete mít moučník příliš sladký, klidně zvolte pouze samotné jahody. 

Piškoty do pyré krátce namočíte, aby nasákly chuť, ale nerozpadly se. Teď už jen stačí vrstvit. Na dno misky nebo skleničky dejte piškoty, pak krém, na to čerstvé nakrájené jahody, a takhle pokračujte, dokud nezaplníte nádobu. Nahoře by měl být krém a pár jahod na ozdobu. Nakonec dejte uležet do lednice, ideálně aspoň na dvě hodiny, ale klidně i přes noc.

Záleží i na ovoci

Aby tiramisu chutnalo opravdu skvěle, chce to vybrat pořádně zralé jahody. Ideální jsou takové, které krásně voní a jsou měkké na dotek, ale ještě se úplně nerozpadají. Právě takové jahody dají moučníku tu správnou šťavnatost a sladkost, díky které nebudete muset přidávat zbytečně moc cukru. Pokud máte jen tvrdší nebo ještě trochu kyselé plody, můžete je lehce zasypat cukrem a nechat pustit šťávu.

Jahodové tiramisu

Na přípravu ozvláštněného italského dezertu budete potřebovat: 500 g jahod, 1 lžíci moučkového cukru, 2 balení dlouhých (cukrářských) piškotů. Na krém: 2 balení mascarpone (500 g), 1 smetanu ke šlehání (200 g), 1 lžíci moučkového cukru a 280 g nakrájených jahod.

Jak na to?

  1. Jahody rozmixujte do pyré a to přelijte do široké nádoby.
  2. Připravte si skleněnou misku (třeba tu, kterou používáte na zapékání). Půlku piškotů obalte v jahodové kaši a poté je vložte do misky, vedle sebe, natěsno.
  3. Následně si připravte krém. Do další misky dejte mascarpone, přilijte smetanu, přisypte cukr a vše rozmixujte. Když máte hotovo, přidejte ke směsi nakrájené jahody a stěrkou opatrně zamíchejte.
  4. Polovinu zamíchaného krému dejte na obalené piškoty a rozetřete ho až do krajů misky.
  5. Na krém pokládejte druhou várku piškotů, obalených v jahodovém pyré a na ně přidejte zbytek krému.
  6. Navrch nalijte zbytek rozmixovaných jahod a dejte do ledničky, nejlépe přes noc.
  7. Druhý den můžete podávat skvělé jahodové tiramisu, které ještě můžete dozdobit čerstvými jahodami.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit originální tiramisu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli